Oι βίγκανς στο «τραπέζι» του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός

Τις οικονομικές και κοινωνικές πλευρές της χορτοφαγίας (veganism), αλλά και ευρύτερα θέματα διατροφής, βάζει στο «τραπέζι« των συζητήσεων το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ένα ετήσιο γεγονός που συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής σκηνής.

«Δεν είναι πια ένα κίνημα αντικουλτούρας. Είναι ένα κίνημα που έχει μπει στην καθημερινότητα» αναφέρει ο Ρίτσαρντ Χάρντι, επικεφαλής της Veganuary, μιας φιλανθρωπικής εταιρείας με έδρα στη Βρετανία η οποία έχει πείσει περισσότερους από 225,000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε έναν μόνο μήνα,

να ακολουθήσει να ακολουθήσει μια δίαιτα που βασίζεται σε φυτά και δεν περιέχει γαλακτοκομικά, αβγά και μέλι.

Η ζήτηση για φυτικές τροφές αυξάνεται, με την παγκόσμια αγορά κρέατος να αναμένεται να φτάσε τα 7.5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028, μια αύξηση της τάξης του 83%, από 4,1 δις το 2017, σύμφωνα με μια μελέτη από το Allied Market Research.

Μία αναφορά από το Grand View Research, που έχει ως έδρα τις ΗΠΑ, αναφέρει ότι η παγκόσμια αγορά για vegan καλλυντικά κυμαίνεται 12.9 δις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Veganuary, ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι επιλέγουν την χορτοφαγία είναι η προστασία των ζώων. Ακολουθούν οι λόγοι υγείας και ο περιβαλλοντολογικός αντίκτυπος. Για τα εστιατόρια, αυτά είναι ένα κίνημα με άμεσα οικονομικά οφέλη, σύμφωνα με τον Χάρντι

«Οι άνθρωποι οδηγούνται στα εστιατόρια και στα σούπερ μάρκετς εξαιτίας των νέων (vegan) φαγητών που βρίσκονται εκεί. Αν δεν ακολουθήσεις, θα χάσεις το πλοίο» αναφέρει.

Στο Νταβός, το πάνελ με τίτλο «A New Dialogue for Food» θα εστιάσει σε πρωτοποριακούς τρόπους αναζήτησης νέων διατροφών, εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, ενώ η ημερίδα «Αlternative Diet, Healthier Planet» θα αναλύσει την κατανάλωση κρέατος και τον ρόλο της στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Επιπλέον θα συζητηθούν και οι πίεση στις καλλιέργειες σιτηρών υπό το φως του υπερπληθυσμού, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αγγίξει τα 9 δις έως και το 2050.

Με πληροφορίες από το Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα