Άλλαξε πορεία το Oruc Reis – Κινείται νοτιοανατολικά προς Αίγυπτο

Απομακρύνεται από την ελληνική επικράτεια το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» κατευθυνόμενο νοτιοανατολικά προς την οριογραμμή την οποία η Τουρκία θεωρεί ότι χωρίζει τη δική της ΑΟΖ με εκείνη της Αιγύπτου.

Το απόγευμα της Δευτέρας βρισκόταν περίπου 40 μίλια νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ωστόσο σταδιακά άρχισε να αλλάζει ρότα και να απομακρύνεται από Καστελόριζο και Ρόδο.

Το σημείο που έδωσε στίγμα περίπου 22:40 βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο

που τέμνονται οι τρεις ΑΟΖ ΕλλάδαςΚύπρουΑιγύπτου.

Ακύρωσε τη Navtex για ασκήσεις την 28η Οκτωβρίου

Νωρίτερα η Τουρκία προχώρησε σε ακύρωση της Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις, στην ανατολική Μεσόγειο, την 28η Οκτωβρίου, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu». Το πρακτορείο επικαλείται στρατιωτικές πηγές και αναφέρει ότι η ακύρωση γίνεται σε ένδειξη καλής θέλησης.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα είχε προβεί σε νέα πρόκληση την Παρασκευή (23/10) με την έκδοση νέων τουρκικών NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου. Και ενώ την Παρασκευή (23/10) ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ανακοινώσει ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ακυρώσουν στρατιωτικές ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, τις ημέρες των εθνικών εορτών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντί-Navtex στην παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες του «Oruc Reis» σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

#BREAKING Turkey cancels Navtex issued for planned military shooting drills in Mediterranean, as gesture of goodwill, say security sources

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) October 26, 2020

Από πλευράς Τουρκίας το Σάββατο (24/10) ακολούθησε η νέα επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα (χαρακτήρισε τη χώρα μας «κακομαθημένη») και τον Εμανουέλ Μακρόν, με τον τούρκο πρόεδρο να θέτει υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του γάλλου ομολόγου του, λόγω της συμπεριφοράς του προς το Ισλάμ. Το Παρίσι απάντησε και ανακάλεσε τον πρέσβη του στην Άγκυρα. Τη Δευτέρα (26/10) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε το σημείο να χαρακτηρίσει τον Εμανουέλ Μακρόν «ναζί» και ζήτησε από τους τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα.

Σημειώνεται ότι επικρατεί μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη για την τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα και θα τεθεί επί τάπητος την Πέμπτη (29/10), που έχει προγραμματιστεί για την επιδείνωση της κατάστασης της πανδημίας του κορονοϊού. Μετά τα όσα έχουν συμβεί και με τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Κάτι που συζητήθηκε και στη συνάντηση του έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαμπρόφ. Στο πλευρό του γάλλου προέδρου στάθηκε η ελληνική κυβέρνηση. «Αναξιόπιστοι συνομιλητές και ταραξίες της Ανατολικής Μεσογείου οι Τούρκοι», υπογράμμισε, άλλωστε, ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα (26/10).

Επίσης, συναγερμός έχει σημάνει σε Αθήνα και Λευκωσία, μετά την προειδοποίηση «βόμβα» του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Αναστασιάδη. Όπως ανέφερε  η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνάντησης ΕλλάδαςΚύπρουΑιγύπτου που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη (21/10) στη Λευκωσία, ο Αλ Σίσι προειδοποίησε τον έλληνα πρωθυπουργό και τον κύπριο Πρόεδρο για την ισλαμιστική τρομοκρατία και τον τρόπο που αυτή χρησιμοποιείται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδιά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα