Διευκρινίσεις από τα Τίρανα ζητά η Αθήνα για τους 52 «ανεπιθύμητους» Έλληνες

Κάλεσμα στην Αλβανία να «απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας», πραγματοποίησε το ελληνικό υπουργείο ΕξωτερικώνΠαράλληλα διαβεβαιώνει ότι: «παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας»«Persona non grata» 52 Έλληνες που συμμετείχαν στην κηδεία Κατσίφα

Εξηγήσεις για την απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν μαζικά ανεπιθύμητους 52 έλληνες πολίτες, που παρέστησαν στην κηδεία

του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ζητά η Αθήνα από τα Τίρανα.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά ουσιαστικές διευκρινίσεις για την απόφαση που ελήφθη την Παρασκευή και απαγορεύει την είσοδο στην Αλβανία στα εν λόγω άτομα. «Στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τέλος, διαβεβαιώνει πως «παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας».

«Persona non grata» 52 Έλληνες που συμμετείχαν στην κηδεία Κατσίφα

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, κηρύχθηκαν «persona non grata» για «οργανωμένες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχία της Δημοκρατίας της Αλβανίας». Ακόμα, κατηγορούνται για «επίδειξη αμφισβήτησης της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της κοινωνικής ειρήνης στη χώρα».

Όπως έγινε γνωστό, δε θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Αλβανία για την περίοδο που ορίζει ο νόμος, στα εν λόγω άτομα και άλλα που ελέγχονται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας με αφορμή την εκδήλωση εξτρεμιστών την Πέμπτη στο χωριό Βουλαράτες.

Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση της Αλβανίας κάνει λόγο για «μη αποδεκτή, χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση σε βάρος του αλβανικού κράτους και των πολιτών του –δίχως διακρίσεις- από άτομα προερχόμενα από την Ελλάδα που μετέτρεψαν μια κηδεία σε εξτρεμιστική εκδήλωση».

Προσθέτει δε, επικαλούμενη τη νομοθεσία της Αλβανίας για την «υπεράσπιση σημαντικών εθνικών συμφερόντων που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια, ενόψει της αυστηρής διατήρησης των διεθνών σχέσεων της χώρας και συγκεκριμένα των φιλικών σχέσεων με τη Δημοκρατία της Ελλάδος δεσμευμένη να προστατεύει και να εγγυάται από κάθε άποψη τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την πολύτιμη, ιστορικά αρμονική παρουσία αυτής της μειονότητας στην αγκαλιά της αλβανικής οικογένειας».

Καταγγελίες από τους 12 έλληνες προσαχθέντες: Μας κρατούσαν για εκφοβισμό εφτά ώρες

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, γύρω στις 3 το πρωί αφέθηκαν τελικά ελεύθερα τα 12 άτομα που προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα το μεσημέρι της Πέμπτης στους Βουλιαράτες.

Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν κορυφαία στελέχη της ομογένειας στη Βόρεια Ήπειρο.

Τα άτομα αυτά είχαν προσαχθεί για εξακρίβωση στοιχείων και σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο η διαδικασία αυτή μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και 10 ώρες, άλλα τελικά κράτησε περίπου εφτά ώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα