Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα με Πούτιν στο Κρεμλίνο – Στο «μενού» οι ελληνορωσικές σχέσεις

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση μεταξύ του ρώσου Προέδρου και του έλληνα πρωθυπουργού«Σας υποδέχομαι στη Μόσχα με ευχαρίστηση ξανά», ανέφερε ο ρώσος Πρόεδρο«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καλύτερη οικονομικά θέση, εντούτοις οι διεθνείς εξελίξεις παραμένουν κρίσιμες», το μήνυμα του Αλέξη ΤσίπραΗ ατζέντα των επαφών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο, στο πλαίσιο

της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα, η οποία έχει τεράστια συμβολική σημασία καθώς πραγματοποιείται κατά τη συμπλήρωση 190 ετών από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων ΕλλάδαςΡωσία.

«Σας υποδέχομαι στη Μόσχα με ευχαρίστηση ξανά», ανέφερε ο ρώσος Πρόεδρος υποδεχόμενος τον έλληνα πρωθυπουργό στο Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι «φέτος συμπληρώθηκαν 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες μας». «Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να μιλήσουμε για την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μας και βέβαια για διεθνή θέματα και πώς εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο κ. Πούτιν απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

«Καλώς σας βρήκαμε κύριε Πρόεδρε», είπε ο κ. Τσίπρας ανταποδίδοντας το καλωσόρισμα του κ. Πούτιν και εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ξανά στο Κρεμλίνο, μετά από τρεισήμισι χρόνια. «Από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός και τα πράγματα έχουν αλλάξει», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καλύτερη οικονομικά θέση, εντούτοις οι διεθνείς εξελίξεις παραμένουν κρίσιμες», για να προσθέσει ότι «η ιστορική σχέση συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας παραμένει αναγκαία, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή».

Η ατζέντα των επαφών

Το γεγονός ότι η επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού πραγματοποιείται κατά τη συμπλήρωση 190 ετών από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας έρχεται να υπογραμμίσει τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που βασίζονται σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και εκτίμησης μεταξύ των λαών, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει η Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου για τα περιφερειακά ζητήματα, την ενέργεια, τον πολιτισμό και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, βασικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων είναι η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα στον τομέα των υποδομών και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το συμβολικό δώρο στον Αλέξη Τσίπρα

Το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε νωρίς το πρωί με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου.

Η κίνηση του Κρεμλίνου να δωρίσει στον έλληνα πρωθυπουργό αντίγραφο της σημαίας του Λάμπρου Κατσώνη, του ελληνικού συντάγματος πεζικού που είχε συγκροτηθεί το 1777, αποτυπώνει και σε σημειολογικό επίπεδο την πρόθεση του για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων. Επισημαίνεται ότι στα αρχεία του μουσείου Ερμιτάζ βρέθηκαν τρεις σημαίες του συντάγματος και ειδικά για τον κ. Τσίπρα δημιούργησαν αντίγραφο μιας εκ των σημαιών-ευρημάτων.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο Γεν. Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, I. Μπράχος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα