«Ανατ. Μεσόγειος, Αιγαίο και “τουρκική μειονότητα” τα ανοιχτά θέματά μας με την Ελλάδα»

Συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Ηurriyet», παραχώρησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, ο οποίος μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ενώ Ελλάδα και Τουρκία ήταν σε διαπραγματεύσεις για τα ελληνοτουρκικά, η Αθήνα προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ και αυτό «το γεγονός

υπονόμευσε τη διαδικασία». Κάτι που είχε αναφέρει και ο Νίκος Δένδιας, μετά τις υπογραφές στο Κάιρο. «Ανατ. Μεσόγειος, Αιγαίο και “τουρκική μεινότητα” τα ανοιχτά θέματά μας με την Ελλάδα», είπε ο Ιμπραΐμ Καλίν, ο οποίος μίλησε ακόμα για τις ΗΠΑ και τους S-400.

«Από εκείνο το σημείο τέθηκε σοβαρό ζήτημα εμπιστοσύνης… Με τη στάση που τήρησε η Ελλάδα, μπήκαμε πλέον σε νέα περίοδο. Μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει συμβεί κάτι», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ξεχωριστό λόγο και ρόλο σε όσα συμβαίνουν έχει η Γερμανία.

Ο Καλίν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σημείωσε ότι «η εργαλειοποίηση της ΕΕ από την Ελλάδα εναντίον μας είναι λάθος στρατηγική» και «καταδικασμένη να αποτύχει».

Black Sea at ‘Just the Beginning’ of New Gas Finds, Turkey Says https://t.co/S0R1vgOQ6I

Ibrahim Kalin (@ikalin1) August 23, 2020


Λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τα μαξιμαλιστικά της αιτήματα και πως οι δυο χώρες «μπορούν μόνες τους να λύσουν τα θέματά τους». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι δεν υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά «και με τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και την εκλογή μουφτή».

«Από καιρό σε καιρό η Ελλάδα εγείρει μαξιμαλιστικά αιτήματα για τα νησιά. Πρέπει να σταματήσουν ώστε το πολιτικό κλίμα και οι συνθήκες να γίνουν ξανά κατάλληλα για επανέναρξη διαλόγου. Μιλάνε για τον Χάρτη της Σεβίλλης, εμείς τον απορρίπτουμε. Αυτός ο χάρτης δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε αλήθεια. Λαμβάνει υπόψη μόνο τις θέσεις της Αθήνας», επισημαίνει.

Και προσθέτει: «Θέλουμε το Αιγαίο και τη Μεσόγειο να είναι θάλασσες ειρήνης. Θέλουμε οι πηγές τους να είναι διαθέσιμες σε όλους. Εμείς πάντως ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. «Δεν εποφθαλμιούμε τίποτε, αλλά κανείς δεν θα φάει όσα δικαιούμαστε», καταλήγει.

@ikalin1
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Hürriyet’e konuştu: Yeni müjdeler gelebilir pic.twitter.com/NcTq3YwqSI

— Yusuf Şahin (@Yusufah29045199) August 25, 2020

«Λάθος» των ΗΠΑ να θέτουν ως προϋπόθεση στην Τουρκία τα S-400

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν, επισήμανε, παράλληλα, πως δεν είναι λάθος οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να θέτουν προϋπόθεση στην Τουρκία σε ό,τι αφορά να αντιαεροπορικά συστήματα S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία.

Ο Ιμπραΐμ Καλίν παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο «Bloomberg» που εδρεύει στις ΗΠΑ. Σημείωσε πως είναι «λάθος» οι ΗΠΑ να θέτουν στην Τουρκία την προϋπόθεση να άρει το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που αγόρασε από την Ρωσία για να αναπτύξουν τις σχέσεις μαζί της στην ασφάλεια, το εμπόριο και άλλα θέματα και είπε:

US support for PKK’s Syria branch PYD/YPG and inaction against FETO are the two issues poisoning Turkey-US relations. Policy makers in Washington, as well as others, need to understand how serious these issues are for Turkey. https://t.co/EcEgSYWX8h

Ibrahim Kalin (@ikalin1) August 24, 2020


«Τώρα σαν προϋπόθεση θέτουν τα S-400, την άρση των S-400 και αυτό είναι τελείως απαράδεκτο. Εμείς είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Λάβαμε αυτή την απόφαση με βάση την κυριαρχία μας».

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας σημείωσε πως τα S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία δεν είναι ενεργά αυτή τη στιγμή αλλά η διαδικασία συνεχίζεται και ανέφερε:

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι ενεργά αλλά η διαδικασία συνεχίζεται. Δεν είναι δυνατό να αντιστραφεί αυτή η απόφαση. Η συμφωνία S-400 που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία περιλαμβάνει και την μεταφορά τεχνολογίας και δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό».

Ο Καλίν σημείωσε πως θέλουν να λύσουν τις διαφωνίες ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ και κυρίως τα δυο βασικά προβλήματα που αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας(την στήριξη των ΗΠΑ στη PYD/YPG στη Συρία και την απραξία τους κατά των μελών της Φετουλαχιστικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης).

(πληροφορίες από ΣΚΑΪ, trt.net.tr)

Keywords
Τυχαία Θέματα