Κορονοϊός: Πάνω από το 1 ο δείκτης Rt στην Αττική – Tρεις πηγές κρουσμάτων παρακολουθούνται στενά

Στα ύψη βρίσκεται ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt στην Αττική, όπως επιβεβαιώνει και η έκθεση του Παρατηρητηρίου για τον Covid-19, στην οποία αναφέρεται ότι στη συγκεκριμένη περιφέρεια ξεπερνάει το 1.

Η 16η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα, αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου και αναφέρει ότι στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται

σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν παγκοσμίως σχεδόν δύο εκατομμύρια νέα κρούσματα, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 6% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, και αποτελούν τον μεγαλύτερο εβδομαδιαίο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Ειδικότερα για την Ευρώπη, το ποσοστό αύξησης ανέρχεται σε 11%.

Διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες

Παραμένει η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Ωστόσο, αυτή η ηλικιακή ομάδα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μια μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται (τα οποία, όπως αναφέρεται και παρακάτω, ως ένα βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται) αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η σταθερότητα αυτή αντανακλά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 60%.

Συμπερασματικά, στην έκθεση αναφέρεται ότι η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Δυσανάλογος αριθμός κρουσμάτων στην Αττική, σε σχέση με πληθυσμό

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 10.762 τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα, ποσοστό 7% – 11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, που εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου. Συγκεκριμένα, ορισμένες ημέρες περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα εντοπίζονται στο νομό Αττικής. Για τον λόγο αυτό στον νομό Αττικής εφαρμόζονται ήδη επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 73 (από 67 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 5,9 (από 3,3) και έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο αριθμό του πρώτου κύματος. Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκ. κατοίκους (106η θέση / 33,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 126,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 32 από 30 ημέρες και των θανάτων σε 123 από 124 ημέρες.

Άνω της μονάδας ο δείκτης Rt στην Αττική

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, για το υπό εξέταση διάστημα ο δείκτης υπολογίζεται άνω της μονάδας.

Η κινητικότητα του πληθυσμού δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση στους χώρους εργασίας και στις κατοικίες, που είναι οι δύο κατηγορίες που έχουν επικαιροποιηθεί στο Google Mobility Report την τελευταία εβδομάδα.

Εν κατακλείδι, τα ευρήματα της 16ης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου καταδεικνύουν μία συνεχιζόμενη επιδείνωση στο υγειονομικό σκέλος με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών και των ημερήσιων θανάτων. Επίσης, ο δείκτης Rt για την επικράτεια αυξήθηκε σε 1, ενώ στην Αττική, για το υπό εξέταση διάστημα, υπολογίζεται άνω της μονάδας.

Στο οικονομικό σκέλος, επισημαίνεται η μείωση των εισαγωγών και εξαγωγών τον Ιούλιο, η μικρή υποχώρηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου, καθώς και η συνεχιζόμενη ενίσχυση τόσο του όγκου, όσο και της αξίας, ηλεκτρονικών συναλλαγών τις πρώτες 11 ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Ποιες πηγές κρουσμάτων παρακολουθούνται στενά

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τρίτη (29/9) σημειώθηκε έκρηξη κρουσμάτων με 416 νέα, πέντε θανάτους και 79 διασωληνωμένους. Από τα 416, τα 240 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά ότι η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τρεις είναι οι πηγές κρουσμάτων που παρακολουθούνται στενά:

Α) εισαγόμενα (πάνω από 60 σήμερα).

Β) Δομές φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών.

Γ) Περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα