Στη Βουλή η δικογραφία για τα «δώρα» 241 εκατ. ευρώ σε φαρμακευτικές – Στο «μικροσκόπιο» τρεις πολιτικοί

Η Εισαγγελία Διαφθοράς «σκόνταψε» σε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπωνΠρόκειται για ποσά που δεν εισέπραξε το ελληνικό Δημόσιο από φαρμακευτικές εταιρίες την περίοδο 2006-2010Ο ένας εκ των εμπλεκόμενων πολιτικών έχει προγενέστερη εμπλοκή στην πολύκροτη υπόθεση της NovartisΟι υπόλοιποι δύο είχαν διατελέσει στελέχη της κυβέρνησης την περίοδο 2006-2010

Διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Εισαγγελία Διαφθοράς η δικογραφία σχετικά με ποσά που δεν εισπράχθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο και προέρχονται από επιστροφές φαρμακευτικών

εταιριών της χρονικής περιόδου μεταξύ 2006-2010.

Η επίμαχη δικογραφία διαβιβάζεται στο Κοινοβούλιο βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς η έρευνα των εισαγγελέων εντόπισε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με πηγές του Εφετείου που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δικογραφία που θα μπει στο «μικροσκόπιο» της Βουλής αφορά τρία πολιτικά πρόσωπα, ο ένας εξ αυτών έχει προγενέστερη εμπλοκή στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis, ενώ οι υπόλοιποι δύο είχαν διατελέσει στελέχη της κυβέρνησης την περίοδο 2006-2010.

Τα στοιχεία της υπόθεσης απορρέουν από το πρώτο πόρισμα που έστειλε στην εισαγγελία η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, το οποίο σχετικά συνολικά με τον χώρο της Υγείας και την τιμολόγηση φαρμάκων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι ελεγκτές φέρονται να διαπίστωσαν ότι επί σειρά ετών το Δημόσιο δεν εισέπραττε από φαρμακευτικές εταιρείες τα ποσά από την επιστροφή φαρμάκων (rebate). Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πόρισμα προσδιορίζονται συνολικά ποσά για το επίμαχο διάστημα που φθάνουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Στην επίμαχη υπόθεση των ανείσπρακτων ποσών από τα rebate αναφέρθηκε προ ολίγων ημερών και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είχε κάνει λόγο περί μη σύννομων διαδικασιών.

Την αρμοδιότητα για τα rebate την περίοδο 2006-2010 είχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ πλέον την ευθύνη έχει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Αχτσιόγλου είχε προσδιορίσει τα ποσά όπως αναφέρονται στη συνέχεια:

* Για το 2006 και το 2007, περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ.

* Για το 2008 (κατ’ εκτίμηση), 67,2 εκατομμύρια ευρώ.

* Για το 2009, υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ και

* Για το 2010, υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα