Ποιοι κίνδυνοι… φωλιάζουν στο «θάμνο» της ευαίσθητης περιοχής;

Είναι επίσημο πως η νέα μόδα του «θάμνου» στην ευαίσθητη περιοχή ξαναγύρισε. Παρόλο που οι υποστηρικτές της αυξάνονται σημαντικά στις μέρες μας, προκύπτει το ερώτημα αν η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί πράγματι υγιεινή επιλογή. Μήπως το σταμάτημα της αποτρίχωσης εκθέτει την υγεία μας σε άλλους κινδύνους;

Μια μόδα απ’ τα… παλιά!

Δεν είναι πολύς καιρός που η μόδα του «θάμνου» στην περιοχή των γεννητικών οργάνων επανέκαμψε δριμύτερη. Στο πλευρό της

φαίνεται να συντάσσονται, μάλιστα, πολλές διάσημες προσωπικότητες που απαρνήθηκαν μια και καλή την αποτρίχωση. Το τριχωτό αιδοίο υπόσχεται μια πιο… πρωτόγονη και αυθεντική αίσθηση (ακόμα και στο σεξ), ενώ όσοι υπεραμύνονται της αξίας του δεν παραλείπουν να υπογραμμίζουν τον σημαντικό προστατευτικό ρόλο που έχει το τρίχωμα σε αυτή την περιοχή απέναντι σε πιθανά μικρόβια και μολύνσεις.

Προσπερνώντας τους καθαρά υποκειμενικούς αισθητικούς λόγους σχετικά με το τι βρίσκει κανείς ελκυστικό ή όχι, εγείρεται ένα μεγάλο ερωτηματικό απέναντι σε αυτήν τη νέα μόδα. Είναι σε θέση οι πυκνές, ατίθασες και απεριποίητες τρίχες να εξασφαλίσουν την υγιεινή που τόσο χρειάζεται η συγκεκριμένη περιοχή;

Η ομάδα του doctoranytime μίλησε για το θέμα με τον Dr. Χριστόφορο Τζερμιά, Δερματολόγο- Αφροδισιολόγο και συνεργάτη του doctoranytime, ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία στη Θεραπευτική, Κοσμητική και Επεμβατική Laser Δερματολογία.

Κύριε Τζερμιά, γιατί επιλέγουν πολλοί άνθρωποι την αποτρίχωση στο σώμα τους; Είναι θέμα αισθητικής και μόδας ή υπάρχουν άλλοι λόγοι;

Η αποτρίχωση αποτελεί εξελικτικό άλμα του σύγχρονου ανθρώπου, μιας και δεν είμαστε πλέον τόσο ανυπεράσπιστοι απέναντι στις συνθήκες ώστε να έχει ανάγκη το σώμα μας να καλύπτεται από τόσο πυκνό τρίχωμα. Η αποτρίχωση συνιστά, από την αρχαιότητα ακόμα, μια δημοφιλή τακτική καλλωπισμού του σώματος που μας κάνει να νιώθουμε πιο όμορφοι και πιο ποθητοί από τους γύρω μας. Ιδιαίτερα η αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων προσλαμβάνει στην εποχή μας έναν πρόσθετο συμβολισμό: αυτόν της επιτυχέστερης προσέλκυσης ερωτικού συντρόφου. Έτσι, ακόμα και η ολική αποτρίχωση του αιδοίου έχει πάψει να είναι ταμπού εδώ και πολλά χρόνια, αποτελώντας μια ενσυνείδητη επιλογή που μας κάνει να αισθανόμαστε φρέσκοι, ανανεωμένοι, ενδεχομένως και λίγο πιο… αθώοι.

Τα οφέλη λοιπόν είναι ξεκάθαρα. Υποβόσκουν όμως κίνδυνοι για την υγεία μας κατά τη διαδικασία της αποτρίχωσης;

Δυστυχώς ναι, αλλά μόνο όταν αυτή δεν γίνεται σωστά! Ακολουθώντας «τυφλές» μεθόδους αποτρίχωσης, όπως το ξύρισμα, το κερί ή οι κρέμες, επιτρέπουμε το ενδεχόμενο μικροτραυματισμών και αμυχών που μπορούν να καλωσορίσουν στο σώμα μας από μολύνσεις μέχρι ένα σοβαρό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Σε αυτό, ενδεχομένως, ο «θάμνος» στο εφηβαίο να λειτουργούσε ως φυσική οχύρωση για παθήσεις δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία μας, όπως ο ιός των κονδυλωμάτων (HPV), ο ιός του έρπητα των γεννητικών οργάνων (HSV) ή ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου. Οι συγκεκριμένες αλλά και παρόμοιες παθήσεις δεν δίνουν προειδοποιητικά σημάδια (πόνο, κνησμό, καύσο) ώστε να προληφθούν με άλλη μέθοδο πέραν της λεπτομερούς εξέτασης της περιοχής, γι’ αυτό και η άναρχη τριχοφυΐα στην ευαίσθητη περιοχή μπορεί να υπονομεύσει την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους. Οι τυφλές μέθοδοι αποτρίχωσης επίσης μπορεί να προκαλέσουν επανεμφάνιση κονδυλωμάτων και λοιπών Σ.Μ.Ν. σε γειτονικές περιοχές ή ακόμα και στα εσωτερικά γεννητικά όργανα.

Άρα θεωρείτε ότι κανονικά δεν πρέπει να κάνουμε αποτρίχωση για να αποφύγουμε τις ασθένειες;

Σαφώς όχι! Δεν τίθεται το θέμα της μη αποτρίχωσης, αλλά αυτό της σωστής και υγιεινής αποτρίχωσης. Η σύγχρονη δερματολογία είναι σε θέση να εξασφαλίσει την αισθητική, θωρακίζοντας παράλληλα την υγεία.

Η αποτρίχωση με Laser υπό δερματολογική επίβλεψη, συνιστά τη μόνη υγιεινή λύση που δεν εκθέτει την αποτριχωμένη περιοχή σε κινδύνους. Ακόμα κι αν κάποιος επιθυμεί να κρατήσει το τρίχωμα της περιοχής άθικτο, η επιλεκτική αποτρίχωση με Laser συνιστά μια υγιεινή πρόταση για τα γύρω σημεία. Παράλληλα, είναι σε θέση να προσδώσει μια πιο φροντισμένη και καθαρή οπτική στην περιοχή. Φυσικά, πέραν της αισθητικής, η επιμέρους αποτρίχωση με Laser καθιστά το εφήβαιο ευκολότερα προσεγγίσιμο στην αυτοεξέταση και την έγκαιρη διάγνωση κάποιας δερματικής βλάβης.

Πως ανταποκρίνεται ο κόσμος σε αυτήν την επιλογή; Βλέπετε να προτιμάται η μόνιμη αποτρίχωση με Laser;

Ναι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που επισκέπτονται δερματολόγους για ένα ασφαλέστερο και μονιμότερο αποτέλεσμα, μέσω της εξελιγμένης εφαρμογής που προσφέρει το Laser. Η αποτρίχωση με Laser παρουσιάζει, συγκρινόμενη με τις άλλες μεθόδους, αδιαμφισβήτητα οφέλη που την καθιστούν κορυφαία επιλογή.

Μπορείτε να μας απαριθμήσετε σύντομα αυτά τα οφέλη της αποτρίχωσης με Laser;

Φυσικά!

Η εφαρμογή της μπορεί να γίνει σε κάθε τύπο και χρώμα δέρματοςΕνδείκνυται για κάθε σημείο του σώματος, ακόμα και στα δύσκολα σημεία όπου οι άλλες μέθοδοι «σηκώνουν τα χέρια ψηλά»Είναι εντελώς ανώδυνη και δεν επιφέρει κανέναν τραυματισμόΑποτρέπει το ενδεχόμενο φλεγμονών στην περιοχή, όπως στην περίπτωση της θυλακίτιδας, αφήνοντας το δέρμα ασύγκριτα απαλόΗ δράση της είναι επιλεκτική και απόλυτα ακριβής, συνδυάζοντας παράλληλα γρήγορα και άμεσα αποτελέσματαΕίναι απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική για την αποτρίχωση των ευαίσθητων περιοχώνΕφαρμόζεται βάσει αυστηρών ιατρικών πρωτοκόλλωνΠρολαμβάνει την εξάπλωση ιογενών μολύνσεων και Σ.Μ.Ν. στην περιοχή του εφηβαίου, επιτρέποντας την άμεση και έγκαιρη διάγνωσηΕίναι η μοναδική εγκεκριμένη από τον FDAΕξοικονομεί χρόνο και χρήμα, καθώς το αποτέλεσμα παρουσιάζει μεγαλύτερη διάρκεια και δεν απαιτούνται συχνές επαναλήψεις, όσες με τις άλλες μεθόδους

Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, είναι σημαντικό η αποτρίχωση με Laser να διενεργείται βάσει αυστηρών επιστημονικών κανόνων που μεριμνούν όχι μόνο για την αισθητική αρτιότητα αλλά και για την άριστη υγεία της αποτριχωμένης περιοχής. Η συγκεκριμένη μέθοδος, εξάλλου, συνιστάται πάντα ως η ιδανική για την περίοδο που ακολουθεί τη θεραπεία ενός σεξουαλικού νοσήματος, μιας και είναι η μόνη που επιτρέπει τον άμεσο έλεγχο τυχόν υποτροπών.

Κύριε Τζερμιά, είναι σημαντικό να προηγείται εξέταση της περιοχής πριν την εφαρμογή αποτρίχωσης με Laser;

Ξεκάθαρα ναι. Στα εξειδικευμένα δερματολογικά ιατρεία IQ Intensive Quality Dermatology Clinics η αποτρίχωση αντιμετωπίζεται ως γνήσια ιατρική πράξη και δίνεται προτεραιότητα τόσο στη λήψη ιατρικού ιστορικού όσο και στην εξέταση της περιοχής πριν την εφαρμογή του Laser. Αυτό δεν είναι μια αυτοματοποιημένη «ρουτίνα», αλλά ένα ουσιαστικό κομμάτι ολόκληρης της θεραπείας.

Η υποβολή σε εξέταση και η έγκαιρη ανίχνευση ακόμα και των πιο ανεπαίσθητων βλαβών μπορούν να αναχαιτίσουν ολοκληρωτικά τη μετάδοση μολύνσεων και σεξουαλικών νοσημάτων, ενώ στο ενδεχόμενο που ο έλεγχος αποφέρει οποιαδήποτε δερματική βλάβη, ιογενή μόλυνση ή ιδιομορφία (όπως σπίλους), εφαρμόζονται λεπτομερειακή θεραπεία και αντίστοιχη αντιμετώπιση.

Λίγα λόγια για τα ιατρεία ΙQ Intensive Quality Dermatology Clinics

Η ιατρική εποπτεία αλλά και η πολυετής εμπειρία του επιστημονικού προσωπικού των ΙQ Intensive Quality Dermatology Clinics, αποτελούν αξιόπιστους συμμάχους σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης και της θεραπείας τόσο στην αντιμετώπιση δερματολογικών παθήσεων, όσο και στο ικανό χειρισμό των εξειδικευμένων μηχανημάτων αποτρίχωσης 4ης γενιάς που διαθέτουν.

Το εξατομικευμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποτρίχωσης καταρτίζει δερματολόγος και περιλαμβάνει συνδυασμούς εξελιγμένων Laser, όπως τα Alexandrite και Nd: YAG, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε τρίχας και τύπου δέρματος. Έτσι επιτυγχάνεται ένα απόλυτα στοχευμένο αποτέλεσμα, γρήγορα και κυρίως με απόλυτη ασφάλεια, μιας και τα Laser των ιατρείων IQ Intensive Quality Dermatology Clinics έχουν ρυθμισμένες τις παραμέτρους τους (μήκος κύματος φωτός, διάρκεια παλμού, ενεργειακή πυκνότητα, μέγεθος δέσμης φωτός) σε απόλυτη συμφωνία με τις ιδιαιτερότητες κάθε τριχοφυΐας (φωτότυπο, χρώμα, πυκνότητα, διάμετρο).

Ο Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς είναι Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος στην Αθήνα και συνεργάτης του doctoranytime.gr.

ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

The post Ποιοι κίνδυνοι… φωλιάζουν στο «θάμνο» της ευαίσθητης περιοχής; appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα