Ανεβάζει «στροφές» ο ΣΥΡΙΖΑ και βγάζει στη «σέντρα» τον Μητσοτάκη για αντιφάσεις και παλινωδίες

Ανεβάζει τις αντιπολιτευτικές «στροφές» ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μέτωπα, από τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού έως την ελληνοτουρκική κρίση, θέματα στα οποία τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα πρωτοφανές κυβερνητικό «αλαλούμ».

Αναλυτικότερα, η Κουμουνδούρου διαπιστώνει σημαντικές και διαρκείς αρρυθμίες πανικού στη λειτουργία και τις αποφάσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας, το άνοιγμα των σχολείων και της «έκρηξης» των κρουσμάτων

να τοποθετούνται στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας. 

Όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, ο πρωθυπουργός επιδίδεται τις τελευταίες μέρες σε μία διαρκή διαχείριση κρίσεων, αντιφάσεων και αυτοαναιρούμενων δηλώσεων. Και μπορεί η αρχή να έγινε με την παραίτηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Διακόπουλου, μετά τη δήλωση πως «το Oruc Reis έκανε έρευνες, ας μην κοροϊδευόμαστε», ωστόσο το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο περί τριπλού «αδειάσματος» των Βασίλη Κικίλια, Νίκης Κεραμέως και Χρήστου Σταϊκούρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με «φόντο» τις σημερινές του δηλώσεις για τις μάσκες στα σχολεία και το εμβόλιο κορονοϊού που βρίσκεται ακόμη σε φάση δοκιμών.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδει την ξαφνική αναδίπλωση όσον αφορά στην απόφαση για δωρεάν μάσκες στα σχολεία, στη γενική κατακραυγή σε βάρος της κυβέρνησης τις τελευταίες τρεις μέρες, καθώς και στο «τετελεσμένο» που δημιούργησε ο δήμαρχος Χαλανδρίου που ανέλαβε το κόστος προμήθειάς τους. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «σπασμωδική» αντίδραση εν αγνοία της κ. Κεραμέως, η οποία αφέθηκε το πρωί της Παρασκευής να επιμένει για τρίτη μέρα πως το κόστος θα βαραίνει τις οικογένειες, την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος (προφανώς σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου) ανακοίνωνε κονδύλι για τους δήμους ώστε να χορηγηθούν δωρεάν μάσκες.

Παράλληλα, είναι έκδηλη η ανησυχία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων που γίνεται «όπως άνοιξε ο τουρισμός: άρον άρον, χωρίς σχέδιο και με τα γνωστά αποτελέσματα», όπως λένε. Για αυτό, οι Αλέξης Χαρίτσης και Νίκος Φίλης επιμένουν στις συγκρίσεις μέτρων με άλλες χώρες της ΕΕ, όπως έκτακτες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, μείωση ακόμα και 50% στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, μαζικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και πρόσθετες αίθουσες διδασκαλίας για την αποφυγή συνωστισμού. Αντί αυτών, όπως επισημαίνουν, «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει τα σχολεία εν μέσω δραματικής αύξησης κρουσμάτων με αυξημένο αριθμό μαθητών, από 22 σε 25 σε κάθε τάξη».

Νέο «μπάχαλο» με το εμβόλιο

Οι πρόσφατες κυβερνητικές αρρυθμίες συνεχίστηκαν όμως και με το θέμα του εμβολίου, όταν ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι πρώτες δόσεις θα έρθουν τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα, με την Κομισιόν στη συνέχεια να τον διαψεύδει περίτρανα, υπενθυμίζοντας ότι το εμβόλιο είναι ακόμα σε φάση δοκιμών, ως εκ τούτου δεν μπορεί να δοθεί ακριβής ημερομηνία διάθεσής του.

Αν και παρασχέθηκε πολιτική κάλυψη μέσω διαρροών στα ΜΜΕ στον υπουργό Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, Παρασκευή ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας», φράση η οποία εκλαμβάνεται από την Κουμουνδούρου ως ένα ακόμη «άδειασμα».

Από το «κάδρο» του «αλαλούμ» δεν λείπει ούτε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος χθες απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη θέση του ως υπουργός Οικονομικών για το αν το Δημόσιο θα αναλάβει το κόστος του εμβολίου, λέγοντας μόνο ότι «εάν χρειαστεί το Υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση».

«Ας σταματήσει επιτέλους το εμπόριο ελπίδας η κυβέρνηση. Είναι αυτονόητο, ότι όταν το εμβόλιο περάσει το δοκιμαστικό στάδιο, θα πρέπει να διατεθεί δωρεάν σε όλους τους πολίτες», σχολιάζουν στην Κουμουνδούρου.

«Οι 12 παλινωδίες Μητσοτάκη»

Στον ΣΥΡΙΖΑ αν και αναγνωρίζουν τη σημασία της ευθύνης όλων των πολιτών, απορρίπτουν εμφατικά τη διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης να επιρρίψει τις ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων στην «ατομική ευθύνη» και τη «χαλάρωση στο εσωτερικό».

Έτσι, επισημαίνουν 12 αντιφατικές αποφάσεις και παλινωδίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση:

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δηλαδή δεν ευθύνεται:

• Για το άνοιγμα του τουρισμού άρον-άρον και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ, όπως απαίτησαν από τον κ. Μητσοτάκη ξένοι tour operators.
• Για την πληρότητα 100% στα αεροπλάνα, όπως απαίτησαν αεροπορικές εταιρείες.
• Για το μπάχαλο με τα διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας.
• Για την άρνηση να αυξηθούν τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να στοιβάζονται σαν σαρδέλες.
• Για την αύξηση της πληρότητας των πλοίων, όπως απαίτησαν από τον κ. Μητσοτάκη οι εφοπλιστές.
• Για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στα καταστήματα, την οποία επανέφεραν άρον-άρον μετά από ενάμιση μήνα.
• Για την παραδοχή της απόκρυψης κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς, όπως στην Πάρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.
• Για την παταγώδη αποτυχία του δήθεν επιτελικού κράτους που δεν μπορεί να συντονιστεί με τις αρμόδιες τοπικές και ελεγκτικές αρχές για την τήρηση των μέτρων.
• Για τα αναποτελεσματικά μέτρα που και την πανδημία δεν αντιμετωπίζουν και καταστρέφουν όποια επιχείρηση πασχίζει να αντέξει στην πρωτοφανή ύφεση που έρχεται με την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη.
• Για την άρνηση να στηριχθούν με ρευστότητα οι επιχειρήσεις και την απόφαση να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι με μαζικές απολύσεις και μειώσεις μισθών.
• Για το γεγονός ότι άφησε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες χωρίς εισόδημα όλο το καλοκαίρι, αφού όσοι εργαζόμενοι έχουν μπει σε αναστολή τον Ιούνιο και Ιούλιο θα πάρουν στην καλύτερη περίπτωση 534 ευρώ στο τέλος Αυγούστου.
• Για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα σχέδιο. Η κυβέρνηση ετοιμάζει μια παγκόσμια πρωτοτυπία: εν μέσω πανδημίας ανοίγει τα σχολεία με αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τάξη και υποχρεώνει γονείς και εκπαιδευτικούς να πληρώνουν μόνοι τους το κόστος για τις απαραίτητες μάσκες που θα απαιτούνται καθημερινά.

«Γενικά, η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για τίποτα και προσπαθεί να πείσει τους πολίτες κάθε μέρα ότι οι ίδιοι φταίνε και για την έξαρση της πανδημίας και γιατί δεν καταλαβαίνουν πόσο τέλεια τα έχει κάνει όλα ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του», λένε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα