Μίνι τσουνάμι στα νότια της Κρήτης μετά τον ισχυρότατο σεισμό – Πρωτόγνωρες εικόνες (video)

Από δυο ισχυρές σεισμικές δονήσεις ταρακουνήθηκε η Κρήτη το Σάββατο (02/05) και η πρώτη, που ήταν μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μικρό, αλλά πολύ θεαματικό, τσουνάμι στα νότια του νησιού. Ήταν σεισμός με μόλις 10 χιλιόμετρα το εστιακό του βάθος. Σε ετοιμότητα το λιμενικό στην Κρήτη… Η μεγάλη απόσταση του νησιού από το επίκεντρο περιόρισε τις όποιες ζημιές.

Όπως μπορείτε να δείτε στο υλικό που δημοσιεύει το neakriti.gr,

το νερό υποχωρεί και «επιστρέφει». Αυτές οι εικόνες τραβήχτηκαν από την Ιεράπετρα, την Χρυσή και στην Άρβη.

Στο βίντεο, δε, είναι χαρακτηριστική η περιγραφή της γυναίκας για το πώς αλλάζει η στάθμη της θάλασσας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Προειδοποίηση για νέο τσουνάμι

Με κατεπείγον σήμα του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα για την πιθανή εκδήλωση τσουνάμι λόγω του ισχυρού σεισμού και των μετασεισμών που ακολούθησαν. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου, «έχουν ήδη τεθεί σε ετοιμότητα πλωτά και χερσαία μέσα για τυχόν παροχή βοήθειας σε κινδυνεύονται πλοία, μικρά σκάφη και άτομα που βρίσκονται στη θάλασσα».

Δείτε και τις φωτογραφίες από τη Χρυσή και την Ιεράπετρα:

Η εξήγηση για τα 5,9 Ρίχτερ και η… απόσταση από το επίκεντρο

Παρά τη μεγάλη ένταση της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε το μεσημέρι, αυτή δεν έγινε αισθητή στο σύνολο της Κρήτης, λόγω της μεγάλης απόστασης από το νησί, δήλωσε ο Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς.

Ο κ. Φασουλάς διευκρίνισε ότι ο σεισμός ήταν πάνω στην αφρικανική πλάκα, στα ιζήματα που καλύπτουν τη Μεσόγειο, τα οποία συμπιέζονται όσο η Μεσόγειος κλείνει. «Λογικά δεν αναμένεται να εκδηλωθεί κάποια δόνηση ισχυρότερη από αυτή που καταγράφηκε λίγο πριν από τις τέσσερις σήμερα το μεσημέρι, καθώς πρόκειται για μεμονωμένα ρήγματα. Το σίγουρο είναι ότι επρόκειτο για έναν μεγάλο σεισμό και επιφανειακό, ο οποίος πάντως λόγω της απόστασης από την Κρήτη, δεν έγινε αισθητός σε μεγαλύτερο μέρος του νησιού», συμπλήρωσε ο κ. Φασουλάς.

pictures from 'mini tsunami' – slight change in water level: Crete Kastri port via @Cretapost pic.twitter.com/lcC1kTd7UA

— Keep Talking Greece (@keeptalkingGR) May 2, 2020

Πηγές: neakriti.gr, cretapost.gr

Πηγή: Μίνι τσουνάμι στα νότια της Κρήτης μετά τον ισχυρότατο σεισμό – Πρωτόγνωρες εικόνες (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα