Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον διάδοχο του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν

Δεν βγήκε… «λευκός καπνός» στην προσπάθεια εξεύρεσης ενός αποδεκτού υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα διαδεχθεί τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, καθώς φαίνεται να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο οι λεπτές διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη (20/6) στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που είχε αναλάβει την αποστολή να συνεννοηθεί με τους ηγέτες των χωρών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σκόρπισε και τις λιγοστές ελπίδες

που υπήρχαν να βρεθεί μια συναινετική λύση σε αυτή τη σύνοδο.

«Χθες ήμουν συγκρατημένα αισιόδοξος. Σήμερα είμαι περισσότερο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος», σχολίασε με μια ανάρτησή του στο Twitter. Στη φωτογραφία που συνοδεύει το μήνυμα εικονίζεται να συνομιλεί με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Άγγελα Μέρκελ. Ο Τουσκ έκανε αυτήν την απαισιόδοξη δήλωση μετά τις επαφές που είχε με τους δύο ηγέτες, ανέφερε το περιβάλλον του.

Last round of consultations on appointments before the start of #EUCO. Yesterday I was cautiously optimistic. Today I’m more cautious than optimistic. pic.twitter.com/AbRqfpPaYT

— Donald Tusk (@eucopresident) 20 Ιουνίου 2019

Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται να είχε προτείνει την καγκελάριο της Γερμανίας για τη συγκεκριμένη θέση και είχε συγκεκριμένους λόγους γι’ αυτό, που αφορούν και τον τρόπο που θα συνεχίζει η ευρωπαϊκή ένωση να λειτουργεί. «Η υποψηφιότητα Βέμπερ διχάζει αντί να ενώνει», ήταν το μήνυμα Αλέξη Τσίπρα στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES.

Η σύνοδος ξεκίνησε με μια πολύ σημαντική εξέλιξη: οι επικεφαλής των πολιτικών οικογενειών των Σοσιαλιστών και του κεντρώου Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμήνυσαν το πρωί στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι δεν θα τον στηρίξουν. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος των ελπίδων του να αναλάβει πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ηγέτης των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρ καθώς και μέλη της ομάδας του ΕΛΚ.

Ο Μακρόν, που είχε αντιταχθεί στον διορισμό του Βέμπερ, φέρεται ικανοποιημένος από αυτήν την τροπή. Όμως η Μέρκελ αρνήθηκε να το θεωρήσει δεδομένο. Επανέλαβε ότι στηρίζει το σύστημα των Spitzenkandidaten που ορίζονται από την κάθε πολιτική οικογένεια για να διεκδικήσουν την προεδρία της Κομισιόν και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση για τους διορισμούς σε αυτήν τη σύνοδο.

Meeting between Angela Merkel and Emmanuel Macron fails to resolve row over EU leadership

Donald Tusk says it is more cautious than optimistic that both leaders can reach a deal this week

https://t.co/YNM4btjhzh

— Socialist Voice

Keywords
Τυχαία Θέματα