Βασικός χρηματοδότης της Χαμάς μέτοχος σε κυπριακή εταιρεία εξόρυσης χρυσού στην Αίγυπτο

Ο Γιαχία Σινουάρ, επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, χαιρετά τους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια συνάντησης με ηγέτες παλαιστινιακών παρατάξεων στο γραφείο του στην πόλη της Γάζας, 13 Απριλίου 2022.

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων ( ICIJ )και το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Shomrimαποκαλύπτουν ότι ένας από τους κυριότερους χρηματοδότες της Χαμάς έχει εκτεταμένους επιχειρηματικούς δεσμούς στην Ευρώπη και μάλιστα κατέχει μετοχικό μερίδιο σε μια κερδοφόρα κυπριακή εταιρεία που εξορύσσει

αιγυπτιακό χρυσό. 

Ο Σουδανός επιχειρηματίας Αμπντελμπασίτ Χαμζά, συνεργάτης του πρώην προέδρου του Σουδάν Ομάρ ελ-Μπεσίρ είχε υποστεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου για τη διαχείριση των επενδύσεων της Χαμάς και για τη συμμετοχή του στη μεταφορά σχεδόν 20 εκατομμυρίων δολαρίων στην οργάνωση, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων που στάλθηκαν απευθείας σε ανώτερο οικονομικό στέλεχος της Χαμάς.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Χαμζά για ”μακροχρόνιους δεσμούς με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας”, συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων δεσμών με εταιρείες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τον Νοέμβριο του είχαν επιβληθεί κυρώσεις και από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Note Sudan-based Hamas financier here, Abdelbasit Hamza Elhassan Mohamed Khair AKA Hamza.

"Hamza also has longstanding ties to terrorism financing, including historic ties to al-Qa’ida and Usama bin Laden-linked companies in Sudan."⬇️https://t.co/GDZQm85eg9

— Gray Mitchell (@GrayLMitchell1) October 18, 2023

Τα έγγραφα που διέρρευσαν και αναλύθηκαν από το ICIJ και το Shomrim αποκαλύπτουν ότι ο Χαμζά είχε μακροχρόνια συμμετοχή στην κυπριακή εταιρεία χαρτοφυλακίου σε συνεργασία με μια ελβετική εταιρεία και ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ανέρχονταν σε περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια από το 2018. Στον Χάμζα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι φάκελοι προέρχονται από τη διαρροή Cyprus Confidential, ένα φάκελο από περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια έγγραφα που αναλύθηκαν από το ICIJ και 68 άλλα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του Shomrim, στο πλαίσιο μιας πρόσφατης παγκόσμιας έρευνας.

The US Treasury unexpectedly named Sudanese engineer Abdulbasit Abdulbasit Hamza as part of their efforts to target Hamas's financing network. He was added to the US list of sanctioned Hamas financiers for his involvement in a $20 million funding deal.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βασικός, Χαμάς, Αίγυπτο,vasikos, chamas, aigypto