Παγώνει στο διάβα της η «Ιοκάστη» – Μισό μέτρο χιόνι στα Τρίκαλα

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώραΒροχές και χιόνια σε πολλές περιοχές της χώραςΒαθμιαία επιδείνωση του καιρού από το ΣάββατοΠτώση της θερμοκρασίας

Από τις πρώτες πρωινές ώρες σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη την χώρα. Η «Ιοκάστη», το βαρομετρικό χαμηλό «σκέπασε» τη χώρα με πολλά χιόνια και βροχές.

Συγκεκριμένα ο καιρός παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση τις τελευταίες ώρες. Κύρια χαρακτηριστικά του νέου κύματος κακοκαιρίας, σύμφωνα με το

έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις, κυρίως στο ορεινά της ηπειρωτικής χώρα και οι θυελλώδεις άνεμοι.

Έως και μισό μέτρο το χιόνι στα ορεινά του νομού Τρικάλων

Έως και μισό μέτρο φτάνει το ύψος του χιονιού σε ορισμένες περιοχές στα ορεινά του νομού Τρικάλων, σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα. «Από το περασμένο βράδυ συνδράμουν 24 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων στην αντιμετώπιση της επέλασης του χιονιά», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

Στα πεδινό τμήμα του νομού υπάρχει έντονη βροχόπτωση, έχει ανέβει η στάθμη των ποταμών, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η όλη κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Υδροστρόβιλος στην Ιθάκη

Στην Ιθάκη από τις πρώτες πρωινές ώρες εκδηλώθηκαν άσχημες καιρικές συνθήκες με πολλές βροχές αλλά και ανέμους.

Μάλιστα κατά την διάρκεια της ημέρας εμφανίστηκε και ένας υδροστρόβιλος τον οποίο οι κάτοικοι του νησιού απαθανάτισαν στα κινητά τους.

Η πορεία της «Ιοκάστης»

Σήμερα Σάββατο 10/2 αναμένονται βροχές σε όλη σχεδόν τη χώρα καθώς και χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Οι καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται στα δυτικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο θα επεκταθούν από το απόγευμα στο Κεντρικό, Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, στην Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Θεσσαλία, και στις παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Τα φαινόμενα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά.

Την Κυριακή 11/2 οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι, όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη. Καταιγίδες αναμένονται κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο έως και το απόγευμα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα παρουσιάσουν εξασθένηση και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.

Πολλές περιοχές της χώρας έχουν κατακλυστεί από το χιόνι ενώ το θερμόμετρο έπεσε κάτω από το μηδέν.

Δείτε φωτογραφίες από Τρίκαλα, Γρεβενά και Μέτσοβο, οι οποίες έχουν ντυθεί στα λευκά.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα και από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας(ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα). Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, από τη νύχτα στα δυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5, βαθμιαία 6 τοπικά 7 και σταδιακά στο θρακικό πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 03 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στέρεα, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και τη στέρεα και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά και ημιορεινά της ηπείρου (ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα). τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο ιόνιο 5 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα στα νοτιά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στέρεα, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική στέρεα και την Εύβοια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στέρεας. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, στην ανατολική στέρεα και την Εύβοια από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα νοτιά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 με 7 και πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα είναι κατά τόπους πρόσκαιρα ισχυρά στις Κυκλάδες και πιθανόν στην Κρήτη.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 που από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς Κέλσιου. Στη βόρεια Κρήτη 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

Nησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά στα νησιά του ανατολικού αιγαίου και πιθανόν στα Δωδεκάνησα.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 τοπικά 7 μποφόρ. από το βράδυ θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κέλσιου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κέλσιου.

Keywords
Τυχαία Θέματα