Το κίνημα των Γιαγιάδων στην Σάμο και η καταστολή του (6-9 Ιουνίου 1925)

Οι Γιαγιάδες - Γιώργης, Γιάννης, Κίμωνας και Κώστας

Πρόλογος - η πολιτική κρίση στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 1925

Το 1925 είχε ξεκινήσει με κακούς οιωνούς για την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου με μια σειρά οικονομικών σκανδάλων σχετικά με καταχρήσεις στις προμήθειες του στρατού που είχαν εκνευρίσει την κοινή γνώμη.

Ακολούθησε η απέλαση του Πατριάρχη Κωνσταντίνου ΣΤ΄ από τους Κεμαλιστές ως μη έχων νόμιμο διαβατήριο, το αποκορύφωμα των τουρκικών ενεργειών στην συγκεκριμένη περίοδο για την εξουθένωση της Ελληνικής

μειονότητας της Κωνσταντινούπολης που είχε εξαιρεθεί από την ανταλλαγή πληθυσμών στην Λοζάνη.  

Ακολούθησε ένα κύμα απεργιών την Άνοιξη, με πρώτους τους υπαλλήλους του σιδηροδρόμου και στην συνέχεια πολλούς κλάδους δημοσίων υπαλλήλων με οικονομικής φύσης αιτήματα, τα οποία δεν ικανοποιήθηκαν από την κυβέρνηση που αντιμετώπισε τους απεργούς ακόμη και με την βία. Η πολιτική κρίση κορυφώθηκε λόγω της αδυναμίας του Μιχαλακόπουλου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το προσφυγικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα όλοι οι πρόσφυγες πληρεξούσιοι της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης να αποσύρουν την στήριξη τους στην κυβέρνηση.

Το σκηνικό της πολιτικής κρίσης ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1925 από τις συνωμοσίες ανώτατων στρατιωτικών για την βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης με επικεφαλής τον απόστρατο στρατηγό Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος με συχνή αρθρογραφία του στον Τύπο απειλούσε ανοιχτά την κυβέρνηση με στρατιωτική επέμβαση. Έντονα επικριτικός κατά της κυβέρνησης ήταν και ο Παπαναστασίου με την Δημοκρατική Ένωση, ενώ τα βασικότερα στηρίγματα της κυβέρνησης  εντός της Εθνοσυνέλευσης ήταν ο Καφαντάρης με τους Προοδευτικούς Φιλελεύθερους και ο υπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Κονδύλης που διατηρούσε αξιοσημείωτη επιρροή στον στρατό. Στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου η πολιτική κρίση είχε οξυνθεί περαιτέρω λόγω των φημών για επικείμενη παραίτηση του Κονδύλη (φήμη που έμελλε να επιβεβαιωθεί) 

Η ιστορία των Γιαγιάδων (1912-1924)

Ένας ακόμη κρίκος στο ελληνικό δράμα που ακολούθησε την Μικρασιατική καταστροφή προστέθηκε τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1925.

Πρωταγωνιστές ήταν οι περιβόητοι τοπικοί παράγοντες της Σάμου Ιωάννης, Κωνσταντίνος και Κίμων Γιαγιάς (η Γιαγάς), βασιλόφρονες και πολιτικοί αντίπαλοι του Θεμιστοκλή Σοφούλη από την εποχή της ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα

Οι Γιαγιάδες είχαν τότε υποστηρίξει ότι η Σάμος όφειλε να διατηρήσει κάποια προνόμια αυτονομίας που είχε επί οθωμανικής ηγεμονίας, αλλά και ο Μαραθόκαμπος να μην υποτιμηθεί διοικητικά σε σχέση με το Καρλόβασι. Τελικά οι Γιαγιάδες συμμετείχαν ενθουσιωδώς και πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες για την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, γεγονός που αναγνώριζε δημοσίως ακόμη και ο ίδιος ο Σοφούλης.

Αργότερα στα χρόνια του Εθνικού Διχασμού συντάχθηκαν ενεργά με τον Βασιλιά, συμμετέχοντας σε βιαιοπραγίες εις βάρος των βενιζελικών της Σάμου.

Το 1917 τα καταδιωκτικά αποσπάσματα των βενιζελικών αμυνητών κατέλαβαν το νησί και πολέμησαν με τους Γιαγιάδες και τους συνεργάτες τους στις πλαγιές του Κέρκη.

Στις 30 Ιουνίου 1917, τα αποσπάσματα των αμυνιτών, σε συνεργασία με διμοιρίες Κρητικών χωροφυλάκων, κύκλωσαν τους Γιαγιάδες στο χωριό Κοσμαδαίοι, αλλά αυτοί κατόρθωσαν να διαφύγουν μετά από πολύωρη σκληρή μάχη.

Στη συνέχεια οι αμυνήτες βασάνισαν και έκαψαν ζωντανή την μάνα των Γιαγιάδων για να μαρτυρήσει που κρύβονταν οι γιοί της, ενώ σκότωσαν τον ένα αδερφό τους Γιώργη δια αποκεφαλισμού και περιφέραν το κεφάλι του στα χωριά της Σάμου. 

.

Τα υπόλοιπα αδέρφια συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στην Αθήνα σιδεροδέσμιοι.

Ακολούθησε η άμεση απελευθέρωση τους μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ ο Ιωάννης Γιαγιάς, ο λόγιος της οικογένειας, διορίστηκε ως έκτακτος Γραμματεύς β! τάξεως παρά τη κενή θέσει Υποδιοικήσεως Ικαρίας. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, την περίοδο αυτή προσπάθησε να οργανώσει απόβαση στην περιοχή της Μιλήτου, που κατείχαν οι Ιταλοί, προκειμένου να διευκολύνει την προέλαση του ελληνικού στρατού, χωρίς όμως επιτυχία.

Εκ νέου οι Γιαγιάδες εκδιώχθηκαν από την Επανάσταση του 1922 κι προσπάθησαν τον Οκτώβριο του 1922 να οδηγήσουν τους Σαμιώτες σε εξέγερση για αυτονομία, με επιστράτευση εθελοντών στον Μαραθόκαμπο. Στις 17 Οκτωβρίου 1922 κατέλαβαν το Καρλόβασι και προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη ηγεμονία στη Σάμο υπό την προστασία της Κοινωνίας των Εθνών. Στη συνέχεια όμως ηττήθηκαν στις μάχες που ακολούθησαν με τις αρχές του νησιού που είχαν ενισχυθεί από βενιζελικούς εθελοντές και Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Μετά την συντριβή του κινήματος, δόθηκε μια συνολική αμνηστία το 1924 αλλά οι Γιαγάδες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην ιταλοκρατούμενη Πάτμο και στους Αρκιούς για να αποφύγουν τις δικαστικές διώξεις που εκκρεμούσαν εις βάρος τους από την εποχή του Εθνικού Διχασμού. Οι διώξεις αυτές είχαν ατονήσει τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα φαίνεται πως κάποια από τα αδικήματα είχαν παραγραφεί.

Ο εισαγγελέας Σάμου ανέσυρε την δικογραφία των Γιαγιάδων στις αρχές του 1925 και όρισε την εκδίκαση για τις κατηγορίες που εκκρεμούσαν εις βάρος τους μέσα στον Ιούνιο. Οι Γιαγιάδες όμως απειλούσαν ανοιχτά τις αρχές της Σάμου με εκδίκηση αν επέμεναν στο ενδεχόμενο αυτό, ενώ είχαν μερικούς υποστηρικτές ανάμεσα στους χωρικούς στον Μαραθόκαμπο.

Η είδηση έφτασε μέχρι το Σοφούλη, πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό ομάδας πληρεξουσίων στην Εθνοσυνέλευση, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό δικαιοσύνης Τσιτσεκλή να ματαιώσει (!) την επικείμενη δίκη προς αποφυγή μιας πιθανής εξέγερσης. Όταν ο υπουργός αρνήθηκε να επέμβει και επικαλέστηκε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ο Σοφούλης ζήτησε να σταλεί η δικογραφία από την Σάμο στην Αθήνα ώστε να μελετηθεί, καθώς κατά την γνώμη του τα περισσότερα αδικήματα των Γιαγιάδων είχαν όντως παραγραφεί. Τελικώς ο Τσιτσεκλής πείστηκε και ζήτησε από τον εισαγγελέα της Σάμου να αποσύρει την δικογραφία, αλλά ήταν πλέον αργά.

 Οι Γιαγιάδες πιάνουν το κράτος στον ύπνο (6 Ιουνίου 1925).

Οι Γιαγιάδες ήταν άνθρωποι ιδιαίτερα γενναίοι και ριψοκίνδυνοι, έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να εκτελέσουν το πλέον παράτολμο σχέδιο.

Έτσι την νύχτα της 5ης προς 6η Ιουνίου αποβιβάστηκαν μυστικά στον Μαραθόκαμπο όπου ενώθηκαν με λίγους υποστηρικτές τους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι αδελφοί Παντέλογλου. Από εκεί με τρία αυτοκίνητα που έκλεψαν έφτασαν στο Καρλόβασι το οποίο κατέλαβαν σχεδόν αμαχητί λαμβάνοντας οπλισμό από τον σταθμό της Χωροφυλακής, ενώ μετά από μια σύντομη αψιμαχία κατέλαβαν και τις φυλακές, απελευθερώνοντας και εξοπλίζοντας 40 καταδίκους. Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν οδικώς στο Βαθύ όπου έφτασαν στις 03.00 τα ξημερώματα. Αιφνιδίασαν τον αρχηγό της Χωροφυλακής Χριστακόπουλο και τους υφιστάμενους του, τους οποίους αφόπλισαν χαρακτηριστικά εύκολα. Στην συνέχεια επιτέθηκαν στο στρατόπεδο του νησιού όπου βρήκαν τους 40 στρατιώτες του να κοιμούνται. Τους αφόπλισαν και τους αιχμαλώτισαν. Με τον οπλισμό από την χωροφυλακή εξόπλισαν τους οπαδούς τους οι οποίοι έφτασαν συνολικά τους πεντακόσιους σε όλο το νησί

Γιάννης Γιαγιάς

Ουσιαστικά το κίνημα των Γιαγιάδων από ληστρική επιδρομή, είχε εξελιχθεί σε κατάσταση που απρόσμενα είχε επικρατήσει σε όλη τη Σάμο. Οι Γιαγιάδες και οι οπαδοί τους κατέλαβαν την Νομαρχία, το δημαρχείο και το τηλεγραφείο, κατάσχεσαν το δημόσιο ταμείο που είχε 415.000 δρχ. ενώ κατέλαβαν και το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας από το οποίο ”απαλλοτρίωσαν” το ταμείο της. Αμέσως μετά με προκήρυξη που υπέγραφαν οι αδερφοί Γιαγιάδες και ο Παντέλογλου κήρυσσαν την αυτονομία του νησιού και ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης και την διάλυση της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης.

Σε συλλαλητήριο που κάλεσαν τους Σαμιώτες στο Βαθύ ο Ιωάννης Γιαγιάς ζήτησε την στήριξη των πολιτών για να αυτονομηθεί η Σάμος και να λυτρωθεί από την κακοδιοίκηση, ενω κατέβασε την Ελληνική σημαία και ύψωσε τις τρεις των δυνάμεων της Entente (Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας).

Οι Σαμιώτες δεν ενθουσιάστηκαν με τις εξαγγελίες αυτές, αλλά αντιθέτως έμειναν αμέτοχοι περιμένοντας να εξελιχθεί η κατάσταση. Ο δήμαρχος και οι δικαστικές αρχές είχαν συλληφθεί, ο λιμενάρχης διέφυγε στην Μυτιλήνη ενώ ο Χριστακόπουλος και οι υπόλοιποι χωροφύλακες αφέθηκαν ελεύθεροι να μεταβούν στην Χίο. Οι Γιαγιάδες κήρυξαν επιστράτευση και επειδή δεν προσήλθε κανείς, δωροδόκησαν μερικές δεκάδες χωρικούς που δέχτηκαν να εξοπλιστούν και να τους στηρίξουν στους σκοπούς τους.

Η τελική καταστολή του κινήματος (8-9 Ιουνίου 1925).

Στην Αθήνα, οι Αρχές έμαθαν τις εξελίξεις την Κυριακή το πρωί από συγκεχυμένα τηλεγραφήματα από την Χίο και την Μυτιλήνη όπου είχε μεταβεί ο Χριστακόπουλος και ο οποίος για ευνόητους λόγους ανεβίβαζε τους στασιαστές σε 2000 άτομα. Το νέο έσκασε σαν βόμβα στην Αθήνα και αποτέλεσε ένα ισχυρό ψυχολογικό σοκ για την κοινή γνώμη, καθώς το κράτος παρουσιάστηκε ως εντελώς ανοχύρωτο. Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες κατηγόρησαν τους βασιλόφρονες για την εξέγερση λόγω του πολιτικού παρελθόντος των Γιαγιάδων, ενώ οι αντιβενιζελικές εφημερίδες δεν υιοθέτησαν το κίνημα, αλλά υπογράμμιζαν το πλήρες ξεχαρβάλωμα και την ταπείνωση του κράτους από μια ομάδα ληστών.

Είναι αναμφίβολο πως τα νέα αιφνιδίασαν την κυβέρνηση, αλλά ο Κονδύλης, με μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση κρίσεων, αντέδρασε ακαριαία κηρύσσοντας τον στρατιωτικό νόμο στο νησί και κινητοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό. Δεν έστειλε καμία μονάδα από την Χίο η την Μυτιλήνη που δεν ενέπνεαν εμπιστοσύνη για την μαχητικότητα τους, αλλά απέστειλε μια μικτή δύναμη 1.0000 ανδρών από τις μονάδες των Αθηνών που ήταν οι πλέον πιστές στην κυβέρνηση, με την στήριξη ενός στολίσκου αποτελούμενου από τα αντιτορπιλικά ”Λέων” και ”Ιέραξ”, ”Αετός” και τα ανιχνευτικά ”Σφενδονή” και ”Βέλος”, ενώ δόθηκε διαταγή να ετοιμαστεί και ο ”Αβέρωφ” για παν ενδεχόμενο. Η όλη δύναμη τέθηκε υπό τις διαταγές του πλοιάρχου Ιωάννη Δεμέστιχα, ενός ικανού ναυτικού που ενήργησε με ικανότητα, αποκλείοντας το νησί με τον στόλο που διέθετε. 

Έτσι, ήδη την Δευτέρα 8 Ιουνίου αποβίβασε δυνάμεις πεζοναυτών και κατέλαβε τον Μαραθόκαμπο. Η απόβαση υποστηρίχθηκε από πυρά των πλοίων, όπως αποδείχθηκε, χωρίς να υπάρχει λόγος, καθώς οι λίγοι στασιαστές είχαν καταφύγει στο εσωτερικό. Ο Δεμέστιχας συνέλεξε πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατούσε στο νησί και κατάλαβε πως δεν είχε πολλά να φοβηθεί. Μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι το Βαθύ, το Καρλόβασι αλλά και όλα τα χωριά της Σάμου είχαν απελευθερωθεί, οι στασιαστές είχαν καταφύγει στα όρη, ενώ ο Δεμέστιχας διεξήγαγε ανακρίσεις για το πως επικράτησε η στάση των Γιαγιάδων ενημερώνοντας την Αθήνα ότι δεν υπήρχε πλέον λόγος για αποστολή του Αβέρωφ ή άλλων ενισχύσεων καθώς το κίνημα των Γιαγιάδων είχε εκφυλιστεί.

.

Οι περισσότερες ένοπλες συμμορίες συνελήφθησαν, ο Ιωάννης Γιαγιάς προλαβαίνει να διαφύγει στα μικρασιατικά παράλια αποκομίζοντας μια λεία περίπου ενός εκατομμυρίου δραχμών, ενώ ο Κωνσταντίνος Γιαγιάς συνεχίζει να κρύβεται με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί λίγο αργότερα από δηλητηρίαση, σύμφωνα με το θρύλο που σχηματίστηκε γύρω από το πρόσωπο του πιο γνωστού από τους Γιαγιάδες.

Οι Γιαγιάδες στην Κατοχή και μεταπολεμικά (1928-1977)

Η ιστορία των Γιαγιάδων όμως δεν τελειώνει εδώ. Μετά από παροχή αμνηστίας επί Οικουμενικής Κυβέρνησης επιστρέφουν και εγκαθίστανται μόνιμα στην Σάμο και ο Γιάννης συμμετέχει στις εκλογές του 1928 ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Κατά την προεκλογική περίοδο, οι Γιαγιάδες συμμετέχουν εκ νέου σε βίαια επεισόδια, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται. Στην φυλακή οι Γιαγιάδες συνδέονται με μέλη του ΚΚΕ που έχουν συλληφθεί με την διαδικασία του Ιδιώνυμου και μετά από σύντομες διαπραγματεύσεις προσχωρούν στο κόμμα των Εργατών και ο Γιάννης αρθρογραφεί στον Ριζοσπάστη.

Στις εκλογές του 1933 ο Γιάννης είναι ένας από τους δύο υποψηφίους του ΚΚΕ στην Σάμο, συλλαμβάνεται εκ νέου για κομμουνιστική δράση και φυλακίζεται ως το 1935 όταν και τερματίζεται απότομα και η πολιτική συμπόρευση των Γιαγιάδων με το ΚΚΕ.

Το 1935 ο Γιάννης Γιαγιάς δημοσιεύει άρθρο του στην τοπική εφημερίδα των Βασιλοφρόνων Σάμος όπου καλεί τους φίλους του να στηρίξουν τον Γεώργιο Β΄ στο επικείμενο δημοψήφισμα για την επιστροφή του.

Στην Κατοχή οι Γιαγιάδες αντιτίθενται στο ΕΑΜ και η κομμουνιστική οργάνωση προσπάθησε αποτυχημένα να τους δολοφονήσει, ενώ ο Γιάννης Γιαγιάς μετά το 1944 πρωτοστάτησε στην εξολόθρευση των αριστερών στο νησί.

Ο Γιάννης Γιαγιάς διετέλεσε βουλευτής και πρόεδρος της κοινότητας Μαραθοκάμπου έχοντας αρκετά πυκνή δημοσιογραφική δράση, με σκοπό να δικαιωθεί ο ίδιος και οι λοιποί Γιαγιάδες ως πρωτοστάτες της Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα. Στα απομνημονεύματά του, ο Γιάννης Γιαγιάς αρνείται κατηγορηματικά ότι το Κίνημα είχε σκοπόν «αυτονομιακόν» και παρουσιάζει τη θυελλώδη ζωή της οικογενείας Γιαγιά από τη δική του οπτική γωνία. Εκεί, μάλιστα, γράφει ότι η γενική αρχηγία του Κινήματος είχε ανατεθεί στον Ιωάννη Μεταξά που υποτίθεται ότι θα οργάνωνε εξεγέρσεις στο έμπεδο Αθηνών – Πειραιώς, καθώς και στασιαστικά Κινήματα στη Χίο και τη Λέσβο. Στο ημερολόγιο Μεταξά δεν υπάρχει ούτε καν νύξη για το ζήτημα.

Επίλογος

Η επιδρομή των Γιαγιάδων είχε αναμφίβολα ληστρικό χαρακτήρα (φαίνεται πως ούτε την δικογραφία της δίκης τους δεν κατέστρεψαν αλλά την άφησαν άθικτη) και χαρακτήρα αντιποίνων για την προσβολή που υποτίθεται ότι τους έγινε (όπως την αντιλαμβάνονταν οι τρεις υποκινητές του κινήματος), αλλά η απρόσμενη επιτυχία του ακόμη και για τους ίδιους τους Γιαγιάδες, επέτρεψε να λάβει πολιτικό περιεχόμενο.

Το σύντομο επιτυχημένο κίνημα των Γιαγιάδων στην Σάμο ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας που αντιμετώπιζε η νησιωτική Ελλάδα, αλλά και το πλήρες ξεχαρβάλωμα της δημόσιας διοίκησης μετά το ανεπανόρθωτο πλήγμα της Μικρασιατικής καταστροφής. Επίσης ανέδειξε για μια ακόμη φορά την υπονόμευση της νομιμότητας που είχε επέλθει μετά την Επανάσταση του 1922, την εκτέλεση των Έξι και τα απανωτά στρατιωτικά κινήματα που είχαν ακολουθήσει. Η κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου που παράπαιε και εμφανιζόταν στην κοινή γνώμη ως αναποτελεσματική, δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα, ενισχύθηκε η υπονόμευση της λίγες μόλις μέρες πριν το στρατιωτικό κίνημα του Παγκάλου που την καθαίρεσε. Οι φήμες ότι πρόξενοι των Μεγάλων Δυνάμεων επιδοκίμασαν το κίνημα, ή ότι ήταν ιταλοκινούμενο για να ενταχθεί η Σάμος στα Δωδεκάνησα δεν έχουν βάση.

Επίμετρο – τα ρεμπέτικα του σαμιώτη Κώστα Ρούκουνα για τους Γιαγιάδες

Τα κατορθώματα των Γιαγιάδων στην Σάμο έμειναν για πάντα χαραγμένα στην μνήμη της τοπικής κοινωνίας και απαθανατίστηκαν από την λαϊκή τέχνη με ρεμπέτικα τραγούδια του Κώστα Ρούκουνα που καταγόταν από τον Μαραθόκαμπο της Σάμου, αλλά και από τον καραγκιοζοπαίχτη Σπυρόπουλο με την παράσταση: «Οι λήσταρχοι Γιαγιάδες και το κάψιμο της μάνας».

Οι Γιαγιάδες

Στης Σάμου τα ψηλά βουνά στου Κέρκη τα λημέρια εκεί ξεχείμαζε ο Γιαγιάς

Είχε για τροφοδότη του έναν εξάδελφό του Κοκκώνη τον ελέγανε

Αυτός του έκανε γλυκά και του ’βαλε φαρμάκι και ένα πρωί του τα έδωσε

Εκεί που έπινε νερό να σβύσει τη φωτιά του άξαφνα πυροβολισμοί καρφώσαν την καρδιά του

Και ο Κοκκώνης φώναξε, κόψτε παιδιά την κεφαλή του για το Βαθύ να πάμε την αμοιβή να πάρουμε.

Σύνθεση-Ερμηνεία: Κώστας Ρούκουνας. Ηχογραφήθηκε το 1934 από την Columbia.

Κάψαν τη μάνα των Γιαγιάδων

Μια μάνα είχαν τα παιδιά οι ξακουστοί Γιαγιάδες

ήταν λεβέντισσα κι αυτοί όπως και τα παιδιά της

Δεν έφταιξε ποτέ αυτή κι άδικα την επιάσαν

πετρέλαιο της ρίξανε και ζωντανή τη κάψαν

Την ώρα που την καίγανε φωνάζει τα παιδιά της

να την γλιτώσουνε από τα βάσανά της

Σύνθεση-Ερμηνεία: Κώστας Ρούκουνας. Ηχογραφήθηκε το από την Odeon Ελλάδος το 1934.

Στη Σάμου τα περίχωρα

Στη Σάμου τα περίχωρα σε ένα χωριό στον Κέρκη

μια νύχτα τ ’αποσπάσματα ανοίξανε ντουφέκι

οι σφαίρες πέφτανε βροχή δεκάδες δωδεκάδες

να πιάσουν τους ξακουστούς και τρομερούς Γιαγιάδες

κείνο το βράδυ σκότωσαν το Γιώργο απ’ τους Γιαγιάδες

αλλά κι απ’ τα αποσπάσματα κλάψαν πολλές μανάδες

Σύνθεση-Ερμηνεία: Κώστας Ρούκουνας Ηχογραφήθηκε το 1936 από την Odeon.

Keywords
ιουνίου, ιουνίου, το νησι, ελλαδα, καλοκαιρι, επιρροή, δραμα, αθηνα, εκλογες, επιστρατευση, δρχ, τραπεζες, γαλλια, μυτιληνη, σοκ, νέα, ΚΚΕ, δραση, δημοψηφισμα 2015, εαμ, ημερολόγιο, νύξη, μνήμη, columbia, odeon, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, υπουργειο εσωτερικων, πετρελαιο, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, στρατος, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, φωτια, απεργια 8 νοεμβριου, τραπεζα πειραιως, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, διαβατηριο, μνήμη, ημερολόγιο, αβερωφ, αυτοκινητα, γλυκα, γνωμη, γωνια, δωδεκανησα, εαμ, νησι, πειραιως, σαμος, τα νεα, τραγουδια, φημες, ωρα, odeon, αρθρο, αμνηστια, ανοιξη, βουνα, βομβα, βραδυ, βροχη, γεγονος, δευτερα, δυναμη, δημοσιο, δικη, δρχ, δοθηκε, εγινε, ευκολα, υπαρχει, εμειναν, ενεργα, εξι, επιρροή, εποχη, επιτυχια, εσωτερικων, εφημεριδα, τεχνη, ζωη, ηγεμονια, ιδιο, υπηρεσιες, υπνο, καψιμο, κυβερνηση, κυμα, κιμωνας, κιμων, κομμα, κρατικο, λοζανη, μικρασιατικη καταστροφη, μυστικα, νερο, νύξη, νυχτα, νομαρχια, ξημερωματα, ομαδα, παντα, ορη, παιδια, παμε, πρωι, ρεμπετικα, συνεχεια, σειρα, σοκ, σχεδιο, τρια, τριτη, φυλακη, φορα, ιωαννης, κωνσταντινος, columbia, εκδικηση, ενωση, επεισοδια, φυλακες, ιδιαιτερα, καρδια, κωνσταντινου, κωστας, κυριακη, πληροφοριες, σημαια, γιαγια
Τυχαία Θέματα
Γιαγιάδων, Σάμο, 6-9 Ιουνίου 1925,giagiadon, samo, 6-9 iouniou 1925