«Βόμβα» από τον ΟΗΕ: Τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας (video)

Περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Ελλάδας μετά την απειλή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αφήσει να περάσουν πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου (29/02) ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις της χώρας μας (αστυνομία και στρατός) έδωσαν όλη τη νύχτα μεγάλη για να κρατήσουν τα σύνορα κλειστά στις Καστανιές και γενικότερα στον Έβρο, με βάση και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό πως ενισχύθηκαν συνεχώς

οι δυνάμεις με πτήσεις C-130 και από την Ελευσίνα, μετά από απόφαση της κυβέρνησης. Με την Ελλάδα να έχει πλέον και τη συνδρομή της Κομισιόν. «Αντιμετωπίσαμε 9.600 προσπάθειες παραβίασης των συνόρων μας», είπε ο Υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής. Όσοι πρόσφυγες καταφέρνουν να περάσουν από τον Έβρο, τους περιμένουν οι ελληνικές Αρχές για τις νόμιμες διαδικασίες…

«Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων», κατά υπολογισμούς του ΔΟΜ. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες βρίσκονται «οικογένειες με μικρά παιδιά».

Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Λάντο Γκβιλάβα. «Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αλλά βλέπουμε επίσης οικογένειες με μικρά παιδιά», πρόσθεσε.

Ο Λάντο Γκβιλάβα ανέφερε ότι ο ΔΟΜ διανέμει τρόφιμα και άλλα απαραίτητα, όμως καθώς επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τόνισε πως είναι «ανήσυχος για τους πιο ευάλωτους και εκτεθειμένους» πρόσφυγες και μετανάστες.

Λεωφορεία γεμάτα με μετανάστες που ήλπιζαν να τους αφήσουν να μπουν στην Ευρώπη συνέχιζαν να φθάνουν το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία μισάνοιξε τις πόρτες προς την Ευρώπη την Παρασκευή (28/02), απειλώντας να αφήσει να περάσει νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών αν δεν εξασφαλίσει ενεργή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μπραντεφέρ της με τη Ρωσία στη Συρία.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε το Σάββατο (29/02): «Τι κάναμε χθες; Ανοίξαμε τις πόρτες. Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες».

Εντολή Μητσοτάκη σε υπουργούς για ενίσχυση των δυνάμεων

Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο (29/02), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε άμεσα εντολή στους αρμόδιους Yπουργούς για ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονται και επιχειρούν στην περιοχή.

Για το λόγο αυτό, τόσο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τις αστυνομικές δυνάμεις, όσο και ο Γιάννης Πλακιωτάκης για το Λιμενικό Σώμα έχουν προβεί ήδη στις κατάλληλες κινήσεις για αύξηση των δυνάμεων που βρίσκονται στον Έβρο και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Στην κυβέρνηση εκτιμούσαν, άλλωστε, ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι πιο δύσκολες, καθώς θα συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Δέχτηκαν και δακρυγόνα οι ελληνικές δυνάμεις

Είναι χαρακτηριστικό πως οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο δέχτηκαν και δακρυγόνα από την πλευρά της Τουρκίας και σύμφωνα με πληροφορίες σ’ αυτή την ενέργεια προέβησαν οι συνοριακοί φύλακες της γειτονικής χώρας. Την ώρα, που όλη τη νύχτα πρόσφυγες έκαναν προσπάθειες να περάσουν στην Ελλάδα και οι ελληνικές δυνάμεις (ΜΑΤ, στρατός) με νόμιμο τρόπο προσπαθούσαν να τους αποτρέψουν. Φέρεται, μάλιστα, οι πρόσφυγες να φτάνουν στα σύνορα με τη συνδρομή της Τουρκίας (χρησιμοποιούνται πούλμαν και ταξί), ενώ από τοπικούς άρχοντες υπάρχουν καταγγελίες ότι συνοριοφύλακες της γειτονικής χώρας έκοβαν και αυτοί το σύρμα στον φράκτη που υπάρχει. Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθεί μ’ αυτό τον τρόπο να πλήξει και να εκβιάσει την Ευρώπη, μετά και τις απώλειες που είχε στο Ιντλίμπ της Συρίας…

Στεφανής: Αντιμετωπίσαμε 9.600 προσπάθειες παραβίασης των συνόρων μας

Για περίπου 9.600 προσπάθειες παραβίασης των συνόρων μας έγιναν κατά την διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου (29/02), αποκάλυψε ο Υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο κ. Στεφανής μιλώντας στον ΣΚΑΙ λίγο πριν αποχωρήσει για τα σύνορα, τόνισε πως όλες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και εξήρε το έργο των ενόπλων δυνάμεων και έκανε λόγο για δεύτερη μέρα έντασης. Παράλληλα ζήτησε από όλες τους Έλληνες ομοψυχία ενώ παρατήρησε πως οι ροές προσφύγων και μεταναστών είναι αδύνατον να έρχονται στο σύνολο τους από την Ιντλίμπ.

Ο κ. Στεφανής εκτίμησε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπαίνουν στη διαδικασία να περιορίσουν την πορεία των προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα. Τόνισε, ακόμα, πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των συνόρων μας σε στεριά και θάλασσα και κατέληξε λέγοντας ότι «φυλάμε τα σύνορα μας, φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-,ΜΠΕ, Mega)

Φωτογραφίες: intimenews.gr, eurokinissi.gr

Πηγή: «Βόμβα» από τον ΟΗΕ: Τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα