Η λύση των «κόκκινων» δανείων φέρνει ελαφρύνσεις – Ξεπαγώνει το στεγαστικό επίδομα

Η κυβέρνηση επιθυμεί να διευθετήσει άμεσα το θέμαΣτόχος ως το τέλος του μήνα το νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας να κατατεθεί στη ΒουλήΒασική μέριμνα θα είναι το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίαςΌσον αφορά στο νέο στεγαστικό επίδομα αναμένεται να ξεπαγώσει

Επί τάπητος τέθηκε το θέμα των κόκκινων δανείων κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την κυβέρνηση να θέλει να διευθετήσει το θέμα. Αποτελεί άλλωστε τη βασικότερη πρόκληση της δεύτερης αξιολόγησης μετά τα μνημόνια.

Η

λύση που θα επιλεγεί για τον διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη αλλά και η θεσμική διευθέτηση των κόκκινων δανείων θα κρίνουν εκτός από την εκταμίευση της δόσης των 650 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης και τη βεβαιότητα των εταίρων ότι η Ελλάδα βρίσκεται «εντός τροχιάς» .

Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση βρίσκεται και η κινητικότητα που επιδεικνύεται μετά τις παρατηρήσεις -κρυφές και φανερές- των θεσμών για το θέμα τω τραπεζών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γ. Χουλιαράκης.

Πηγές του υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν, μετά το ολοκλήρωση της σύσκεψης, ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα της νέας πρότασης «για τα κόκκινα δάνεια» για να ολοκληρωθεί από την τεχνική ομάδα, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο».

Η προοπτική είναι μέχρι και το τέλος του μήνα το νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο για μαζική εκκαθάριση κόκκινων δανείων να συζητείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα πρέπει να την εγκρίνει πριν τεθεί σε εφαρμογή.

Να σημειωθεί πώς η επίλυση του θέματος θα ανοίξει τον δρόμο για άλλες τέσσερις θεσμικές παρεμβάσεις για ρύθμιση του συνόλου του ιδιωτικού χρέους που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ιδιωτική οικονομία.

Βασική μέριμνα θα είναι το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Από τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες του νόμου Κατσέλη περνάμε σε μια εξωδικαστική ρύθμιση, η οποία θα γίνεται σχεδόν αυτόματα. Στα θετικά της θα έχει ότι το Δημόσιο θα επιδοτεί μέρος της δόσης και ίσως και τους επιτοκίου της ρύθμισης και η τράπεζα θα κουρεύει το υπόλοιπο του δανείου ώστε να είναι μεγαλύτερο από την εμπορική αξία του υποθηκευμένου ακινήτου. Το επόμενο διάστημα τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να σ συμφωνήσουν το νέο όριο κάλυψης (το ΥΠΟΙΑΝ θέλει να είναι λίγο κάτω από τις 200.000 ευρώ οι τράπεζες στα 100.000 ευρώ) τα εισοδηματικά κριτήρια και να ρυθμιστούν λεπτομέρειες όπως το ύψος και οι προϋποθέσεις του κουρέματος των δανείων από τις τράπεζες και το ανώτερο επιτόκιο για τα ρυθμισμένα δάνεια

Παράλληλα επανέρχεται στο προσκήνιο και η συζήτηση για την ένταξη στην ρύθμιση των έως και 120 δόσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν οφειλές στην εφορία.

Ταυτόχρονα έρχεται η επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλους περιλαμβάνονται εκτός από τους μισθωτούς και όσοι έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν είχαν τις προϋποθέσεις ή δεν είχαν το χρόνο να ενταχθούν στο εξωδικαστικό μηχανισμό.

Από την άλλη σε όσους ρυθμίσουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο και δεν είναι μισθωτοί, θα γίνει άλλη μια παροχή με τη μορφή ενός κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού. Αυτό θα συνδέεται επίσης και με τη συνέπεια εξυπηρέτησης των οφειλών και στην εφορία αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της ρύθμισης για τα ταμεία που θα ξεκινήσει μάλλον μέσα στον Μάρτιο.

Οσον αφορά στο νέο στεγαστικό επίδομα αναμένεται να ξεπαγώσει, αφού οι δανειστές ήθελαν να έχουν μια συνολική εικόνα από τις παρεμβάσεις που θα αφορούν κρατική επιδότηση στην στέγαση.

Πράγμα που σημαίνει ότι το ποσό των 70 έως 210 ευρώ που θα δίνεται μέσω του επιδόματος θα κατευθύνεται είτε για την κάλυψη μέρους του ενοικίου είτε μέρους του στεγαστικού δανείου του νοικοκυριού. Για να αποφευχθούν λοιπόν «διπλοεπιδοτήσεις» από τον νέο “νόμο Κατσέλη”, το επίδομα το νέο στεγαστικό -αν και ήταν έτοιμο απόν το Δεκέμβριο- βρίσκεται ακόμη εν αναμονή.

Keywords
Τυχαία Θέματα