Σε ποια πανεπιστήμια εκτός ΗΠΑ οι φοιτητές διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Ένας διαδηλωτής φοιτητής ανεμίζει την παλαιστινιακή σημαία πάνω από το Hamilton Hall στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Columbia, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Φοιτητές έχουν στήσει κατασκηνώσεις ή έχουν οργανώσει συγκεντρώσεις σε δεκάδες πανεπιστήμια στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και να απαιτήσουν από τις σχολές τους να απεξαρτηθούν οικονομικά

από εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τουλάχιστον 34.596 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο παλαιστινιακό έδαφος από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια σχεδόν επτά μηνών πολέμου, ενώ οι διαμαρτυρίες των φοιτητών σε όλες τις ΗΠΑ εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες με κεντρικό αίτημα τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Ο καταυλισμός των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης υπέρ της Γάζας αποτέλεσε τον καταλύτη για πολλές άλλες διαμαρτυρίες σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ.

Πρόσφατα ξέσπασαν επίσης διαμαρτυρίες σε πανεπιστήμια εκτός των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθεί μία σύνοψη των χωρών όπου φοιτητές ζητούν επίσης από τα πανεπιστήμιά τους να διακόψουν τους δεσμούς τους με το ΙσραήλΜια γυναίκα κρατάει μια σημαία της Παλαιστίνης κοντά στο πανεπιστήμιο Sciences-Po στο Παρίσι την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024.Γαλλία

Οι φοιτητές του Sciences Po (Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού) πραγματοποίησαν μια σειρά από διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα και την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος.

Υπήρξαν απειλές για προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου, καθώς η Βαλερί Πεκρές η δεξιά Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ιλ ντε Φρανς, κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι αποτελούνταν από «μια μειοψηφία ριζοσπαστικοποιημένων ανθρώπων που καλούν σε αντισημιτικό μίσος». 

Ωστόσο, η Γαλλίδα υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Σιλβί Ρεταγιώ δήλωσε αργότερα ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αναστείλει τη χρηματοδότηση του Sciences Po, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν ”αντισημιτικά σχόλια” και ότι δεν διαπράχθηκε βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. 

Το διάσημο γαλλικό πανεπιστήμιο έχει προγραμματίσει να φιλοξενήσει μια συζήτηση στο δημαρχείο την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εντάσεις, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των αξιωματούχων του πανεπιστημίου και των φοιτητών. 

Sciences po today. Administration had a town hall meeting with the students. Announcements to be made by 2pm in a press conference pic.twitter.com/lqiKRr3d9l

— Dalal Mawadدلال معوض (@dalalmawad) May 2, 2024

Διαδηλωτές οργισμένοι για τον πόλεμο στη Γάζα κατέβηκαν επίσης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, με αποτέλεσμα το πανεπιστήμιο να κλείσει το κτίριο για όλη την ημέρα. 

Ένας φοιτητής προσαρμόζει μια πινακίδα σε έναν καταυλισμό στους χώρους του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, διαμαρτυρόμενος για τον πόλεμο στη Γάζα. Φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του Λιντς, του Νιούκαστλ και του Μπρίστολ, έχουν στήσει σκηνές έξω από τα πανεπιστημιακά κτίρια, επαναλαμβάνοντας τις πανεθνικές διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Ημερομηνία φωτογραφίας: Πέμπτη 2 Μαΐου 2024.Hνωμένο Βασίλειο

Ακτιβιστές - φοιτητές υπέρ της Παλαιστίνης διαδήλωσαν σε πανεπιστήμια σε διάφορες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, αντιδρώντας στον πόλεμο κατά της Γάζας.

Η εφημερίδα The New Arab ανέφερε την Τετάρτη ότι φοιτητές που φοιτούν σε πέντε από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ των οποίων το Σέφιλντ, το Λιντς, το Μάντσεστερ και το Νιούκαστλ, δημιούργησαν καταυλισμούς σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.

Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα πανεπιστήμια, καθώς οι φοιτητές που διαμαρτύρονται απαιτούν από τα ιδρύματα να απαοεπενδύσουν ή να διακόψουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ.

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου Goldsmiths με έδρα το Λονδίνο είχαν καταλάβει κτίρια της πανεπιστημιούπολης εδώ και εβδομάδες, ενώ στο University College London (UCL) διαμαρτύρονται συνεχώς για τον πόλεμο στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης μιας 34ήμερης κατάληψης μιας πανεπιστημιακής αίθουσας.

Universities belong to students. This is why back in February we, as students and staff at @ucl, renamed the student centre after alum Dr Refaat Alareer who was murdered in a targeted assassination by @israel.

Let it be a tale

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Παλαιστίνης,ipa, palaistinis