Κιρσοί: Τι είναι και πώς θα απαλλαγείτε άμεσα και ανώδυνα

Οι κιρσοί είναι μία πολύ συχνή φλεβική πάθηση των κάτω άκρων, που εμφανίζεται ως διογκωμένες φλέβες σε τμήματα όπου το αίμα δεν κυκλοφορεί καλά. Από τι προκαλούνται οι κιρσοί; Τι άλλα συμπτώματα μπορεί να έχουν και πως αντιμετωπίζονται;

Το doctoranytime απευθύνθηκε στον Αγγειοχειρουργό – Αγγειολόγο, Δρ. Αθανάσιο Σιαφάκα, κορυφαίο αγγειοχειρουργό στην Ελλάδα στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων, με ειδική εμπειρία στη διάγνωση και την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, επιστημονικό υπεύθυνο του

Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr.

Ο Δρ. Αθανάσιος Σιαφάκας, Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος

Κύριε Σιαφάκα, πείτε μας, τι ακριβώς είναι οι κιρσοί;

Οι κιρσοί (πολλές φορές αναφέρονται και ως “φλεβίτης“) είναι διογκωμένες φλέβες, μία συχνή φλεβική πάθηση των κάτω άκρων. Το 5% των περιπτώσεων καταλήγει σε φλεβικά έλκη. Πρόκειται για τμήματα φλεβών όπου δεν κυκλοφορεί καλά το αίμα, με αποτέλεσμα αυτές να εμφανίζονται διογκωμένες. Οι κιρσοί δεν περιορίζονται πάντα στα πόδια αλλά κάποιες φορές ξεκινούν από πιο κεντρικά στο σώμα, δηλαδή από την πύελο (περιοχή της κοιλιάς κάτω από τον αφαλό).

Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες εμφάνισης κιρσών;

Οι αιτίες στις οποίες οφείλονται οι κιρσοί είναι η κληρονομικότητα (πρωτογενείς κιρσοί) ή μία παλιά εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (δευτερογενείς κιρσοί). Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση κιρσών είναι η εγκυμοσύνη, η πολύωρη ορθοστασία και τα στενά ρούχα (ιδιαιτέρως αυτά που σφίγγουν στους μηρούς και κάτω από τα γόνατα).

Ασθενής που πάσχει από κιρσούς στα κάτω άκρα.

Πόσο σοβαρό πρόβλημα είναι η εμφάνιση κιρσών; Η αντιμετώπιση τους συνιστάται μόνο για αισθητικούς λόγους;

Όχι, καθώς η βαρύτητα και η ένταση των συμπτωμάτων των κιρσών μπορεί να αυξάνονται θεαματικά με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για μία φλεβική πάθηση με τα εξής συμπτώματα: αντιαισθητικές διογκωμένες φλέβες (στα αρχικά στάδια), αίσθημα βάρους ή πόνου κυρίως στις γάμπες, πρήξιμο στις γάμπες και γύρω από τους αστραγάλους, καψίματα, αίσθημα νυγμών (τσιμπημάτων), φαγούρα, εύκολη κόπωση και κράμπες.

Σε ποια ιατρική ειδικότητα πρέπει να απευθυνθώ για να αντιμετωπίσω τους κιρσούς;

Όποιος έχει πρόβλημα κιρσών, πρέπει να απευθύνεται σε Αγγειοχειρουργό με εξειδίκευση στις σύγχρονες διαγνωστικές και επεμβατικές μεθόδους, οι οποίες έχουν άριστα θεραπευτικά και αισθητικά αποτελέσματα. Εφαρμόζονται μόνο με τοπική αναισθησία χωρίς να χρειάζεται μέθη, επισκληρίδιος ή γενική αναισθησία. Αν θέλετε, μπορείτε να ζητήσετε να δείτε φωτογραφίες πριν και μετά τη θεραπεία. Θα διαπιστώσετε ότι είναι πραγματικά εντυπωσιακό το αποτέλεσμα που εξασφαλίζει η σύγχρονη ιατρική επιστήμη.

Πότε είναι η σωστότερη στιγμή να αντιμετωπίσει κανείς τους κιρσούς; Πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως μόλις γίνει η διάγνωση;

Φυσικά. Η πιο κατάλληλη στιγμή να απαλλαγείτε από τους κιρσούς είναι αμέσως μόλις τους εντοπίσετε. Το μέγεθος και ο αριθμός των κιρσών δεν αντιστοιχεί πάντα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Όπως προαναφέρθηκε, τα συμπτώματα επιδεινώνονται διαρκώς και είναι πιθανό να προκληθούν επικίνδυνα φλεβικά έλκη.

Επίσης, να σας ενημερώσω ότι στατιστικά οι ασθενείς με κιρσούς έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν φλεβική θρόμβωση.

Πώς επιλέγεται η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση; Ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητο να γίνουν;

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διενέργεια έγχρωμου υπερηχογραφήματος διπλής αντίθεσης, γνωστό στην χώρα μας ως τρίπλεξ φλεβών. Μας επιτρέπει να μελετήσουμε αιμοδυναμικά τη συμπεριφορά των φλεβικών στελεχών των κάτω άκρων και να επιλεγεί η πιο κατάλληλη θεραπεία για το συγκεκριμένο ασθενή.

Ποια είναι τα στάδια μίας ολοκληρωμένης θεραπείας κιρσών;

Η αντιμετώπιση των κιρσών περιλαμβάνει τέσσερα βασικά βήματα:

Σωστή διαγνωστική διερεύνηση από εξειδικευμένο Αγγειοχειρουργό, που περιλαμβάνει σίγουρα αιμοδυναμική μελέτη του φλεβικού συστήματος με τρίπλεξ.Θεραπευτικός σχεδιασμός, βάσει των αποτελεσμάτων της διαγνωστικής διερεύνησηςΆρτια εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας με τη μέθοδο ή τις μεθόδους που έχουν επιλεγεί για τη συγκεκριμένη περίπτωσηΣωστή παρακολούθηση βασισμένη στον αρχικό σχεδιασμό, ανά ένα ή δύο χρόνια ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης

Αντιμετώπιση κιρσών με μέθοδο οπτικής ίνας (Laser).

Θα μας πείτε λίγα λόγια για τη διαδικασία της επέμβασης και για τη μετεγχειρητική πορεία;

Στην επέμβαση γίνεται παρακέντηση κι εισάγεται, είτε οπτική ίνα (Laser), είτε καθετήρας (RF- ραδιοσυχνότητες και ατμός – Steam Vein Sclerosis), είτε ειδική συσκευή (Clarivein, Sapheon- Venaseal), είτε ειδικό υγρό ή αφρός (σκληροθεραπεία) που “εξουδετερώνουν” εσωτερικά τη φλέβα και αποκλείουν την κυκλοφορία του αίματος μέσα από αυτήν. Ο οργανισμός απορροφά τη φλέβα, ενώ το αίμα κυκλοφορεί προς την καρδιά μέσω των υπολοίπων υγειών φλεβών.
Μετά την επέμβαση, ο ασθενής περπατά άμεσα! Για την ακρίβεια, η συνήθης παραμονή του ασθενή στο κρεβάτι με το πόδι ψηλά δεν είναι σωστή και πρέπει να αποφεύγεται, γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης.

Επίσης εφόσον η επέμβαση έγινε μόνο με τοπική αναισθησία, όπως και πρέπει να γίνεται, δεν χρειάζεται η παραμονή του ασθενή στην κλινική και μπορεί αυτός να επιστρέψει άμεσα στο σπίτι του και στις δραστηριότητες του. (Γι’ αυτό και δεν έχει θέση στη σύγχρονη αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων).

Επίσης εφόσον η επέμβαση έγινε μόνο με τοπική αναισθησία, όπως και πρέπει να γίνεται, δεν χρειάζεται η παραμονή του ασθενή στην κλινική και μπορεί αυτός να επιστρέψει άμεσα στο σπίτι του και στις δραστηριότητες του.

Μια τελευταία ερώτηση, κύριε Σιαφάκα: τι μπορεί να μας συμβεί αν δεν κάνουμε επέμβαση για κιρσούς;

Αν δεν αντιμετωπιστούν, οι κιρσοί πιθανότατα θα αυξηθούν σε μέγεθος και αριθμό (και θα επιδεινωθούν τα συμπτώματα). Επίσης, είναι δυνατόν να εμφανιστούν αλλοιώσεις στο δέρμα και το λίπος, ειδικά στην περιοχή πάνω από τους αστραγάλους. Η περιοχή αυτή αρχικά σκουραίνει και σκληραίνει, ενώ η βλάβη μπορεί να εξελιχθεί σε πληγή (φλεβικό έλκος). Σε άλλες περιπτώσεις, το δέρμα λεπταίνει τόσο, που η φλέβα “σπάει” και προκαλείται αιμορραγία (κιρσορραγία)!

Τελευταίο αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το ενδεχόμενο εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Το Κέντρο Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr προσφέρει στους ασθενείς που θα κλείσουν ραντεβού μέσω του Doctoranytime επίσκεψη εκτίμησης φλεβίτη/κιρσών μαζί με τρίπλεξ φλεβών κάτω άκρων με μόλις 20€. Η προσφορά θα ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι τις 28/2/2017*.

ΔΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Η προσφορά αφορά το ιατρείο του κυρίου Σιαφάκα στην οδό Κουσιανοφσκυ 12 και όχι Λ. Συγγρού 383 (εντός “ΡΕΑ”).

Ο Αθανάσιος Σιαφάκας είναι στρατιωτικός Ιατρός και θεωρείται κορυφαίος αγγειοχειρουργός στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων στην Ελλάδα, με ειδική εμπειρία στη διάγνωση και την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Επίσης, είναι επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr.

Μάθετε τα πάντα για τους κιρσούς, τις ευρυαγγείες και όλες τις φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων στο www.veincenter.gr

προσφορά ισχύει για περιορισμένο αριθμό ραντεβού.

The post Κιρσοί: Τι είναι και πώς θα απαλλαγείτε άμεσα και ανώδυνα appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα