Γνωρίζουμε πως να επικοινωνούμε με τα παιδιά μας;

Γράφει η Φουσέκη Χατζηγεωργίου Αναστασία, Παιδίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Είναι γνωστό και κοινά αποδεκτό οτι η επίδραση των γονιών στην σωματική ανάπτυξη και ψυχοκοινωνική εξέλιξη των παιδιών είναι εξαιρετικά σημαντική. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η υποστήριξη του πατέρα και της μητέρας στον γονεϊκό τους ρόλο και η εκπαίδευσή τους μπορεί να αποτελεί μια κοινωνική επένδυση που αποδίδει σημαντικά, μειώνοντας το άγχος των γονέων και βοηθώντας τους να διαχειρίζονται ισορροπημένα τον χρόνο τους ανάμεσα στην εργασία, στην προσωπική τους ζωή και κατ’επέκταση στον ρόλο τους

ως γονείς.

Στην Ευρώπη υπάρχουν ιδιωτικές αλλά και κρατικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν τους γονείς με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, από απλά πρακτικά θέματα παιδιατρικής φροντίδας, όπως ο θηλασμός, μέχρι πιο σύνθετα προγράμματα που στοχεύουν στην αύξηση της αυτοεκτίμησης των γονιών ώστε να βελτιώνεται η σχέση τους με τα παιδιά τους.

Όπως ανέφερε συχνά ο Καθηγητής της Παιδιατρικής Νικόλαος Ματσανιώτης, “το να είσαι γονιός είναι δύσκολη δουλειά”. Γιατί γονιός δεν γεννιέται κανείς, αλλά γίνεται. Αυτός ο δύσκολος ρόλος του γονιού μπορεί να έχει πολλή χαρά και ανταμοιβή. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε ώστε να δημιουργήσουμε μια ασφαλή, σταθερή και τροφοδοτική σχέση με τα παιδιά μας. Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι όλες οι οικογένειες δεν είναι ίδιες, δεν μοιάζουν μεταξύ τους. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάθε παιδί και κάθε γονιός είναι μοναδικοί. Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη συνταγή για την προσέγγιση των παιδιών, αλλά ούτε ένα αυστηρά δομημένο σύστημα κανόνων τους οποίους πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς ώστε να επιτύχουν τον στόχο της ουσιαστικής επικοινωνίας με τα παιδιά τους.

Η ελπίδα μας είναι να δώσουμε κάποιες νέες ιδέες ώστε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και έτσι να πάρετε τις καλύτερες αποφάσεις για το πώς θα οργανώσετε ουσιαστικότερη επικοινωνία με το παιδί ή τα παιδιά σας. Η καλή επικοινωνία μεταξύ του γονιού και του παιδιού είναι σημαντική για την ανάπτυξη μιας θετικής σχέσης. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, η καλή επικοινωνία θα διευκολύνει τον γονιό να μιλήσει στο παιδί για καυτά θέματα όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Η καλή επικοινωνία με το παιδί σας μπορεί να αρχίσει πολύ νωρίς.

Δύο είναι οι δεξιότητες που τροφοδοτούν την καλή επικοινωνία με τα παιδιά μας : ο έπαινος και η ενεργητική ακρόαση.

Επικοινωνήστε με το παιδί σαςΕπαινείτε το παιδί σας όταν κάνει κάτι καλό. Όσο περισσότερο επαινείτε μια συμπεριφορά τόσο πιθανότερο είναι ότι το παιδί σας θα την επαναλάβει.Δώστε προσοχή στο παιδί σας όταν σας μιλάει ή όταν προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας, ώστε να κατανοήσετε αυτό που σας λέει. Επίσης θα το κάνετε να αισθανθεί ότι σας ενδιαφέρει αυτό που θέλει να σας πει.Καθορίστε ορισμένο χρόνο κάθε μέρα για να μιλήσετε και να παίξετε με το παιδί σας. Δημιουργώντας αυτό τον ιδιαίτερο χρόνο δείχνετε στο παιδί σας πόσο σημαντικό είναι και ενδυναμώνει τη σχέση σας μαζί του.Αφιερώστε χρόνο για να ακούσετε το παιδί σας (αφουγκρασθείτε)

Αφιερώνοντας χρόνο για να ακούσετε προσεκτικά το παιδί σας, ιδαίτερα όταν αυτό είναι αναστατωμένο, μπορεί να το βοηθήσει -πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύετε- ώστε να νοιώσει ότι το ακούτε και καταλαβαίνετε αυτό που προσπαθεί να πει. Αυτή η αφοσίωση σε αυτό που λέει το παιδί μπορεί να είναι πολύ υποβοηθητική ώστε να ηρεμήσει μια κατάσταση, όπως επίσης και να προλάβει ένα επεισόδιο ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς πριν ξεκινήσει.

Επαινέστε το παιδί σας όταν έχει κάνει κάτι καλό

Ο έπαινος του παιδιού σας είναι ένας σημαντικός τρόπος να ενθαρρύνετε καλές συμπεριφορές. Μερικές φορές μπορεί να είναι βοηθητικό να αφήσετε το παιδί σας να ακούσει τυχαία ότι το επαινείτε σε κάποιον άλλον όπως στον παππού, στον δάσκαλο, στο σύζυγο ή ακόμα και στο αγαπημένο του παιχνίδι εάν δεν είναι κάποιος άλλος παρών εκεί γύρω. Όταν ο έπαινος είναι ειλικρινής και τίμιος μπορεί να ενισχύσει μια καλή συμπεριφορά.

Διαβάστε με τα παιδιά σας

Το να διαβάζετε με τα παιδιά σας βοηθάει στο να εμπλουτίζετε το λεξιλόγιό τους, τις γνώσεις τους και την κατανόηση του κόσμου τους. Επίσης δημιουργεί ευκαιρίες για σας και για το παιδί σας να χαίρεστε μαζί. Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να αρχίσετε να διαβάζετε στο παιδί σας.

Αφιερώστε χρόνο να γελάσετε και να χαζέψετε μαζί τους

Πόσος πολύς χρόνος αφιερώνεται από τους γονείς ώστε να είναι σίγουροι ότι τα παιδιά τους είναι ταϊσμένα, καθαρά, ντυμένα και να συμπεριφέρονται όπως πρέπει. Με το να αφιερώνετε όμως αποκλειστικό χρόνο με τα παιδιά σας απλά για να μιλήσετε ή να παίξετε μαζί τους τους επιβεβαιώνετε πόσο νοιάζεστε για αυτά και πόσο πολύ θέλετε να είστε μαζί τους.

Μάθετε πώς να απελευθερώνεστε άμεσα από αυτά που σας απασχολούν για να βρεθείτε κοντά τους

Στην βιασύνη της καθημερινότητας να προφθάσετε τα πάντα, μπορεί να βρεθείτε να έχετε μια πολύ σημαντική συνομιλία με το παιδί σας την ώρα που κάνετε ταυτόχρονα χιλιάδες άλλα πράγματα, όπως να μαγειρεύετε το φαγητό, να τακτοποιείτε ρούχα ή να πληρώνετε λογαριασμούς. Οι πιθανότητες εάν είστε πολυάσχολοι εσείς να είναι το ίδιο πολυάσχολα και τα παιδιά σας είναι μεγάλες. Μπορεί να παίζει ή να κάνει κάτι άλλο που το εμποδίζει να σας ακούσει προσεκτικά. Σταματήστε ό,τι κάνετε και δώστε προτεραιότητα στην συνομιλία σας. Πηγαίνετε κοντά στο παιδί σας και μιλήστε του από κοντά, πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει και τους δυο σας να εστιάσετε στο θέμα που σας απασχολεί εκείνη τη στιγμή.

Όλα αυτά δεν απαιτούν πολύ ώρα για να γίνουν, απαιτούν όμως τη συνειδητοποιημένη συμμετοχή στον κόσμο των παιδιών μας. Μας φαίνεται βαρύ ή δύσκολο, αλλά με τη θέληση, την αγάπη και την υπομονή μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη δεξιότητα. Το αντίτιμο;

Χαρά και επικοινωνία με αμοιβαία εμπιστοσύνη με τα παιδιά μας, οι ρίζες για την υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και την σταδιακή τους κοινωνική ένταξη.

The post Γνωρίζουμε πως να επικοινωνούμε με τα παιδιά μας; appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα