Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Αισιόδοξος ο στόχος της ανάπτυξης


Οι στόχοι του 2016 επιτεύχθηκαν, αλλά οι στόχοι για το 2017 κρίνονται αισιόδοξοι, όπως τονίζει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) στην Αξιολόγηση των Μακροοικονομικών προβλέψεων Ιανουαρίου.

Στην αξιολόγηση των μακροοικονομικών προβλέψεων το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) αναφέρει ότι οι στόχοι - εκτιμήσεις του ΑΕΠ (σε δισ. ευρώ) που αφορούν στο 2016, έχουν επιτευχθεί.

Σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του Υπ. Οικονομικών (Ιαν. 2017) οι στόχοι - εκτιμήσεις των

δανειστών για το 2017 και 2018 "θα πραγματοποιηθούν οριακά", αναφέρει και "οι καλύτερες των αρχικών προβλέψεων επιδόσεις του 2016 θα έχουν θετικό αντίκτυπο".

"Παρόλα αυτά, ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% θεωρείται αρκετά αισιόδοξος", εκτιμά το ΕΔΣ. Και επιπλέον, επισημαίνει ότι "υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις παραπάνω προβλέψεις. Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής ενισχύει την αβεβαιότητα και την μεταβλητότητα, καθιστώντας την πορεία ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επισφαλή.

Η χαμηλή αβεβαιότητα και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι βασικές προϋποθέσεις για την σημαντική αύξηση των επενδύσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2017, 2018 και 2019".

Keywords
Τυχαία Θέματα