Ευαίσθητη η τάση σταθεροποίησης στην Αττική – «Καμπανάκι» Χαρδαλιά για τα Ιωάννινα (video)

Νέο αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στη χώρα μας με 508 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ από σήμερα το πρωί η Κοζάνη είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα στην οποία επιβάλλεται τοπικό lockdown.

Ευαίσθητη χαρακτήρισε την τάση σταθεροποίησης του αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες

στην Αττική, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς όπως τόνισε η πτώση θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε επιδημιολογική αύξηση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για τον κορονοϊό, είπε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στην επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, όμως, είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγουν συμπεράσματα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή στη χώρα, ο κ. Μαγιοργκίνης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μια ακριβής εκτίμηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς. «Εκτιμούμε ότι δεν είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμερα χωρίς όμως να αποκλείουμε να κάνουμε λάθος» τόνισε.

Σε υψηλά επίπεδα κινείται ο αριθμός των διασηλωνωμένων, καθώς συνεχίζουν να είναι πάνω από 80, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των νεκρών, με το προφίλ τους, ωστόσο, να παραμένει σταθερό (οι περισσότεροι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα).

Το κέντρο βάρους της επιδημίας συνεχίζει να είναι η Αττική, με σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο η πτώση της θερμοκρασίας θα επιτείνει τη μεταδοτικότητα, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, όπως η μάσκα, η αποστάσεις και το πλύσιμο των χεριών.

Γιατί δεν εφαρμόστηκε η τηλεκπαίδευση στην Κοζάνη

Για σταθερή επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά με μεγάλη πίεση.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που ισχύουν στην Κοζάνη, διευκρινίζοντας ότι η εκ περιτροπής διδασκαλία και η τηλεκπαίδευση στο επίπεδο 4 ισχύει όταν υπάρχει συρροή κρουσμάτων σε σχολικές μονάδες, κάτι που δεν υφίσταται στην περιοχή.

Όπως σημείωσε στα σχολεία της περιοχής έχουν εντοπιστεί 20 κρούσματα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα τέσσερα σε εκπαιδευτικούς, τα 15 σε μαθητές και το ένα σε προσωπικό σχολείου.

«Καμπανάκι» Χαρδαλιά για τα Ιωάννινα

Αναφερόμενος στους δείκτες που καθορίζουν την επικινδυνότητα μιας περιοχής ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι τα Ιωάννινα βρίσκονται πολύ κοντά στον αριθμό 150 (δείκτης που έχει οριστεί από την ΕΕ), που αποτελεί όριο για το αν μια περιοχή θα περάσει στο επίπεδο 4 του χάρτη υγειονομικής προστασίας.

«Θέλω να τονίσω ότι και στα Γιάννενα η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Για αυτό και απευθύνω έκκληση και στους κατοίκους της Ηπείρου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων» είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναφορικά με το ποια η θέση της Αθήνας σε σχέση με αυτό το όριο, είπε ότι ο κεντρικός τομέας που είναι και από τους πιο επιβαρυμένους υπολείπεται αρκετά, με αποτέλεσμα η Αττική να βρίσκεται μακριά από ένα lockdown.

Ο κ. Χαρδαλιάς, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αύριο θα μεταβεί με τους γενικούς γραμματείς Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας στην περιοχή της Κοζάνης, όπου θα συμμετέχουν σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής και τους 4 δημάρχους.

Στη συνέχεια θα μεταβούν στα Γιάννενα, όπου θα συναντηθούν με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και του συνεργάτες του.

Keywords
Τυχαία Θέματα