Πώς μια σκουριασμένη γέφυρα άλλαξε τη ζωή στη Γλασκώβη

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που μια φαινομενικά «σκουριασμένη» γέφυρα ανεγέρθηκε στον πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο Μ8 στη Γλασκώβη.

Δεκαετίες αφότου ο αυτοκινητόδρομος χώρισε την πόλη στα δύο, η εντυπωσιακή δομή επανασυνδέει τελικά τις κοινότητες στο βορρά με το κέντρο.

Οι ντόπιοι, πεζοί και ποδηλάτες δεν κάνουν μεγάλες μετακινήσεις και λένε ότι η με γέφυρα Sighthill είπαν στο BBC Scotland News

ότι αισθάνονται πιο ασφαλείς και έχουν περισσότερη υπερηφάνεια για την περιοχή τους.

Ο Ramsay Sartawi, 35 ετών, είπε ότι η γέφυρα είχε ήδη γίνει ορόσημο της πόλης.

«Όλοι ξέρουν πού βρίσκεται η σκουριασμένη γέφυρα», είπε. «Δεν μπορώ να θυμηθώ ποιο είναι το πραγματικό επίσημο όνομα, αλλά «Σκουριασμένη Γέφυρα» είναι το όνομά της».

Ο Ramsay Sartawi ζει στο Sighthill για αρκετά χρόνια. Έχει κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη για τους ντόπιους, είπε ο κ. Sartawi.

Σε αντίθεση με τις άλλες τσιμεντένιες γέφυρες πάνω από τον αυτοκινητόδρομο, η γέφυρα Sighthill είναι κατασκευασμένη από χάλυβα Cor-Ten, ένα υλικό μακράς διαρκείας που απαιτεί λίγη συντήρηση.

Ζυγίζει περίπου 1.000 τόνους και εκτείνεται σε 74 μέτρα, η γέφυρα διαθέτει - παγκάκια και χιλιάδες νέα φυτά.

Ο κ. Sartawi είπε: «Υπήρχε μια μικρή γέφυρα εδώ πριν, αλλά ήταν πολύ παλιά και δεν ήταν καλά φωτισμένη - δεν θα τη χρησιμοποιούσατε πραγματικά τη νύχτα».

«Πριν ήταν μόνο γρασίδι και λάσπη εδώ γύρω, αλλά τώρα βλέπεις ανθρώπους εδώ όλη την ώρα απλώς να κάθονται ή να διαβάζουν ή να κάνουν παρέα, μόνο και μόνο επειδή είναι ένα ωραίο μέρος για να είσαι όταν ο καιρός είναι καλός», πρόσθεσε.

Η γέφυρα αποτελεί μέρος της αναγέννησης 250 εκατομμυρίων λιρών του Sighthill - του μεγαλύτερου βρετανικού έργου αυτού του είδους εκτός Λονδίνου, σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλασκώβης.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Royal BAM Group (@royalbamgroup)

Τα σχέδια για την περιοχή περιλαμβάνουν επίσης σχεδόν 1.000 νέες κατοικίες και εξωραϊσμό.

Ο Simon Taylor, ο οποίος ζει στο κοντινό Speirs Wharf, είπε ότι είχε μετατρέψει τις μετακινήσεις του δίπλα στον αυτοκινητόδρομο σε «περπάτημα στην εξοχή».

«Πριν ήταν μια μικρή γέφυρα και δεν ήταν τόσο ωραία, όλος ο εξωραϊσμός έχει αποκατασταθεί, οπότε είναι μια πολύ πιο ωραία βόλτα στην πόλη», είπε. «Συνδέει τα πάντα και φαίνεται καλύτερα.

«Υπήρχαν και πολυκατοικίες και αυτό πρέπει να είναι καλύτερο από τα ψηλά κτίρια».

Το Sighthill κάποτε φιλοξενούσε 10 πύργους που στέγαζαν χιλιάδες κατοίκους.

Χτισμένο τη δεκαετία του 1960, το συμβούλιο άρχισε να κατεδαφίζει τα ψηλά κτίρια ως μέρος του έργου αναγέννησης τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Lauren Guthrie, που ζει στο Sighthill, είπε ότι η γέφυρα την έκανε να νιώθει πολύ πιο ασφαλής όταν γυρνούσε στο σπίτι της.

Η 21χρονη φοιτήτρια είπε: «Έζησα εδώ πριν μετακομίσω στη νέα μου κατοικία, η περιοχή έχει αλλάξει πολύ». 

«Δεν αισθάνομαι ανασφαλής πλέον. Περπατώ προς το σπίτι και υπάρχουν πάντα άνθρωποι γύρω μου».

Η Emily Dibble, μια 20χρονη φοιτήτρια στο Glasgow Caledonian University, είπε ότι συνήθως παρκάρει το αυτοκίνητό της στο Sighthill για να πάει στις διαλέξεις της.

«Παρκάρω εδώ δωρεάν και απλώς πηγαίνω στο πανεπιστήμιο», είπε. «Είναι πολύ πιο εύκολο και καλύτερο από το να πληρώνεις για πάρκινγκ στο κέντρο.

Ωστόσο, πολλοί ντόπιοι είναι θυμωμένοι με τους επιβάτες που παρκάρουν στο δρόμο τους. Λένε ότι περισσότερα από 100 αυτοκίνητα αφήνονται τακτικά καθισμένα όλη την ημέρα σε χώρους που θα πρέπει να προορίζονται για τους κατοίκους.

Τον Δεκέμβριο του 2022, το Sighthill Community Campus, αξίας 22 εκατομμυρίων λιρών, άνοιξε επίσημα για να συνδυάσει δύο τοπικά δημοτικά σχολεία και να ανοίξει ένα νέο νηπιαγωγείο για την περιοχή.

Οι κάτοικοι άρχισαν να μετακομίζουν στα νέα σπίτια τον Οκτώβριο του 2023. Περισσότερες κατοικίες «μικτής θητείας» σχεδιάζονται για το 2024, καθώς και το άνοιγμα χώρων παραχώρησης για τους ντόπιους.

Related...Μπαρ στη Γλασκώβη αναγκάστηκε να κλείσει εξαιτίας τεράστιου σμήνους μελισσώνΟ νέος ρόλος της Annie Lenox. Ανακηρύχθηκε επίτιμη πρύτανης του Πανεπιστημίου της ΓλασκώβηςΤο ψυχεδελικό κάστρο του Κόμη της Γλασκώβης
Keywords
Τυχαία Θέματα