Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς – Οι ημερομηνίες «σταθμοί»

Διαπραγματεύσεων συνέχεια κυβέρνησης – Θεσμών για την αξιολόγηση Η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει μέτρα – αντίμετρα για το 2019 και 2020

Μαραθώνιο διαβουλεύσεων ξεκινά η ελληνική κυβέρνηση με τους Θεσμούς προκειμένου να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση με νέα ημερομηνία σταθμό την 22α Μαΐου οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup.

Στόχος, όπως έχει ξεκαθαρίσει η ελληνική πλευρά είναι η παράλληλη επίτευξη

συμφωνίας για τη διευθέτηση του χρέους.

Με την έλευση των Θεσμών στη χώρα η ελληνική πλευρά οφείλει:

1. Να είναι καθορισμένα στην τελευταία τους λεπτομέρεια και ψηφισμένα από την ελληνική Βουλή όλα τα μέτρα και τα αντίμετρα για το 2019 και για το 2020.

2. Να έχουν προσδιοριστεί οι δημοσιονομικοί στόχοι τουλάχιστον μέχρι το 2021.

3. Να έχει υπάρξει συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους τουλάχιστον στις βασικές παραμέτρους.

4. Να έχει εγκριθεί από το δ.σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

5. Να έχει εγκριθεί από το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

6. Να έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης η εκταμίευση της δόσης των τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό πάνω από 1,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Στις 22 Μαΐου θα τεθεί προς έγκριση η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης στο Eurogroup.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 21 Απριλίου ο διοικητής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα παρουσιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο και αναμένεται να διαμορφωθεί ακόμη και πάνω από το 3,5% έναντι στόχου 0,5%.

Επίσης το Σαββατοκύριακο, στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ θα αναζητηθεί ο συμβιβασμός για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα