Σουηδία: "Πράσινο" ξανά στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Μετά την υπόψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία επιτρέπει ξανά τις εξαγωγές όπλων και πολεμικού υλικού στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η σουηδική αρχή που είναι αρμοδια για τις στρατιωτικές εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, η Σουηδική Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων (ISP) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δίνειτην έγκρισή της για τη χορήγηση αδειών για εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, ανατρέποντας την απαγόρευση που ίσχυε από το 2019.

Η αντιστροφή

της σουηδικής πολιτικής συνδέεται με την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, στην οποία η σκανδιναβική χώρα επεδίωξε να γίνει μέλος νωρίτερα αυτό το έτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Η ISP άρχισε να δίνει άδειες εξαγωγής κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, αλλά δεν αποκάλυψε ποιες εταιρείες ή προϊόντα είχαν λάβει το πράσινο φως, επικαλούμενη την εμπιστευτικότητα.

Η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG της Συρίας. Η Άγκυρα θεωρεί την προαναφερόμενη οργάνωση πανομοιότυπη με το PKK.

Η Τουρκία τον Μάιο του τρέχοντος έτους δήλωσε ότι είχε λάβει θετικά μηνύματα σχετικά με την άρση του εμπάργκο.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤσαβούσογλου: Η Τουρκία θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στα ΚατεχόμεναΣηματοδοτεί η άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο την ένταξη της στο ΝΑΤΟ;Κρεμλίνο: Απειλή για τη Ρωσία οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα