«Λευκός καπνός» στη Βόρεια Μακεδονία: Εκλογές στις 15 Ιουλίου συμφώνησαν Ζάεφ – Μίτσκοσκι

Έπειτα από μακρές και έντονες αντιπαραθέσεις για τον ορισμό της ημερομηνίας των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία συμφώνησαν, τελικά, αυτές να διεξαχθούν στις 15 Ιουλίου.

Αυτό γνωστοποίησε τη Δευτέρα (15/06)ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, ενώ το βράδυ θα συνεδριάσουν και τα κομματικά όργανα του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, προκειμένου να εγκρίνουν τη συμφωνία. Μόλις την Κυριακή (14/06), ο αρχηγός

του κόμματος αυτού, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να αποδεχθεί τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Ιουλίου, ενώ το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ πίεζε αυτές να διεξαχθούν νωρίτερα.

Θα είναι πρώτη φορά που μία εκλογική αναμέτρηση στη χώρα θα διεξαχθεί Τετάρτη (15 Ιουλίου), καθώς όλες μέχρι τώρα διεξάγονταν ημέρα Κυριακή. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές αυτές είχαν αρχικά οριστεί για τις 12 Απριλίου, μετά και τη διάλυση της Βουλής, αναβλήθηκαν, όμως, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Από κοντά παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι Βρυξέλλες. Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση πριν λίγες του αρμόδιου Επίτροπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Όλιβερ Βαρχέι ο οποίος επικοινώνησε τόσο με τον Ζάεφ όσο και με τον Μίτσκοσκι τονίζοντας και στους δύο την ανάγκη για ελεύθερες, δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση με τον Covid-19.

The head of the main ruling Social Democrats, Zoran Zaev, announced that early general elections in North Macedonia will be held on July 15.https://t.co/tFdb55JZQi

— Balkan Insight (@BalkanInsight) June 15, 2020

Χωρίς κοινοβούλιο από το Φεβρουάριο

Στις αρχές του τρέχοντος έτους τα κύρια πολιτικά κόμματα συμφώνησαν σε μια τεχνική κυβέρνηση να οργανώσει τις πρόωρες εκλογές. Από τις αρχές Ιανουαρίου τα «ηνία» της χώρας έχει αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, το Κοινοβούλιο απολύθηκε και άρχισαν οι προετοιμασίες για την εκλογική διαδικασία. Με τις πρώτες περιπτώσεις Covid19, στα τέλη Φεβρουαρίου, οι προετοιμασίες σταμάτησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εισήχθη στις 18 Μαρτίου.

Οι εκλογές αυτές είχαν αρχικά οριστεί, όπως αναφέρθηκε, για τις 12 Απριλίου, αλλά στις 21 Μαρτίου (22 ημέρες πριν τη διεξαγωγή τους) αποφασίστηκε η αναβολή τους επ΄αόριστον λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το δεύτερο κύμα κορονοϊού που πλήττει τις τελευταίες μέρες τη χώρα και οφείλεται κυρίως στο Μπαϊράμι και στον Μουσουλμανικό πληθυσμό της Βόρειας Μακεδονίας ο οποίος δεν πειθάρχησε, φέροντας νέα περιοριστικά μέτρα.

#NorthMacedonia Union secures #Covid-19 aid package for media workers @SSNM_info @znmsobranie https://t.co/4xS1pdxylO

— EFJ (@EFJEUROPE) June 15, 2020

Η Βόρεια Μακεδονία είναι, πάντως, επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ.  Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μετά την άρνηση της ΕΕ (με βέτο της Αγγλίας και για την Αλβανία), τον περασμένο Οκτώβριο, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη χώρα και αποδυνάμωσε σημαντικά την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της χώρας. Είχε προηγηθεί πριν από μερικές ημέρες άγρια κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βόρεια Μακεδονία.

«Δεν θα χάσω τις εκλογές», είχε πει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ πρόσφατα, απαντώντας στο ερώτημα εάν η Συμφωνία των Πρεσπών θα παραμείνει σε ισχύ σε περίπτωση που ο ίδιος ηττηθεί στις βουλευτικές εκλογές. «Ιστορική και για τη στρατηγική συνεργασία η Συμφωνία των Πρεσπών», είχε πει ακόμα…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα