O Ζάεφ κερδίζει τη «μάχη» με την αντιπολίτευση – Αλλάζει στάση το VMRO DPMNE για το δημοψήφισμα

Στροφή 180 μοιρών επιχειρεί ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ Χρίστιαν ΜίτσκοσκιΕάν υπερισχύσει το «ναι» θα καλέσει τους βουλευτές τους να ψηφίσουν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η ΣυμφωνίαΛίγες ημέρες πριν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδησηΤι σημαίνει αυτή η αλλαγή για το επερχόμενο δημοψήφισμα

Τη στιγμή που απομένουν λιγότερο από δέκα ημέρες για το κρίσιμο δημοψήφισμα

στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείο «κλειδί» αποτελεί η στάση της αντιπολίτευσης, η οποία φαίνεται ότι αλλάζει τακτική και χαμηλώνει τους «υψηλούς» τόνους που διατηρούσε το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, στροφή 180 μοιρών επιχειρεί ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ Χρίστιαν Μίτσκοσκι, λίγες ημέρες αφού κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα.

«Εάν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και η πλειοψηφία των πολιτών ψηφίσει υπέρ της αλλαγής του ονόματος, το VMRO-DPMNE θα το σεβαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίτσκοσκι κατά τη διάρκεια πολιτικής τηλεοπτικής εκπομπής.

Στην περίπτωση του «ναι», «η κατάσταση είναι καθαρή», πρόσθεσε ο Μίτσκοσκι, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν υπερισχύσει το «ναι» θα καλέσει τους βουλευτές τους να ψηφίσουν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Το VMRO-DPMNE άλλωστε τάσσεται υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, διευκρινίζοντας ότι η διαφωνία έγκειται μοναχά στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τι σημαίνει η ψήφος κατά συνείδηση

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE κάλεσε πριν λίγες ημέρες τους ψηφοφόρους του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα, βάζοντας τέλος στο μποϊκοτάζ και το κλίμα «πολέμου» που επικρατούσε.

Αυτή η αλλαγή αναμένεται να εξασφαλίσει μεγαλύτερη προέλευση στο δημοψήφισμα, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, καθώς το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%.

Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα είναι και το μεγάλο στοίχημα για τον Ζόραν Ζάεφ, ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες για το αποτέλεσμα και για αυτόν τον λόγο η κυβέρνησή ρίχνει εκεί όλο το βάρος, έχοντας και τη σθεναρή υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και την Ελλάδα;».

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το «ναι» επικρατεί με μεγάλη διαφορά κι αυτό διότι μεγάλος αριθμός σλάβων ψηφοφόρων, που διαφωνεί με τη συμφωνία, δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες

Keywords
Τυχαία Θέματα