Τα μυστικά του ντεϊβμαοΐτη: Νέο, πρωτοφανές ορυκτό βρέθηκε σε διαμάντι από τα έγκατα της Γης

Επιστήμονες εντόπισαν ένα ορυκτό το οποίο δεν είχε βρεθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν, στο εσωτερικό ενός διαμαντιού που εξορύχθηκε από τα έγκατα της Γης: Το ορυκτό αυτό έχει λάβει το όνομα ντεϊβμαοΐτης (davemaoite, από τον γεωφυσικό Χο Κουάνγκ – Ντέιβ- Μάο) και είναι πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένας περοβσκίτης πυριτικού ασβεστίου (CaSiO3) στη Γη. Μια άλλη μορφή CaSiO3 (βολαστονίτης) συναντάται πολύ συχνά ανά τον πλανήτη, μα ο ντεϊβμαοΐτης έχει μια κρυσταλλική δομή που σχηματίζεται μόνο υπό πολύ υψηλή πίεση και θερμοκρασία στον μανδύα της Γης, το κυρίως

στερεό στρώμα της Γης που βρίσκεται μεταξύ του εξώτερου πυρήνα και του φλοιού.

New mineral davemaoite discovered inside a diamond from Earth's mantle https://t.co/PcFYHQAp6y

— New Scientist (@newscientist) November 11, 2021

Ο ντεϊβμαοΐτης εκτιμάται πως υπάρχει σε αφθονία στον φλοιό, και όχι έχει πολύ μεγάλη γεωχημική σημασία, μα δεν είχε αποδειχθεί ποτέ μέχρι τώρα ευθέως η ύπαρξή του, επειδή διασπάται σε άλλα υλικά όταν κινείται προς την επιφάνεια και η πίεση μειώνεται. Ωστόσο ανάλυση ενός διαμαντιού από τη Μποτσουάνα που σχηματίστηκε σε βάθος 660 χιλιομέτρων αποκάλυψε ένα δείγμα ακέραιου ντεϊβμαοΐτη παγιδευμένο μέσα του. Ως αποτέλεσμα, η Διεθνής Ορυκτολογική Ένωση έχει επιβεβαιώσει τον ντεϊβμαοΐτη ως νέο ορυκτό.

Diamond hauled from deep inside Earth holds never-before-seen mineral https://t.co/ZvNENCvS0j

Live Science (@LiveScience) November 12, 2021

«Η ανακάλυψη του ντεϊβμαοΐτη ήταν έκπληξη» είπε στο Live Science ο Όλιβερ Τσόνερ, lead author της έρευνας και ορυκτολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα. Το δείγμα ήταν μόλις μερικών μικρομέτρων, και εντοπίστηκε χάρη στη χρήση μιας τεχνικής εξαιρετικά υψηλής ακριβείας.

Το ορυκτό αυτό θεωρείται πως παίζει πολύ σημαντικό γεωχημικό ρόλο στον μανδύα της Γης, και επιστήμονες εκτιμούν πως ίσως περιέχει και άλλα ιχνοστοιχεία, μεταξύ των οποίων ουράνιο και θόριο, που απελευθερώνουν θερμότητα. Ως εκ τούτου, ο ντεϊβμαοΐτης ίσως βοηθά στην παραγωγή σημαντικής ποσότητας θερμότητας στον μανδύα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, το διαμάντι είχε βρεθεί στην Οράμα της Μποτσουάνα και είχε πωληθεί το 1987 σε έναν επιστήμονα στο California Institute of Technology, ωστόσο ούτε ο έμπορος ούτε ο επιστήμονας γνώριζαν τότε πόσο ιδιαίτερο ήταν. Πλέον βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της κομητείας Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Το Perseverance της NASA έξυσε βράχο στον Άρη για να «δει κάτι που δεν έχει δει ποτέ κανείς»Λονδίνο: Δηλητηριώδη καρχαριοειδή βρέθηκαν στον ποταμό ΤάμεσηΘύελλα οργής στην Τουρκία: Άγρια γυναικοκτονία σε κεντρικό δρόμο με σπαθί σαμουράι
Keywords
Τυχαία Θέματα