Ξεκινούν οι περικοπές: Τέλος η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια με «τρικ» του Χατζηδάκη

Πώς η κυβέρνηση ακυρώνει τη μείωση ΦΠΑ και ταυτόχρονα φέρνει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, χωρίς να το καταλάβει ο καταναλωτής«Ο καταναλωτής δε θα βγάλει παραπάνω λεφτά από την τσέπη του», λέει ο Χατζηδάκης, προσπερνώντας ότι από τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, ο καταναλωτής θα… έβαζε παραπάνω
λεφτά στην τσέπη τουΣΥΡΙΖΑ: Δε χρειάστηκαν παρά λίγες μέρες για να ξεκινήσει τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά η ΝΔ

Με μια αρκετά ωραιοποιημένη περικοπή στη μείωση του ΦΠΑ ξεκινά το έργο της η νέα κυβέρνηση, με τον Κωστή Χατζηδάκη να καλείται να την «περάσει» στην κοινή γνώμη ως «όφελος» για τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την εξυγίανση της ΔΕΗ, αλλά και τις αυξήσεις στα τιμολόγιά της, με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να διαμηνύει πως αυτές δεν θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, δηλαδή, να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ χωρίς επιβάρυνση του καταναλωτή, είναι να ισοσκελιστεί η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια.

Με λίγα λόγια, οι καταναλωτές δεν θα επωφεληθούν από τη μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 13% στο 6%, η οποία ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Του λόγου το αληθές επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Αθήνα 9,84», όπου δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Θα συνδυάσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), έτσι ώστε να εξισορροπήσουμε την όποια αναπροσαρμογή προς τα πάνω θα γίνει στους λογαριασμούς του ρεύματος».

«Τελικά η ΔΕΗ με αυτόν τον τρόπο θα πάρει παραπάνω λεφτά στα ταμεία της και ο καταναλωτής την ίδια στιγμή δε θα βγάλει παραπάνω λεφτά από την τσέπη του. Θα γίνουν εσωτερικές ανακατανομές μέσα στον λογαριασμό, με τα διαφορετικά κουτάκια, που παίρνουμε του ρεύματος και από αυτές τις ανακατανομές η ΔΕΗ θα είναι κερδισμένη», πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εν ολίγοις, οι καταναλωτές καλούνται να… χαμογελάσουν που δεν θα δουν τους λογαριασμούς τους μειωμένους, αλλά και να δηλώσουν… ευχαριστημένοι που δεν θα πληρώνουν περισσότερα χρήματα για τη ΔΕΗ.

ΣΥΡΙΖΑ: Δε χρειάστηκαν παρά λίγες μέρες για να ξεκινήσει τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά η ΝΔ

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τους παραπάνω σχεδιασμούς του κ. Χατζηδάκη, με το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχολιάζει ότι «δε χρειάστηκαν παρά λίγες μέρες για να ξεκινήσει τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά η Ν.Δ.».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «ο Υπουργός Ενέργειας, κ. Χατζηδάκης, περιφέρεται στα κανάλια προετοιμάζοντας το έδαφος για το ξεπούλημα των φιλέτων της ΔΕΗ και παραδέχεται επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών».

«Οι αυξήσεις αυτές θα ακυρώσουν τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6% που ψήφισε με αναδρομική ισχύ από τον Μάιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία μειώνει αισθητά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και αποτελεί ανάσα για τα νοικοκυριά», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα