Κορονοϊός: Στον εισαγγελέα τα sites που διακινούν σενάρια για δήθεν επικείμενη άρση των περιοριστικών μέτρων

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα τίθενται αναρτήσεις του ηλεκτρονικού Τύπου, που επικαλούνται συγκεκριμένες ημερομηνίες και μάλιστα εντός του μηνός Απριλίου, που δήθεν έχει αποφασιστεί η άρση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αντικείμενο το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, για περιπτώσεις που εντοπίζονται σε ειδησεογραφικούς και άλλου περιεχομένου ιστότοπους

που «προαναγγέλλουν» σύντομο τερματισμό των περιοριστικών μέτρων.

Η εντολή του εισαγγελέα διαβιβάστηκε στην Κρατική Ασφάλεια, η οποία θα διενεργήσει την προκαταρκτική έρευνα, εντοπίζοντας εάν και από ποιους ενδέχεται να έχει διαπραχθεί το ερευνώμενο αδίκημα.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, διέψευσε τέτοιου είδους αναρτήσεις και φήμες, επικαλούμενος ποινικές κυρώσεις για όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.

Η εισαγγελία εκτιμά πως με τη δημοσιοποίηση τέτοιου είδους πληροφοριών δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες, οι οποίοι, ενώ καλούνται από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να παραμείνουν σε περιορισμό, με αυστηροποίηση μάλιστα κάποιων μέτρων ενόψει του Πάσχα, γίνονται παράλληλα αποδέκτες ανυπόστατων δημοσιευμάτων.

Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πως το θέμα των επίμαχων αναρτήσεων αξιολογείται ως σοβαρό, καθώς δημιουργεί στο κοινό στρεβλή εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επικινδυνότητα της ασθένειας και επιπλέον διαταράσσει την πίστη των πολιτών για την αναγκαιότητα των μέτρων και την κρισιμότητα της συνέχισής τους με βάση τις υποδείξεις των επιστημόνων.

Τι ανέφεραν οι ψευδείς αναρτήσεις περί δήθεν άρσης των μέτρων

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα διακινείται ένα sms, το οποίο έφτασε και στα χέρια μας και αναφέρει ψευδείς ημερομηνίες περί χαλάρωσης των μέτρων. Σύμφωνα με αυτό, ημερομηνία ορόσημο είναι η 27η Απριλίου, μέρα δηλαδή που λήγει η παράταση των μέτρων, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλια και μέρα με την οποία συμπληρώνονται 5 εβδομάδες από την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Αναλυτικά:

«27 Απριλίου άρση των ρυθμίσεων κυκλοφορίας.27 Απριλίου με 4 Μάη έναρξη προετοιμασίας καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, εμπορικών καταστημάτων.4 Μάη με 11 Μάη πλήρης απελευθέρωση επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελμάτων11 Μάη επαναφορά δακτυλίου και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.Μέχρι 15 Ιούνη, ελεγχόμενη πρόσβαση σε καταστήματα ανάλογα με τμ για την αποφυγή συνωστισμού.Εκπαιδευτικά ιδρύματα θα λειτουργήσουν από Ιούνιο έως τέλη Ιουλίου με συμπυκνωμένα ωράρια και Σάββατο.Πρωταθλήματα και διοργανώσεις αθλητικές ακυρώνονται μέχρι Αύγουστο.Εκδηλώσεις πάνω από 50 άτομα μετά από 15/6.Συναυλίες και εκδηλώσεις προγραμματισμένες για καλοκαίρι ακυρώνονταιΚατασκηνώσεις υπό συζήτηση.Έλεγχος όλων των επιβατών αεροπλάνων και πλοίων  με θερμομέτρηση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.Πιλοτικοί έλεγχοι σε ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου».

Το εν λόγω κείμενο το οποίο διακινήθηκε τόσο με sms, όσο και με email, διαψεύστηκε λίγο αργότερα κι από το Παρατηρητήριο του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Πρόκειται περί ενός υποτιθέμενου αναλυτικού σχεδίου άρσης μέτρων προστασίας με διάφορες ημερομηνίες το οποίο δήθεν δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αλλά έκανε τον γύρο του διαδικτύου, ενώ παράλληλα διακινήθηκε και μέσω sms νωρίτερα. Το συγκεκριμένο fake news διαψεύστηκε με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά στην σημερινή ενημέρωσή του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: Κορονοϊός: Στον εισαγγελέα τα sites που διακινούν σενάρια για δήθεν επικείμενη άρση των περιοριστικών μέτρων - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα