Σταδιακή άρση μέτρων εξετάζει η ισπανική κυβέρνηση, λόγω επιβράδυνσης των θανάτων

Η καμπύλη των νέων θανάτων στην Ισπανία εξομαλύνθηκε περισσότερο την Παρασκευή, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει διαφορετικές στρατηγικές για να αρχίσει τη σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων.

Με πάνω από 15.800 νεκρούς, η Ισπανία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από Covid-19 στον κόσμο μετά την Ιταλία, και οι Ισπανοί έχουν κλειστεί στα σπίτια τους από τα μέσα του Μαρτίου. Ωστόσο η επιβράδυνση του ρυθμού μόλυνσης και των νέων θανάτων επιτρέπει στους αξιωματούχους να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας σταδιακής άρσης του lockdown.

«Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα σενάρια αποκλιμάκωσης» είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας, Σαλβαντόρ Ίλα.

Αν και διάφοροι αξιωματούχοι έχουν πει ότι το επίσημο lockdown θα συνεχιστεί πιθανότατα και τον Μάιο, κάποιοι περιορισμοί θα αρθούν τη Δευτέρα για να δοθεί μια πνοή ζωής στην οικονομία, που έχει παραλύσει.

Δύο εβδομάδες πριν η κυβέρνηση απαγόρευση την κυκλοφορία όλων των «μη απαραίτητων» εργαζομένων στους δρόμους, πρακτικά κλείνοντας περισσότερες επιχειρήσεις. Από τη Δευτέρα, ωστόσο, σε κάποιες κατηγορίες, όπως οι οικοδόμοι, θα επιτραπεί να βγουν από τα σπίτια τους ξανά, και κάποια εργοστάσια θα ανοίξουν ξανά.

Περαιτέρω χαλάρωση του lockdown θα εξαρτηθεί από την ιατρική ανάλυση της εξέλιξης της επιδημίας, είπε ο Ίλα.

«Αυτές είναι πολύ πολύπλοκες αποφάσεις, που απαιτούν πολυδιάστατη ανάλυση» είπε.

Αν και πολλοί θα επιστρέψουν στις δουλειές τους, η κοινωνική αποστασιοποίηση θα έπρεπε να διατηρηθεί, είπε η Μαρία Χοσέ Σιέρα, αναπληρώτρια επικεφαλής εκτάκτων αναγκών υγειονομικής φύσης, σε συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης. «Θα κάνουμε μια σειρά από συστάσεις. Η πιο σημαντική είναι, εάν υπάρχει κάποιο άτομο που δείχνει ακόμα και το ελαφρύτερο σύμπτωμα, να έρχεται σε επαφή με το σύστημα υγείας και να παραμένει σε απομόνωση» είπε σχετικά.

Ο Ίλα σύστησε τη χρήση προστατευτικών μασκών και είπε ότι οι αρχές θα έπρεπε να τις παρέχουν σε μέρη όπως το μετρό και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, προσθέτοντας πως η χώρα παραμένει σε lockdown. Ως εκ τούτου, παραδοσιακές τελετουργίες και άλλες μεγάλες συνάξεις ματαιώνονται.

Ο αριθμός των νεκρών ημερησίως έπεσε στους 605 την Παρασκευή, ο μικρότερος από τις 24 Μαρτίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... ΙΗΜΕ: Πότε θα φτάσει στην κορύφωσή του ο αριθμός θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα Η πανδημία του COVID-19 και ο ελληνικός τουρισμός Η Κίνα αναβαθμίζει τους σκύλους από φαγώσιμα σε κατοικίδια για πρώτη φορά στην ιστορία
Keywords
Τυχαία Θέματα