Ο Ισημερινός «φλέγεται», λόγω ΔΝΤ (video)

Σκηνές χάους στους δρόμους της πρωτεύουσας του Ισημερινού καθώς χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους  αυτόχθονες, ξεχύθηκαν στους δρόμους, για έκτη μέρα με αιχμή τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο Μορένο.

Η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και η ανακοίνωση του προέδρου για την κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων, αλλά και άλλων μέτρων λιτότητας, πυροδότησε βίαιες αντιδράσεις σε ένα πληθυσμό, που αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα.

Κατά

τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων, διαδηλωτές κατάφεραν να καταλάβουν για λίγη ώρα, το αυστηρά φρουρούμενο κτήριο της εθνοσυνέλευσης, με τις αρχές να προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος.

Ο πρόεδρος της χώρας, Λενίν Μορένο έδωσε εντολή στις Αστυνομικές αρχές να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτήρια και δημόσιοι θεσμοί και εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας. Το προεδρικό διάταγμα εκδόθηκε την έκτη συνεχόμενη ημέρα των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που σημαδεύονται από βίαια επεισόδια. Σύμφωνα με το διάταγμα, θα απαγορευτεί η πρόσβαση στις περιοχές αυτές από τις 08:00 ως τις 17:00, ενώ η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί συνεχίζει να τελεί σε ισχύ.

#Atención | José Carlos Tuárez, primera figura del correísmo que es expulsado de la movilización nacional del movimiento indígena, lo dijimos, este paro es del pueblo no una plataforma política. pic.twitter.com/g2IPN62bkN

— CONAIE (@CONAIE_Ecuador) October 8, 2019

Πάντως ο Μορένο αποφάσισε να μεταφέρει προσωρινά την κυβέρνησή του στην πόλη Γουαγιακίλ, όπου συνεδρίασε το υπουργικό του συμβούλιο χθες. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την εφημερίδα El Telégrafo διαδηλωτές συνέχιζαν να κρατούν αποκλεισμένους 84 δρόμους σε 21 επαρχίες,  ενώ αναφέρθηκαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές. Οι αρχές έκαναν λόγο για 570 συλλήψεις, αν και αρκετοί από τους συλληφθέντες έχουν στο μεταξύ αφεθεί ελεύθεροι.

Την ίδια ώρα ηγέτες των αυτοχθόνων διέψευσαν δημοσιεύματα κατά οποία μέλη οργανώσεών τους προχώρησαν σε λεηλασίες και η ομοσπονδία CONAIE, η οποία εκπροσωπεί πολλές φυλές, τόνισε πως δεν θα επιτρέψει ο αγώνας της εναντίον της πολιτικής του ΔΝΤ στον Ισημερινό να «ποινικοποιηθεί».

Τη Δευτέρα ο Μορένο κατηγόρησε τον προκάτοχό του και άλλοτε πολιτικό του μέντορα Ραφαέλ Κορέα και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι απεργάστηκαν και έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας. Από το Βέλγιο όπου ζει, ο Κορέα με ένα βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter διέψευσε ότι σχεδιάζει «πραξικόπημα» και κατηγόρησε με τη σειρά του τον Μορένο ότι επιβάλλει «δικτατορία» και επιδίδεται σε «βάρβαρη καταστολή» όσων εναντιώνονται στην πολιτική του.

Indigenous activists blocked a major highway into Ecuador’s capital during a 5th day of protests against Pres. Moreno’s fuel price hike. They were met with tear gas.

Officials say 477 people have been arrested so far. pic.twitter.com/s3iabGwb3t

— AJ+ (@ajplus) October 7, 2019


Κάθε απόπειρα του προέδρου της Βενεζουέλας να «αποσταθεροποιήσει» δημοκρατίες στην περιφέρεια απορρίπτουν οι κυβερνήσεις επτά χωρών της Λατινικής Αμερικής, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον πρόεδρο του Ισημερινού Λενίν Μορένο.

Σύμφωνα με ενημέρωση της περουβιανής διπλωματίας, πέραν της Λίμας, οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Κολομβίας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας και της Παραγουάης εξέφρασαν «τη σθεναρή υποστήριξή τους στις ενέργειες του προέδρου Λενίν Μορένο» και «απέρριψαν κάθε ενέργεια με σκοπό την αποσταθεροποίηση των δημοκρατιών μας από πλευράς του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο».

Μαδούρο: Για τις διαδηλώσεις ευθύνεται το ΔΝΤ, όχι το Καράκας

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι οι πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πυροδότησαν τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που μαίνονται στον Ισημερινό και διαβεβαίωσε πως το Καράκας δεν είχε την παραμικρή ανάμιξη στα γεγονότα στη γειτονική χώρα. «Για τις διαδηλώσεις στον Ισημερινό ευθύνεται το ΔΝΤ, όχι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας» τόνισε ο Νικολάς Μαδούρο.

La otra cara de las manifestaciones. #ParoEcuador #Guayaquill #Ecuador #NoALaViolencia #NoDestruyamosEcuador #QuitoExigePaz #SOSEcuador #EcuadorPaisDePaz #ParoNacionalEcuador #PrayForEcuador #MeDuelesEcuador pic.twitter.com/gD6TgPmzfp

— S.O.S ECUADOR (@ecuador_o) October 9, 2019

Ecuador open to foreign mediation, 570 held in unrest https://t.co/taTLluPpTj pic.twitter.com/PMg1YfYLRO

Reuters Top News (@Reuters) October 8, 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα