Παγκόσμιο Υγρού Στίβου: Πέρασε στους «8» η εθνική γυναικών στο πόλο και πάει για το θαύμα (video)

Την πρόκριση στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Γκουανγκζού εξασφάλισε η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών, επικρατώντας 12-8 της Κίνας στον χιαστί αγώνα της Β’ φάσης. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πραγματοποίησε αρκετά καλή εμφάνιση, εκπλήρωσε τον βασικό του στόχο και πλέον θα κυνηγήσει χωρίς άγχος το… θαύμα στον προημιτελικό της Δευτέρας (22/07, 08:00 ώρα Ελλάδας), απέναντι στην πανίσχυρη ομάδα των ΗΠΑ.

Η εθνική ξεκίνησε με μεγάλη αυτοσυγκέντρωση

και στις δύο πλευρές του αγωνιστικού χώρου, θέτοντας από το πρώτο οκτάλεπτο τα θεμέλια της νίκης. Επιθετικά, η Ελευθερία Πλευρίτου έδωσε το έναυσμα με δύο τέρματα (ένα με πολύ ωραία λόμπα από την περιφέρεια και ένα σε παίκτρια παραπάνω), για να ακολουθήσουν η Ξενάκη με γκολ από τα 2μ. και η Ελευθεριάδου σε παραπάνω.

Αμυντικά, οι ελληνίδες παίκτριες κράτησαν σωστά τις θέσεις τους και δεν επέτρεψαν στις Κινέζες να βρουν διαδρόμους, ενώ και η Σταματοπούλου ήταν σε καλή μέρα και νικήθηκε μόνο από ένα ριμπάουντ που πήρε η Γκουανάν Νιου και σούταρε αμαρκάριστη.

Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με σκορ 4-1 και στη συνέχεια η διαφορά έφτασε στο +4 (6-2), αν και η ελληνική επίθεση άρχισε σταδιακά να παρουσιάζει… αρρυθμίες. Στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου, η Κίνα μείωσε σε 6-3 με πέναλτι της Ντανγί Ζανγκ και είχε μεγάλη ευκαιρία να πλησιάσει ακόμη περισσότερο σε επίθεση με δύο παίκτριες παραπάνω, αλλά η Σταματοπούλου έκανε μεγάλη απόκρουση σε σουτ της Χουάν Γουάνγκ.

Στο τρίτο οκτάλεπτο οι Ασιάτισσες προσπάθησαν με πρέσινγκ και γρήγορες επιθέσεις να επανέλθουν στο ματς, αλλά οι ελληνίδες παίκτριες βρήκαν επιθετικές λύσεις για να διατηρήσουν ένα προβάδισμα ασφαλείας. Η αριστερόχειρας Ζιχάν Ζάο πέτυχε τρία γκολ σε αυτό το διάστημα και η Κίνα κατάφερε να μειώσει σε 9-7, αλλά η Αβραμίδου πέτυχε ένα κομβικό γκολ, 11’’ πριν από τη λήξη του οκταλέπτου, όταν είδε εκτός θέσης την τερματοφύλακα Λιν Πενγκ και σκόραρε με μακρινή λόμπα από πλάγια θέση.

Η Τσουκαλά με πέναλτι ανέβασε ξανά τη διαφορά στα τέσσερα γκολ (11-7), στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, η Ζιχάν Ζάο μείωσε εκ νέου, αλλά η ασιατική ομάδα έχασε διαδοχικές ευκαιρίες (πέναλτι της Τζινγκ Ζανγκ στο δοκάρι, χαμένος παραπάνω από τη Νιου και λάθος της ίδιας σε κόντρα επίθεση) και η Χυδηριώτη «σφράγισε» την ελληνική νίκη (η επίσημη στατιστική έχει χρεώσει λανθασμένα το τελευταίο γκολ στην Τσουκαλά).

Τα οκτάλεπτα: 4-1, 2-2, 4-4, 2-1

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Πλευρίτου (περιφέρεια), 1-1 Γκουανάν Νιου (περιφέρεια), 2-1 Πλευρίτου (π.π.), 3-1 Ξενάκη (φουνταριστός), 4-1 Ελευθεριάδου (π.π.), 4-2 Τζινγκ Ζανγκ (π.π.), 5-2 Νίνου (π.π.), 6-2 Αβραμίδου (περιφέρεια), 6-3 Ντανγί Ζανγκ (πέναλτι), 7-3 Ασημάκη (φουνταριστός), 7-4 Ζιχάν Ζάο (περιφέρεια), 8-4 Πλευρίτου (π.π.), 8-5 Ζιχάν Ζάο (κόντρα), 9-5 Χυδηριώτη (π.π.), 9-6 Σινγιάνγκ Γουάνγκ (π.π.), 9-7 Ζιχάν Ζάο (π.π.), 10-7 Αβραμίδου (περιφέρεια), 11-7 Τσουκαλά (πέναλτι), 11-8 Ζιχάν Ζάο (π.π.), 12-8 Χυδηριώτη (π.π.).

Η εθνική είχε 6/9 με παίκτρια παραπάνω, 1/1 πέναλτι, 3 γκολ από την περιφέρεια και 2 από θέση φουνταριστού.

Η Κίνα είχε 4/10 με παίκτρια παραπάνω, 1/2 πέναλτι, 2 γκολ από την περιφέρεια και 1 στην κόντρα.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκε η Σιαοχάν Μέι (7’02’’ πριν τη λήξη του αγώνα).

Διαιτητές: Πέρις (Κροατία), Γουίλις (Νότια Αφρική)

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Μορφέσης): Σταματοπούλου, Τσουκαλά 1, Μπενέκου, Ελευθεριάδου 1, Πάτρα, Αβραμίδου 2, Ασημάκη 1, Χυδηριώτη 2, Κότσια, Νίνου 1, Πλευρίτου 3, Ξενάκη 1, Κοτσιώνη.

ΚΙΝΑ (Νταλί Γκονγκ): Λιν Πενγκ, Σινγιάνγκ Γουάνγκ 1, Σιαοχάν Μέι, Ντουνχάν Σιόνγκ, Γκουανάν Νιου 1, Νινγκ Γκουό, Χουάν Γουάνγκ, Κονγκ Ζανγκ, Ζιχάν Ζάο 4, Ντανγί Ζανγκ 1, Σιάο Τσεν, Τζινγκ Ζανγκ 1, Γουενσίν Ντονγκ.


Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Μορφέσης τόνισε μετά τον αγώνα… «Είμαστε στις κορυφαίες ομάδες. Θα εξαντλήσουμε τις πιθανότητες κόντρα στις ΗΠΑ»

Αναλυτικά υπογράμμισε: «Η ελληνική ομάδα ανήκει στις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Αυτό είναι δεδομένο. Kάθε φορά παλεύουμε για το καλύτερο. Να δώσω συγχαρητήρια στα παιδιά σήμερα, έκαναν μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση και ξέρετε πολύ καλά ότι η γυναικεία ψυχολογία είναι περίεργη. Όταν είσαι συνέχεια από κάτω, στην προετοιμασία, στα φιλικά και στα μέχρι τώρα παιχνίδια, είναι δύσκολο να ανακάμψεις. Αξίζουν συγχαρητήρια στα κορίτσια για αυτή την εμφάνιση, ήταν μια καλή εμφάνιση, ενθαρρυντική, έτσι είναι η ελληνική ομάδα, παλεύει όλα τα παιχνίδια και αυτό θα κάνει και στη συνέχεια. Στο τέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για το τι μέλλει γενέσθαι για την επόμενη χρονιά που είναι η σημαντική.

Για το σημερινό παιχνίδι είχαμε δει ότι οι Κινέζες δυσκολεύονται με τις άμυνες ζώνης, οπότε επιλέξαμε μια τέτοια άμυνα, είχαμε δει κάποιες κινήσεις που κάνουν και ήμασταν έτοιμοι, ήμασταν προετοιμασμένοι στον παραπάνω και νομίζω τακτικά το παιχνίδι πήγε όπως το είχαμε σχεδιάσει. Αλλά θέλω να πω ότι είχαμε πάρα πολλή ενέργεια για άμυνα, που η ελληνική ομάδα κατ’ εξοχήν παίζει άμυνες. Σήμερα φυσικά είμαστε ευχαριστημένοι και για την επίθεση μετά τα 12 γκολ που βάλαμε. Αυτή είναι η συγκομιδή που πρέπει να έχουμε πάντα και να ξεχάσουμε οτιδήποτε άλλο έχει γίνει μέχρι τώρα.

Αναφορικά με το παιχνίδι κόντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, νομίζω ότι είναι η πληρέστερη ομάδα που έχει βγει μέχρι τώρα, τα τελευταία 4 χρόνια δεν θυμάμαι να έχει χάσει. Θα προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοι ενός τέτοιου παιχνιδιού μεγάλου, με την καλύτερη ομάδα, τη “χρυσή” Ολυμπιονίκη, θα πρέπει πάλι να προσέξουμε το ρυθμό μας γιατί η Αμερικάνες δεν σταματάνε να παίζουν τέσσερα οκτάλεπτα, θα πρέπει να διαχειριστούμε το χρόνο επίθεσης, να παίξουμε έξυπνα για να μπορέσουμε να είμαστε συμπαγείς στην άμυνα. Είναι δύσκολο να κάνουμε την υπέρβαση, αλλά στο γυναικείο πόλο τα έχουμε δει όλα τα έργα. Νομίζω ενεργειακά είμαστε κάτω από αυτές τις αθλήτριες, άρα θα πρέπει να παίξουμε περισσότερο με μυαλό. Θα εξαντλήσουμε τις πιθανότητες που έχουμε».

Η Έλενα Ξενάκη ανέφερε πως για την εθνική μας ομάδα τώρα ξεκινάει η διοργάνωση. «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ξεκίνησε σήμερα για μας. Δείξαμε ποιες πραγματικά είμαστε, ειδικότερα στην άμυνα, νομίζω ότι πήραμε μπρος σε αυτό το κομμάτι. Σίγουρα το παιχνίδι με την Ισπανία δεν ήταν αντιπροσωπευτικό και δεν ήταν αυτή η εικόνα μας και παρόλα αυτά είμαστε στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Υπάρχουν όμως περιθώρια βελτίωσης, ειδικότερα στην επίθεση, αλλά στην ομάδα αυτή το κυριότερο συστατικό είναι το πάθος. Άμα παίξουμε με πάθος όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έτσι μπήκαμε σήμερα στο νερό. Είπαμε ότι σήμερα ξεκινάει το Παγκόσμιο, γι’ αυτά τα παιχνίδια προετοιμαζόμαστε όλη τη χρονιά και πρέπει να είμαστε αυτές που είμαστε γιατί δεν ξεχάσαμε ξαφνικά να παίζουμε πόλο.

Τώρα έχουμε ένα παιχνίδι μπροστά μας με την πιο δυνατή ομάδα του κόσμου, αυτή των ΗΠΑ, και θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και μακάρι να φτάσουμε στη νίκη. Θα μπούμε με την ίδια θέληση και το ίδιο πάθος που μπήκαμε και με τις Κινέζες για να πάρουμε όλες τις πιθανότητες που έχουμε να φύγουμε νικήτριες», υπογράμμισε η διεθνής παίκτρια.

Καλλιτεχνική κολύμβηση: Ιστορική έκτη θέση για την Ελλάδα στο κόμπο, «αυλαία» με ακόμη ένα χρυσό για τη Ρωσία

Την έκτη θέση, την καλύτερη που έχει πάρει ποτέ η ελληνική καλλιτεχνική κολύμβηση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, κατέλαβε η εθνική ομάδα του κόμπο, αγώνισμα με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του αθλήματος στη Γκουανγκζού.

Οι Ελένη Φραγκάκη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Δανάη Καριώρη, Σίλια Κοφίδη, Όλγα Κουργιαντάκη, Αναστασία Κουτσελίνη, Εβελίνα Παπάζογλου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Γεωργία Βασιλοπουλου και Βιολέτα Ζουζούνη συγκέντρωσαν 87,6000 βαθμούς και, παρότι η βαθμολογία τους ήταν χαμηλότερη από εκείνη του προκριματικού (88,1333), κράτησαν με άνεση την ιστορική έκτη θέση. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί, ότι η ελληνική ομάδα ευνοήθηκε από την απουσία της Ισπανίας και του Καναδά, που δεν συμμετείχαν στο αγώνισμα.

Hi there!

Keywords
Τυχαία Θέματα