Επικίνδυνη η στροφή στον αντισημιτισμό στα γερμανικά social media

«Συστατικό κομμάτι της επικοινωνίας» φαίνεται ότι αποτελεί πλέον στο διαδίκτυο στη Γερμανία η εχθρότητα κατά των Εβραίων, όπως προκύπτει από έρευνα στη χώρα όπου «άνθισε» ο ναζισμός και ο αντισημιτισμός, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου, ευρήματα που εξήχθησαν μετά από έρευνες τεσσάρων χρόνων σε πάνω από 250.000 μηνύματα σε 66.000 ιστοσελίδες, η εχθρότητα κατά των Εβραίων είναι πλέον συστατικό κομμάτι της επικοινωνίας στο διαδίκτυο 2.0.

«Το 2007 στα σχόλια ποιοτικών γερμανικών ιστοσελίδων υπήρχε ένα ποσοστό

8% με αντισημιτικά χαρακτηριστικά που έφτασε στο 30% το 2017. Χαρακτηριστική είναι και η ευρηματικότητα στο πλασάρισμα των αντισημιτικών μηνυμάτων: σε γνωστό ίντερνετ Φόρουμ για βοήθεια στα σχολικά μαθήματα, μεταξύ των λύσεων σε ασκήσεις μαθηματικών ή ερωτήσεων βιολογίας, εμφανίζεται ξαφνικά η εξής πρόταση: Οι Εβραίοι σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά και δεν δείχνουν καμία μετάνοια. Αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ. Η τελευταία λέξη γραμμένη με κεφαλαία, για ακόμα μεγαλύτερη έμφαση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έρευνα.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται η τάση να γίνονται όλο και πιο ριζοσπαστικά τα αντισημιτικά μηνύματα. Φαντασιώσεις βίας και συγκρίσεις με τους Ναζί είναι όλο και συχνότερες, όπως ο υβριστικός χαρακτηρισμός των Εβραίων ως «υπανθρώπων» και «παρασίτων». Ακόμη και διαδικτυακές δράσεις αλληλεγγύης υπέρ των Εβραίων, χρησιμοποιούνται για αντισημιτική προπαγάνδα. Για παράδειγμα, αντισημιτικό ήταν το περιεχόμενο του 37% των online σχολίων για την ημέρα δράσης «Το Βερολίνο φορά κιπά» τον περασμένο Απρίλιο μετά την επίθεση που δέχτηκαν δύο νεαροί επειδή φορούσαν δημοσίως κιπά.

Ενδιαφέρον είναι και ένα ποιοτικό στοιχείο της έρευνας. Η απόρριψη των Εβραίων διαπιστώνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και δεν περιορίζεται στο πολιτικό φάσμα των νεοναζί και των ακροδεξιών. Ακόμη και αριστεροί ή κεντρώοι πολιτικά χρήστες του ίντερνετ εκδηλώνουν ανοιχτά τον αντισημιτισμό τους. Η διαφορά με τους ακραίους δεξιούς είναι ότι φιλελεύθεροι και αριστεροί αποφεύγουν τον όρο «Εβραίος» και προτιμούν να μιλούν για «σιωνιστές».

Keywords
Τυχαία Θέματα