Ρίγη συγκίνησης στην «Αγιά Σοφιά» από πρόσφυγες πρώτης γενιάς (video)

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχτηκαν στον χώρο όπου χτίζεται το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, όταν δύο πρόσφυγες πρώτης γενιάς… έριξαν στα θεμέλια της «Αγιάς Σοφιάς» χώμα από τις «χαμένες» πατρίδες τους.

Μιλάμε για τον 106χρονο Σταυρίκο Παπαβραμίδη από την Τραπεζούντα και η 102χρονη Ευαγγελία Στραβαρίδη από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης στη λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (20/6) με πρωτοβουλία του συλλόγου μικρασιατών Χαλανδρίου «Ρίζες» και με την υποστήριξη της ΑΕΚ.

Τα

ροζιασμένα χέρια τους πήραν χώμα από τις πατρίδες που άφησαν πίσω πριν από εκατό και πλέον χρόνια και το έριξαν στα θεμέλια της «Αγια-Σοφιάς», του σπιτιού της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αυτοί οι δύο πρόσφυγες πρώτης γενιάς, ήταν, άλλωστε, τα τιμώμενα πρόσωπα. Αυτή η κίνηση αποτελεί μια υπενθύμιση ότι στο συγκεκριμένο σημείο της Νέας Φιλαδέλφειας θα τιμάται στο διηνεκές ο προσφυγικός ελληνισμός.

Ο Νίκος Καραμπουρνιώτης, πρόεδρος του συλλόγου «Ρίζες», είχε υπογραμμίσει στο «pontos-news.gr» πως αυτοί οι δύο άνθρωποι αποτελούν «τη ζωντανή ιστορία μας και θεωρούμε μεγάλη τιμή ότι θα τοποθετήσουν χώμα στο γήπεδο της ΑΕΚ από τις αλησμόνητες πατρίδες». Να σημειώσουμε πως το χώμα είχε συγκεντρωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα από περιοχές της Ιωνίας, του Πόντου (από την Παναγία Σουμελά), της Καππαδοκίας, της Κωνσταντινουπολης, κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα