Δένδιας: Άμεσα στη Βουλή η συμφωνία με Αίγυπτο – Μήνυμα στην Τουρκία να συνεχιστεί ο διάλογος

Η κύρωση της συμφωνίας για την AOZ με την Αίγυπτο από τη Βουλή, αλλά και η αναλυτική ενημέρωση των κομμάτων για το περιεχόμενό της είναι τα επόμενα βήματα μετά την υπογραφή στο Κάιρο, σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Δένδιας στον «ΣΚΑΪ».

«Δεν ήξερα ότι θα υπέγραφα. Τηλεφώνησε ο Πομπέο την ώρα της διαπραγμάτευσης με τον Σούκρι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών αποκαλύπτοντας

το δραματικό παρασκήνιο πριν από το ταξίδι του στο Κάιρο, ενώ αναφέρθηκε και στην τμηματική οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο (AOZ). «Εθνικά συμφέρουσα η συμφωνία, τα κόμματα θα ενημερωθούν αναλυτικά», υπογράμμισε, ακόμα, κάνοντας αναφορά και στην Τουρκία, αναφέροντας πως αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει οι διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα.

Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, η «λυσσώδης αντίδραση» της Τουρκίας δείχνει ότι η συμφωνία που υπεγράφη υπηρετεί τα εθνική συμφέροντα της Ελλάδα και κάλεσε, μάλιστα, τη γειτονική χώρα να αλλάξει στάση και να μην αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές με τη χώρα μας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε το δραματικό παρασκήνιο κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο πριν από την υπογραφή στο Κάιρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν μπήκε στο αεροπλάνο για την πρωτεύουσα της Αιγύπτου δεν ήταν βέβαιος- «δεν ήξερε» ότι θα έπεφταν οι υπογραφές.

«Δεν ήξερα ότι θα υπογράφαμε, υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες, η τελευταία στη μία παρά τέταρτο το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη», αποκάλυψε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Υπήρξε και σύσκεψη με τον κ.Μητσοτάκη στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης. Είναι μεγάλη επιτυχία. Επελέγη η τμηματική οριοθέτηση, σ’ αυτή τη συγκυρία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Είναι προϊόν πολλής προεργασίας η συμφωνία, σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη, ακόμη και με την Τουρκία. Εξυπηρετεί πλήρως το εθνικό συμφέρον. Το σύνολο της κοινωνίας την αντιμετώπισε έτσι».

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών είπε:

Ποια είναι η επήρεια των νησιών μετά τη συμφωνία: «Η αντιπολίτευση θα πάρει πλήρη γνώση. Τον φάκελο με τα έγγραφα θα τον αποστείλω στα κόμματα και θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Η αντίληψη της χώρας ήταν γνωστή. Έχω απόλυτη γνώση του φακέλου των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων γύρων. Η συμφωνία που κατακήξαμε είναι μια συμφέρουσα εθνική συμφωνία. Η συμφωνία περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρρειας που περιλαμβάνει το διεθνές δίκαιο. Είναι μια συμφωνία δίκαιη και νόμιμη. Αυτό είναι το σημαντικό και καταδεικνύει πόσο παράνομο και εξωπραγματικό ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Βρισκόμαστε μπροστά σε ενδεχόμενο προσφυγής σε εθνική διαιτησία: «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας σε οποιοδήποτε διεθνές όργανο. Είναι δύσκολο να αντιπαραβάλλεις νόμιμη συμφωνία με ανύπαρκτο νομικό κατασκεύασμα. Δεν υπάρχει καμία χώρα που να υποστηρίζει αυτό που λέει η Τουρκία. Είναι η απόλυτη μειοψηφία του ενός. Η διαπραγμα΄τευση με την Τουρκία μόνο υπό όρους διεθνούς δικαίου. Βλέπετε τη λυσσώδη αντίδραση της Τουρκίας, αν ήταν αλλιώς τα πράγματα δεν θα αντιδρούσε έτσι».

Έχετε πληροφορία ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές: «Υπάρχει αυτή η πρόθεση, ελπίζω η Τουρκία να αλλάξει θέση. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο για θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα. Με αφήνει έκπληκτο η αποχώρηση της Τουρκίας, πιστεύω ότι θα επανέλθει».

Επόμενο βήμα η επικύρωση από τα κοινοβούλια: «Η Αίγυπτος έχει εκλογές, θα καθυστερήσει κάποιο δίμηνο, θα παρακαλέσω στο ελληνικό κοινοβούλιο τον κ.Τασούλα να δώσει προτεραιότητα. Ακολουθεί, κατάθεση στα Ηνωμένα Έθνη».

Για τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε: «Οι αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς είναι υπό το κράτος έκπληξης. Μια νόμιμη συμφωνία που συμβάλλει στην ειρήνη στην περιοχή δεν μπορεί να προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις, η Τουρκία επιλέγει το ρόλο του ταραχοποιού. Θα της έλεγα να διαβάσει την ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ. Την ώρα της υπογραφής τηλεφώνησε και ο αμερικανός ΥΠΕΞ, ο κ.Πομπέο. Ήταν ενήμερη η αμερικανική πλευρά. Μίλησε ο κ.Σούκρι, εγώ ήμουν φιλοξενούμενος, η ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ τα καλύπτει όλα».

Δημιουργεί πρόβλημα η μερική οριοθέτηση; «Η μερική οριοθέτηση δεν δυσκολεύει καθόλου μελλοντική οριοθέτηση με την Κύπρο, επιλύει ένα πρόβλημα σε μια περιοχή και συνεχίζεται η συζήτηση προς το μέλλον. Εχουμε όλα τα στοιχεία ότι το εξαιρετικό παράδειγμα που έχουμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο, θα έχει συνέχεια. Ως προς την Αλβανία υπάρχουν νομικά ζητήματα εσωτερικά δικά τους. Είναι γειτονική χώρα, θέλουμε να λυθούν τα ζητήματα. Καταλήξαμε στη συμφωνία χθες μετά από προσπάθειες πολλών ετών και πολλών κυβερνήσεων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την ευθύνη αυτής της συμφωνίας. Παρακαλώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης για υπεύθυνη στάση. Βρισκόμαστε σε επικίνδυνη φάση. Να μην παριστάνουν δημοσίως ότι δεν γνωρίζουν πράγματα που τα γνωρίζουν. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς εδώ και μία εβδομάδα και για αυτό το θέμα. Ενημερώνουμε και δεχόμαστε συμβουλές και υποδείξεις των άλλων κομμάτων. Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αυτό είναι διαχρονικά υποχρέωση κάθε κυβέρνησης».

«Μόνο το διεθνές δίκαιο εγγυάται την ειρηνική επίλυση των διαφορών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Ρόδο. Στο νέο μήνυμά του ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η συμφωνία της Πέμπτης (06/08) θέτει μια σφραγίδα ειρήνης, σταθερότητας και μονιμότητας.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του State Department επεσήμανε πως Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

(πληροφορίες από ΣΚΑΪ)

Keywords
Τυχαία Θέματα