ECLIPSE: Ανοίγει τις πύλες της σήμερα η Μπιενάλε της Αθήνας

Μετά από έναν χρόνο αναβολής λόγω πανδημίας, ανοίγει σήμερα 24 Σεπτεμβρίου για το κοινό, η Μπιενάλε της Αθήνας ECILPSE (Έκλειψη)

Η έβδομη έκδοση της αθηναϊκής Μπιενάλε ενεργοποιεί με τις εκθέσεις της τρία εγκαταλειμμένα κτίρια-τοπόσημα του κέντρου της Αθήνας, όπως άλλωστε συνηθίζει ο θεσμός από την ίδρυση του εδώ και μια δεκαπενταετία. Φέτος, η Μπιενάλε

πραγματοποιείται στο πρώην Εμπορικό Κέντρο FOKAS (στη συμβολή Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου), στα πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα με την Πλατεία Δικαιοσύνης και στο Μέγαρο Σλήμαν-Μελά.

Συνολικά, 15.000 τ.μ. μετατρέπονται σε χώρο πολιτιστικών ζυμώσεων με εκπροσώπηση καλλιτεχνών που ζουν στο περιθώριο της πολιτείας, διεκδικώντας με ορμή ίσες ευκαιρίες στην κοινωνία και τον πολιτισμικό διάλογο, όπως αυτός διαμορφώνεται διεθνώς.

Συμμετέχουν 80 ανερχόμενοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Καραϊβική, την Αφρική και την Ευρώπη και 32 νέες παραγωγές και πρεμιέρες, ενώ την 7η Μπιενάλε συνεπιμελούνται ο Αμερικανός, με καταγωγή από την Γκάνα, Λάρυ Οσέι-Μενσά και οι Omsk Social Club υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διευθυντή της Μπιενάλε Poka-Yio. Στρατηγικός εταίρος της 7ης διοργάνωσης είναι η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Γνώριμος θεατής της Μπιενάλε της Αθήνας, ήδη από τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, έδωσε την Πέμπτη το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου της 7ης Μπιενάλε.

«Η προσέγγιση της φετινής Μπιενάλε με πολλούς καλλιτέχνες από διάφορα μέρη, ουσιαστικά δίνει έναν χαρακτήρα στην Αθήνα τον οποίο γνωρίζουμε ότι διαθέτει» είπε ο Ν. Γιατρομανωλάκης. «Παρότι ευρωπαϊκή πόλη, η Αθήνα δεν έχει το βάρος της αποικιοκρατίας του παρελθόντος κι αυτό της δίνει μια ελευθερία να συζητά τέτοια θέματα. Επίσης, παρότι μεσογειακή, δεν έχει το στίγμα του οριενταλισμού που κι αυτό της δίνει μια δυνατότητα συζήτησης. Χωρίς να είναι λευκός καμβάς, αυτή η πόλη θεωρώ ότι δίνει χώρο και χρόνο να διαμορφωθούν νέες συζητήσεις και νέα αφηγήματα. Εφέτος αυτό κάνει η Έκλειψη».

Μπακογιάννης: «Ευκαιρία της πόλης να επανασυσταθεί»

«Εμείς όλοι στον δήμο Αθηναίων, έχουμε πολύ μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό που επιτέλους ξανασυναντιόμαστε» ανέφερε χαιρετίζοντας τα εγκαίνια της Μπιενάλε, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. «Κι αυτό το 'έξω' που έχουμε επιτύχει , με πλήρη συναίσθηση της ανάγκης να τηρήσουμε όλα τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα είναι κάτι που το περιμέναμε εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Πρόκειται, όπως είπε, «για για μια ευκαιρία της πόλης να επανασυστηθεί, όχι μόνο με τον έξω κόσμο, αλλά και μ' εμάς τους ίδιους, με το μέσα μας. Ακούμε συχνά ότι η Αθήνα είναι το νέο Βερολίνο, συνέχισε. «Η Αθήνα δεν είναι το νέο Βερολίνο, η Αθήνα είναι η νέα Αθήνα. Κι είναι εξίσου υπερήφανη για το αρχαίο της μεγαλείο, το αρχαίο της κλέος, όσο είναι περήφανη για τον σύγχρονο, δυναμικό της εαυτό. Είναι μια μητρόπολη, μια πύλη της παγκοσμιοποίησης. Είναι απολύτως ξεκάθαρο, πως αυτή είναι η στιγμή της Αθήνας. Όπως ήταν η στιγμή της Λισαβόνας πριν δέκα χρόνια, του Βερολίνου πριν είκοσι ή της Βαρκελώνης πριν τριάντα. Αυτή είναι η δεκαετία της Αθήνας και όλοι είστε αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της Αθήνας» είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ECLIPSE, Ανοίγει, Μπιενάλε, Αθήνας,ECLIPSE, anoigei, bienale, athinas