Μπάιντεν: Τίποτα δεν θα σταματήσει τη μετάβαση εξουσίας – Ντροπή να μην αναγνωρίζει την ήττα του ο Τραμπ (video)

Τίποτε δεν πρόκειται να σταματήσει την μετάβαση εξουσίας στις ΗΠΑ μετά την εκλογική του νίκη, τόνισε ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας πως η Αμερική «επέστρεψε» στην παγκόσμια σκηνή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προπύργιο του στο Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ δήλωσε «βέβαιος» για την ικανότητά του να αποκαταστήσει τον διεθνή «σεβασμό» στη χώρα του, ενώ επισήμανε ότι συνομίλησε με έξι παγκόσμιους ηγέτες. «Τους είπα ότι η Αμερική επέστρεψε», «η Αμερική δεν είναι μόνη της πλέον».

Η αντίδρασή

τους ήταν πολύ «ενθουσιώδης (…), οπότε έχω εμπιστοσύνη ότι θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τον σεβασμό που απολάμβανε πριν η Αμερική», σημείωσε.

Παράλληλα είπε πως η μετάβαση εξουσίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη παρά την άρνηση του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέροντας πως ελπίζει να προτείνει ονόματα υποψηφίων για κάποια υπουργεία έως την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving), στις 26 Νοεμβρίου.

Χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παραδέχεται την ήττα του.

Όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έλεγε στον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο αν αυτός παρακολουθεί τη συνέντευξη Τύπου, ο Μπάιντεν κοίταξε την κάμερα και χαμογελώντας είπε: «Κύριε πρόεδρε ανυπομονώ να μιλήσω μαζί σας».

Σημειώνεται ότι και σήμερα ο Τραμπ υπενθύμισε στο Twitter ότι θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών δικαστικά, δηλώνοντας «θα νικήσουμε», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος δήλωσε ότι θα γίνει ομαλή μετάβαση στη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Τηλεφωνικές επαφές Μπάιντεν με Τζόνσον, Μέρκελ, Μακρόν

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνικές επαφές με τους Μπόρις Τζόνσον, Άγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν. 

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως συζήτησε με τον Τζο Μπάιντεν για τους τρόπους συνεργασίας των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ανάκαμψη από την πανδημία της Covid-19.

I just spoke to @JoeBiden to congratulate him on his election. I look forward to strengthening the partnership between our countries and to working with him on our shared priorities – from tackling climate change, to promoting democracy and building back better from the pandemic.

— Boris Johnson (@BorisJohnson) November 10, 2020

Στη συνέχεια, μίλησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος του είπε ότι είναι έτοιμος να εργαστούν μαζί σε θέματα όπως το κλίμα, η υγεία, η μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε για πρώτη φορά στον Τζο Μπάιντεν μετά τη νίκη του στις εκλογές, τον συνεχάρη και συζήτησε μαζί του τα πρώτα σημεία μιας πιθανής γρήγορης και καλής συνεργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα