Καθηγήτρια πνευμονολογίας: Πότε δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα για κορονοϊό – Με τι να την αντικαταστήσουμε αν δεν έχουμε

«Δεν φοράμε μάσκα όταν είμαστε σε εξωτερικό χώρο. Αυτό είναι κάθετο και δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοράμε μάσκα όταν είμαστε έξω και μακριά από οποιονδήποτε», ξεκαθαρίζει στο ΑΠΕ η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.

«Ποιον θα προφυλάξουμε, τον εαυτό μας από τον αέρα», αναρωτήθηκε μάλιστα η κ. Κοτανίδου.

Από την

άλλη πλευρά όταν ρωτήθηκε αν η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται στο φαρμακείο, το σούπερ μάρκετ ή στην εργασία μας, τόνισε πως «όταν είμαστε σε εσωτερικό χώρο με κόσμο και δεν έχουμε την δυνατότητα να κρατάμε αποστάσεις μεταξύ μας, ναι, φοράμε απλή χειρουργική μάσκα».

Τι κάνουμε αν δεν έχουμε μάσκα

Επίσης, εξήγησε ότι σε περίπτωση που δεν έχουμε απλή χειρουργική μάσκα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλό μαντήλι, ωστόσο, αν κάποιος είναι άρρωστος το μαντήλι κρατάει υγρασία και μπορεί να διατηρήσει ενδεχομένως τον ιό για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα

Άλλά και σ΄ αυτή την περίπτωση, «αν πλύνουμε το μαντήλι σε υψηλή θερμοκρασία και το σιδερώσουμε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα», κατέληξε η κ. Κοτανίδου.

Η ίδια μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, σχετικά με τις μάσκες PP2 και PP3 και ποιος είναι πιο χρήσιμος, τόνισε ότι «μπορούμε να κάνουμε πολύ άνετα τη δουλειά μας, χωρίς κανέναν κίνδυνο για εμάς, με τις μάσκες PP2 και την ασπίδα μπροστά», προσθέτοντας ότι δεν ισχύει ότι οι μάσκες PP3 προστατεύουν περισσότερο. 

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων εξέδωσε σήμερα Τετάρτη νέα οδηγία σύμφωνα με την οποία συνίσταται, πλέον, η χρήση μασκών σε όλο τον πληθυσμό έτσι ώστε οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού να μην διασπείρουν τον ιό μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής.

Πηγή: Καθηγήτρια πνευμονολογίας: Πότε δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα για κορονοϊό – Με τι να την αντικαταστήσουμε αν δεν έχουμε - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα