Κορονοϊός: Καπνιστές και παχύσαρκοι πιο ευάλωτοι στον ιό – Τι λένε οι επιστήμονες (video)

Οι καπνιστές είναι περισσότερο ευάλωτοι στον κορονοϊό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Το ίδιο ισχύει και για τους παχύσαρκους… Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό;

Πριν από μερικές ημέρες ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήης Τσιόδρας άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα οι καπνιστές είναι πιο ευπαθείς όσον αφορά στον Covid-19, καθώς φαίνεται να έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα που τους κάνει πιο ευπαθείς στον κορονοϊό. Αναφερόμενος στους υγιείς καπνιστές είπε ότι γνωρίζουμε

ότι ούτως ή άλλως είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

«Σχετικά με το εάν το κάπνισμα μπορεί να έχει ρόλο στην αυξημένη προσβολή από τον κορονοϊό, κάποια πειραματικά δεδομένα που αφορούν και ανθρώπους δείχνουν πως οι καπνιστές κατά κάποιο τρόπο έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και κατά αναλογία περισσότερες πόρτες και ευπάθεια για είσοδο του ιού στον οργανισμό τους», είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Εγώ θα πω αυτό στους ανθρώπους που καπνίζουν, στους φίλους συμπολίτες μας, η επιλογή είναι καθαρά δική τους. Εγώ γνωρίζω από την ιολογία και τους υπόλοιπους αναπνευστικούς ιούς πως οι υγιείς καπνιστές, χωρίς χρόνια νοσήματα, φαίνεται να έχουν υψηλότερη συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων και αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όταν μολύνονται», κατέληξε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Για την μεγαλύτερη ευπάθεια στον ιό των καπνιστών μίλησε πριν λίγες ημέρες και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Star».

Ο καθηγητής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η συγκεκριμένη επιδημία έχει ως χαρακτηριστικό τη μεγάλη μεταδοτικότητα. Άρα λοιπόν θα πρέπει, με οποιαδήποτε θυσία οικονομική ή συνηθειών της κοινωνίας μας να μειώσουμε το ρυθμό μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού, έτσι ώστε, ιδεατά, λιγότεροι άνθρωποι να αρρωστήσουν».

«Αλλά ακόμα κι αν δεν πετύχουμε τρομερά μεγάλη μείωση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που θα νοσήσουν, αυτοί οι άνθρωποι να νοσήσουν σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να προσέρχονται λίγοι – λίγοι στις δομές υγείας για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο», είπε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε τη σχετική οδηγία του ΕΟΔΥ για σχολαστικό πλύσιμο των χεριών: «Αν κάτι πρέπει να θυμόμαστε είναι: δεν βάζουμε ποτέ τα χέρια στο πρόσωπο, πλένουμε πάρα πολύ συχνά τα χέρια». Όπως δήλωσε, μάλιστα, το κάπνισμα αποτελεί έναν εύκολο τρόπο μετάδοσης του κορονοϊού, αφού η συνεχής κίνηση του χεριού προς το στόμα, καθιστά απλή διαδικασία την είσοδο του ιού στο αναπνευστικό.

Επίσης, σε δηλώσεις του πριν λίγες ημέρες στην εκπομπή «Open Ελλάδα», ο νευροχειρουργός Παναγιώτης Παπανικολάου σημείωσε πως «όποιος καπνίζει πάνω από 15 χρόνια ανήκει σε ευπαθή ομάδα» καθώς «έχει ένα βαθμό χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας».

Πηγή: Κορονοϊός: Καπνιστές και παχύσαρκοι πιο ευάλωτοι στον ιό – Τι λένε οι επιστήμονες (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα