Συνεχίζεται το «παιχνίδι υπομονής» στο Αιγαίο – Βορειοανατολικά πλέει το Oruc Reis (video)

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε περιοχή που έχει δεσμεύσει παράνομα η Τουρκία με τη Navtex και βορειοανατολικά κινείται το ερευνητικό Oruc Reis, συνοδευόμενο από δύο μικρότερα τουρκικά ερευνητικά, καθώς επίσης και δέκα τουρκικά αλλά και ελληνικά πολεμικά πλοία. Εξακολουθεί, δε, να έχει απλωμένα καλώδια χωρίς ακόμα να έχει πραγματοποιήσει την παραμικρή έρευνα.

Το σημαντικό είναι ότι δεν πέρασε το νοητό όριο του 28ου μεσημβρινού, που θα ισοδυναμούσε με παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο σε μια στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται

ούτως ή άλλως σε οριακό επίπεδο.

Κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις αξιολογούν συνεχώς την κατάσταση με ψυχραιμία και βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Χθες το μεσημέρι, σε σύσκεψη στο Μαξίμου, αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας που πραγματοποιήθηκε επίσης χθες και είχε διάρκεια τριών ωρών, αποτιμήθηκε η κατάσταση και συζητήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους το τουρκικό ερευνητικό άλλαξε ξαφνικά πορεία και άρχισε να κινείται ανατολικά.

Οι προκλήσεις Τσαβούσογλου

Η ελληνική πλευρά δεν έχει να ασχοληθεί μόνο με τις τρέχουσες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά και με αυτές που σχεδιάζει ο Ερντογάν. Όπως αποκάλυψε χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκία σχεδιάζει να εκδώσει νέες Navtex για έρευνες που θα φτάνουν μέχρι τα ανοικτά της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου και της Κρήτης.

Μήνυμα Ερντογάν με ελληνικούς υπότιτλους

Ένα βίντεο με δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο οποίο υπήρχαν και ελληνικοί υπότιτλοι, ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter αργά χθες βράδυ, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ελάτε, ως όλες οι χώρες του Μεσογείου, να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύεί τα δικαιώματα όλων».

❝Ελάτε, ως όλες οι χώρες του Μεσογείου, να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύεί τα δικαιώματα όλων❞

Δήλωση του Προέδρου Ερντογάν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο https://t.co/9PgwTyUMDt pic.twitter.com/LAY4rAE6sy

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) August 11, 2020

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Αναστασιάδη: Κοινή γραμμή ΕλλάδαςΚύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης το βράδυ της Τρίτης (11/08, μετά και τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για παρεμπόδιση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά τη συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της Ελλάδας υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Κομισιόν: Πλήρως αλληλέγγυα σε Ελλάδα και Κύπρο η Ευρωπαϊκή Ένωση

Την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’αυτού» τόνισε ο Πίτερ Στάνο.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «εξαιρετικά ανησυχητική» και σημείωσε πως «πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις» .

«Οι εξελίξεις έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ένταση και να αντιστραφεί το πολύ αρνητικό και ατυχές κλίμα κλιμάκωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάνο.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η δήλωση που έκανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος την Κυριακή για την Ανατολική Μεσόγειο ήταν πολύ ξεκάθαρη. Υπογράμμισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και ότι οι αυξανόμενες εντάσεις δεν είναι απάντηση σε κανένα από αυτά τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή.

«Θα οδηγήσουν μόνο σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία» είπε και προσέθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να υπάρξει δέσμευση ότι όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα θα επιλυθούν στη γραμμή των σχέσεων καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και θετική δέσμευση».

Keywords
Τυχαία Θέματα