Σε απεργία πείνας ο Κώστας Σακκάς μετά τη μεταγωγή στις φυλακές Νιγρίτας – Τι απαντά η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής

Σε απεργία πείνας βρίσκεται ο κρατούμενος σπουδαστής, Κώστας Σακκάς, μετά την εκδικητική, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, μεταγωγή του από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.

Την ανάκληση της απόφασης ζητά ο συνήγορος υπεράσπισης του φυλακισμένου, Δημήτρης Τσοβόλας, ώστε ο κρατούμενος να επανέλθει στον Κορυδαλλό για να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του.

«Σκοπός και στόχος του σωφρονιστικού

μας συστήματος είναι ο σωφρονισμός και η δημιουργία προϋποθέσεων για την επανένταξη των φυλακισμένων στην κοινωνία και όχι η εκδίκηση και η εξόντωσή τους.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Κώστας Σακκάς, φυλακισμένος περίπου δύο (2) χρόνια, στις φυλακές Κορυδαλλού επέδειξε άριστη διαγωγή και ταυτόχρονα σπουδάζει στα ΙΕΚ Κορυδαλλού, όπου φοιτεί επί δύο χρόνια, ενώ φέτος πέτυχε στις εξετάσεις και πέρασε στην Γεωπονική Σχολή» τονίζει ο δικηγόρος.

Ο κ. Τσοβόλας επισημαίνει πως «ενώ σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες θα πρέπει να διευκολύνεται ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του, μέσα σε ένα ανεκτό κλίμα, όλως αιφνιδίως και χωρίς καμία αφορμή εκ μέρους του στις 7.11.2020 , τον μετήγαγαν και μάλιστα με συνθήκες lockdown».

Και προσθέτει ότι «με αυτό τον τρόπο η μεταγωγή όχι μόνο είναι αναιτιολόγητη, αλλά κα αντίκειται στους κανόνες του σωφρονιστικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα αντί ο ανωτέρω φυλακισμένος να είναι παράδειγμα προς μίμηση από τους άλλους φυλακισμένους, τιμωρείται για την φιλότιμη προσπάθεια που κάνει για να επανενταχθεί κανονικά στην κοινωνία».

Τι απαντά η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής

Από την πλευρά της η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής με ανακοίνωσή της, που φέρει τίτλο «Η αλήθεια για την μεταγωγή του Κώστα Σακκά», τονίζει ότι η μεταγωγή δεν είναι ανεξήγητη και εκδικητική.

Χαρακτηρίζει αστήρικτες τις κατηγορίες ότι το συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγο της πανδημίας, αναφέρει ότι ο κρατούμενος δεν εισήχθη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά στο Δημοκρίτειο με έδρα την Ορεστιάδα και ότι μπορεί όπως όλοι οι φοιτητές, να ξεκινήσει τις νέες σπουδές του με εξ αποστάσεως μαθήματα από το κατάστημα κράτησης Νιγρίτας.

Υπογραμμίζει επίσης, ότι ουδέποτε εμποδίστηκε το εκπαιδευτικό έργο του κρατούμενου και ότι η απόφαση του να προχωρήσει σε απεργία πείνας και δίψας δεν σχετίζεται με την εκπαίδευσή του.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ο κρατούμενος στο κατάστημα κράτησης Νιγρίτας, Κώστας Σακκάς, με απόφαση της κεντρικής επιτροπής Μεταγωγών, μετήχθη εκτάκτως τον Μάιο του 2019 στις φυλακές Κορυδαλλού και παρέμεινε για περισσότερο από ένα χρόνο μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΙΕΚ που φοιτούσε.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, η Κ.Ε.Μ. αποφάσισε την επαναμεταγωγή του στις φυλακές Νιγρίτας, όπου και ανήκει, καθώς εξέλιπε ο λόγος παραμονής του στον Κορυδαλλό, αφού είχε τελειώσει τις σπουδές του στο ΙΕΚ.

Ο Κώστας Σακκάς, έλαβε διδακτική στήριξη από εθελοντές καθηγητές, με ενέργειες της υπηρεσίας, και κατάφερε να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις και να εισαχθεί στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την Ορεστιάδα.

Δεν εισήχθη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με έδρα την Αθήνα, όπως σκοπίμως αναφέρεται.

Όπως όλοι οι φοιτητές, έτσι και ο κ. Σακκάς, μπορεί να ξεκινήσει τις νέες σπουδές του με εξ αποστάσεως μαθήματα από το κατάστημα κράτησης Νιγρίτας.

Επομένως, ουδέποτε εμποδίστηκε το εκπαιδευτικό έργο του κρατούμενου, αντιθέτως του δόθηκε κάθε βοήθεια για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΙΕΚ και για να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο.

Έτσι, η μεταγωγή του κρατουμένου ούτε ανεξήγητη, ούτε εκδικητική είναι.

Είναι τέλος, αστήρικτες οι κατηγορίες ότι το συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγο της πανδημίας. Σε όλες τις φυλακές λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζόμενων και κρατουμένων.

Από τα παραπάνω στοιχεία και γεγονότα, γίνεται φανερό ότι η απόφαση του Κ. Σακκά να προχωρήσει σε απεργία πείνας και δίψας δεν σχετίζεται με την εκπαίδευσή του».

Keywords
Τυχαία Θέματα