Στρώθηκε το… χαλί για τη «Λίστα Πέτσα Νο2»

Με την διαδικασία του επείγοντος κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών, την καταβολή εφάπαξ ενίσχυσης με την μορφή επιδόματος, την αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών στις περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανό», την αναστολή καταβολής ΕΝΦΙΑ κι άλλες διατάξεις, όπως η προσαυξημένη έκπτωση για συγκεκριμένες διαφημιστικές δαπάνες επιχειρήσεων, η αναστολή της επιβολής του

τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για νέα χρηματοδότηση προς τα ΜΜΕ.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που θα πάρουν χρήματα κάποια ΜΜΕ, μετά την περιβόητη «λίστα Πέτσα», στην οποία συμμετείχαν κανάλια, εφημερίδες και sites (το altsantiri.gr απουσίαζε) και τα οποία μοιράστηκαν – χωρίς φυσικά να μάθουμε ποτέ τα κριτήρια επιλογής – το ποσό των 20 εκατ. ευρώ.    

Πρόκειται για το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Είναι δυνατή η ανάθεση υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς και κάθε άλλης συναφούς υπηρεσίας που απαιτείται για την έγκαιρη υλοποίησή τους, για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού, κατ’ εφαρμογή της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4412/2016 (Α’ 147) και κατά παρέκκλιση ειδικότερων διατάξεων που αφορούν στην ανάθεση σχετικών υπηρεσιών από την Προεδρία της Κυβέρνησης και διατάξεων που αφορούν στη μετάδοση των σχετικών μηνυμάτων από μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Με κοινή απόφαση του Υπουργού στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις ανάθεσης και παροχής των υπηρεσιών, η διαδικασία διάθεσης των σχετικών πιστώσεων για την κάλυψη της προκαλούμενης δαπάνης και οι λοιπές αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος».

Τι αναφέρει η αιτιολογική έκθεση;

«Λαμβάνοντας υπόψη τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και παρακολουθώντας τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και τη διασπορά του κορωνοϊού στην ελληνική επικράτεια η κυβέρνηση έκρινε πως υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας και αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού.

Ως εκ τούτου, κρίθηκε απαραίτητη η ανάθεση σε κατεπείγουσα βάση υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης, κατά παρέκκλιση των ειδικότερων διατάξεων, με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4412/2016. Η εν λόγω διαδικασία αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο που παρέχεται από τις διατάξεις των σχετικών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιτρέπει την άμεση ανάθεση συμβάσεων για την κάλυψη των αναγκών που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού».

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις, την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Επιτροπή Οικονομικών, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΣΥΡΙΖΑ: Οποιαδήποτε καμπάνια ενημέρωσης οφείλει να γίνει με βάση την κείμενη νομοθεσία, με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία

Επίθεση στην κυβέρνηση για ενδεχόμενες νέες καμπάνιες ενημέρωσης για τον κορονοϊό προκειμένου να «δώσει αδιαφανώς» -όπως αναφέρει- λεφτά σε μέσα μαζικής ενημέρωσης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση τού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας δεν έδωσε λεφτά για προσλήψεις εκπαιδευτικών, τεστ και λιγότερους μαθητές ανά τάξη», «δεν έδωσε λεφτά για προσλήψεις υγειονομικών και αύξηση των ΜΕΘ, με αποτέλεσμα εν μέσω δραματικής αύξησης κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα το ΕΣΥ να βρίσκεται αντιμέτωπο με κατάρρευση», «δεν έδωσε λεφτά για αύξηση των δρομολογίων στις δημόσιες συγκοινωνίες με αποτέλεσμα τις τριτοκοσμικές εικόνες συνωστισμού στα ΜΜΜ, που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού».

«Αλλά ετοιμάζεται να δώσει πάλι λεφτά αδιαφανώς σε ΜΜΕ για να τα εκβιάσει με την κρατική χρηματοδότηση με πρόσχημα την πανδημία και την ενημέρωση των πολιτών, ώστε να πιέζει για να παρουσιάζουν την εικόνα που την βολεύει», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτοντας ότι «όσο η πολιτική της κυβέρνησης διαλύει την κοινωνία και την οικονομία, τόσο θα καταφεύγει σε πρακτικές που προσβάλλουν κάθε έννοιας δημοκρατίας, λογοδοσίας και διαφάνειας».

«Προειδοποιούμε τον κ. Μητσοτάκη: Μη διανοηθεί να επαναλάβει τα αντιδημοκρατικά αίσχη της λίστας Πέτσα, με απευθείας αναθέσεις κατά παράβαση του νόμου, εν κρυπτώ χρηματοδότηση μέσων, οικονομικό στραγγαλισμό του Τύπου, παντελή απουσία κριτηρίων για εργαζόμενους και αποκλεισμό όσων ασκούν κριτική», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγει:

«Οποιαδήποτε καμπάνια ενημέρωσης οφείλει να γίνει με βάση την κείμενη νομοθεσία, με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία. Ας καταλάβει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης ότι λειτουργεί σε Δημοκρατία και δεν είναι ελέω Θεού μονάρχης».

Keywords
Τυχαία Θέματα