Ακυρώνονται και οι αγώνες Super League 1, Basket League στη Θεσσαλονίκη – Η ΕΠΟ ανέστειλε τους αγώνες στα τοπικά πρωταθλήματα

Ανατροπή στις αθλητικές δραστηριότητες φέρνουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας (02/11) από την Πολιτική Προστασία για τη Θεσσαλονίκη (και τις Σέρρες), από το πρωί της Τρίτης (03/11) και για τις επόμενες 14 ημέρες, μετά το καθολικό lockdown (έκλεισαν και τα Λύκεια). Μετά τον Παναθηναϊκό αντέδρασε και ο Ολυμπιακός στο κλείσιμο των ερασιτεχνικών

αγώνων στην «κόκκινη» ζώνη αυξημένου κινδύνου (επίπεδο Β’), στην οποία είναι και η Αττική.

Πιο αναλυτικά, ο νομός Θεσσαλονίκης, όπως και οι Σέρρες έχουν μπει σε κατάσταση συναγερμού και για τις συγκεκριμένες περιοχές – «γκρι» ζώνες όπως αποκαλούνται – ανακοινώθηκαν «εξατομικευμένα μέτρα επιδημιολογικού συναγερμού» όπως αναφέρονται χαρακτηριστικά, τα οποία σε ότι αφορά τον αθλητισμό προβλέπουν τα εξής:

– Αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας.

– Επιτρέπεται ατομική άσκηση ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους χωρίς προπονητή.

– Αναστέλλονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής οι αγώνες της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου Super League, και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης Basket League ενώ επιτρέπονται ΜΟΝΟ οι ευρωπαϊκοί αγώνες Champions League, Europa League, Euroleague, BCL σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, FiBA, Euroleague.

Αυτό σημαίνει, ότι αν δεν αλλάξει κάτι, για τις επόμενες 14 ημέρες, και παρά την εξαίρεση που υπήρχε για τη Super League και την Basket League και η οποία επισημοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (02/11) από τη ΓΓΑ, θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη μόνο ευρωπαϊκοί αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

– Για το ποδόσφαιρο λοιπόν, το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Αϊντχόφεν την Πέμπτη 5/11 για το Europa League θα γίνει κανονικά αφού οι ευρωπαϊκοί αγώνες εξαιρούνται της αναστολής.

– Είναι στον αέρα ο αγώνας του Άρη με την ΑΕΚ που ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή 8/11 για τη Super League. Στη συνέχεια είναι προγραμματισμένη η διακοπή του πρωταθλήματος λόγω Εθνικών ομάδων και το επόμενο προγραμματισμένο παιχνίδι στη συμπρωτεύουσα είναι στις 22/11 στην Τούμπα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον ΠΑΣ Γιάννενα.

Ερωτηματικό η μετακίνηση του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ την ίδια ημέρα, την Κυριακή (08/11) δηλαδή, αντιμετωπίζει τον Απόλλωνα Σμύρνης στην Αθήνα και ενδεχομένως να προκύψει θέμα με τη μετακίνηση του για την Αθήνα. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, προβλέπεται «απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού (αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό και επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού)».

– Οι αγώνες της Basket League δεν έχουν οριστεί ακόμη αλλά για την Τετάρτη 4/11 είναι προγραμματισμένο το εξ’ αναβολής ΆρηςΗρακλής που είναι και αυτό στον αέρα.

Οι προπονήσεις

Θέμα τέλος προκύπτει και με τις προπονήσεις των ομάδων της συμπρωτεύουσας για τις επόμενες δύο εβδομάδες καθώς σύμφωνα με τα νέα μέτρα… επιτρέπεται ατομική άσκηση ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους χωρίς προπονητή.

****

Την ίδια ώρα, η Ιατρική Επιτροπή της ΕΠΟ ενημέρωσε όλες τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων ότι αναστέλλεται, μέχρι νεωτέρας, η διεξαγωγή φιλικών και επίσημων αγώνων τοπικών πρωταθλημάτων.

Στους συλλόγους τοπικών πρωταθλημάτων των νομών που ανήκουν στο Επίπεδο Α (Επιτήρησης/κίτρινο), επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως αυτά περιγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Στις ΕΠΣ των νομών που ανήκουν στο Επίπεδο Β (Αυξημένου Κινδύνου/κόκκινο) επιτρέπεται η ατομική άσκηση χωρίς προπονητή.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά με τις δυο ζώνες («κόκκινες»/κίτρινες») επιτρέπονταν παντού αγώνες επαγγελματικού επιπέδου (Super League και ευρωπαϊκά Κύπελλα, συν τη Basket League). Ακολούθως η γενική γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) με τις οδηγίες που έδωσε, αφήνει «παράθυρο» για «πράσινο» φως και σε άλλα αθλήματα. Μέχρι που ήρθε και το καθολικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες που έφερε και τη «γκρι» ζώνη, με πολύ πιο αυστηρά μέτρα.

Ολυμπιακός ΣΦΠ: Ολέθριες οι επιπτώσεις της διακοπής

Επιστολή προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ελευθέριο Αυγενάκη, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νικόλαο Χαρδαλιά και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και συντονιστή της Υγειονομικής Επιτροπής, κ. Γεώργιο Μαυρωτά απέστειλε τη Δευτέρα (2/11) ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, μέσω της οποίας προτείνει τις προϋποθέσεις και τις παραμέτρους για την συνέχιση των Εθνικών Πρωταθλημάτων, αφού ενδεχόμενη διακοπή τους μπορεί να αποβεί ολέθρια για το σύνολο του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:

«Αξιότιμοι Κύριοι,

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ διατηρεί στο υψηλότερο επίπεδο 17 αγωνιστικά τμήματα και 14 τμήματα Ακαδημιών. Πολλά δε εξ αυτών συμπεριλαμβάνονται στο φάσμα των Ολυμπιακών Αθλημάτων.

Στους κόλπους του συλλόγου συγκαταλέγονται αυτή τη στιγμή, πάνω από 300 αθλητές, οι οποίοι έχουν επιλέξει ως αποκλειστικό μέσο βιοπορισμού τους τον αθλητισμό και σήμερα δεν βρίσκονται σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις Εθνικές Ομάδες. Είναι πραγματικά λυπηρό, ότι το Εθνόσημο πλέον θα υποεκπροσωπείται, λόγω μιας πολιτικής απονέκρωσης των υγειών αθλητικών δυνάμεων.

Ως κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος της χώρας, αντιτιθέμεθα ευθέως στην αναστολή της διεξαγωγής των Πρωταθλημάτων των Εθνικών Κατηγοριών και τέλεσης των προπονήσεων. Ζητάμε να εξαιρεθούν από τα εξαγγελθέντα απαγορευτικά μέτρα και να πρυτανεύσει σήμερα, η λογική και η αλληλεγγύη προς τον αθλητικό κόσμο.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχει κατάσταση εκ περιτροπής προπόνησης ή «αγρανάπαυσης» των αθλητών. Είναι μια διαρκής μάχη επιβίωσης, ανταγωνισμού και αυτοσυντήρησης των ατομικών δεξιοτήτων, αλλά και της φυσικής κατάστασης. Μια μάχη που δίνεται με προστάτη τους αθλητικούς συλλόγους, οι οποίοι πέρα από τη δική τους βιωσιμότητα, εξασφαλίζουν και τη βιωσιμότητα των αθλητών τους. Η ευημερία του ενός είναι αλληλένδετη με την ευημερία του άλλου όπως και η εξαθλίωση τους. Δυστυχώς, οδηγείτε αμφότερους στο δεύτερο σημείο.

Συμπληρωματικά, προτείνουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις και παραμέτρους για την χωρίς εμπόδια συνέχιση των Εθνικών Πρωταθλημάτων και συγκεκριμένα την αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, συμπεριλαμβανομένου του εβδομαδιαίου προληπτικού ελέγχου COVID-19 για όλα τα μέλη των ομάδων μας (αθλητών, αθλητριών , προπονητών και του υπολοίπου προσωπικού).

Έχοντας περάσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις μιας ακόμη αναστολής των Πρωταθλημάτων, θα ήταν ολέθριες, τόσο για τους συλλόγους, όσο και για τους αθλητές.

Πιστεύουμε ότι η παρούσα θα τύχει της ευμενούς αποδοχής σας για την απρόσκοπτη συνέχεια του Ελληνικού Ερασιτεχνικού αθλητισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα