Foreignpolicy: Η Τουρκία στέλνει στην Ουκρανία πυρομαχικά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου

Η Τουρκία άρχισε να στέλνει στο Κίεβο, παρτίδες πυρομαχικών DPICM, τα οποία κατασκευάστηκαν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στο πλαίσιο συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρώην και νυν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ,που γνωρίζουν την απόφαση, αναφέρουν πώς η Τουρκία έδωσε στο Κίεβο ένα ισχυρό -αλλά αμφιλεγόμενο- όπλο για να καταστρέφει ρωσικά άρματα μάχης και να σκοτώνει στρατεύματα στο πεδίο της μάχης.

Η Τουρκία έκρυβε για μήνες αυτή την κίνησή

της.

Κάθε σφαίρα «σκορπίζει» περίπου 88 μικρότερες βόμβες

«Αφού οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παρέχουν στην Ουκρανία την πρόσβαση σε πυρομαχικά διασποράς, η Τουρκία ήταν το μόνο μέρος που μπορούσαν να τα προμηθευτούν. Απλά δείχνει πώς, ακόμη και αν η Τουρκία «κάνει» το χατίρι της Ρωσίας υπό μια έννοια, έχει γίνει ένας πραγματικά σημαντικός υποστηρικτής της Ουκρανίας στρατιωτικά».

Ούτε η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ούτε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σχολίασαν τη δημοσίευση

Η παράδοση των DPICM από την Τουρκία δείχνει πώς η Άγκυρα έχει διαδραματίσει έναν μεγάλο ρόλο στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία για να την προστατεύσει απέναντι στην Ρωσία.

Τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 βοήθησαν να σταματήσουν οι ρωσικές τεθωρακισμένες φάλαγγες που συνέκλιναν προς το Κίεβο τις πρώτες ημέρες του πολέμου, και φέρεται να βοήθησαν την Ουκρανία στη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva, που ήταν η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

«Η Τουρκία λειτουργεί αθόρυβα»

Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Τουρκία λειτουργεί αθόρυβα ως γέφυρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την αεροπορική βάση Corlu κοντά στο εργοστάσιο Bayraktar TB2, όπου όπλα αποστέλλονται στην Πολωνία και μεταφέρονται στην Ουκρανία.

Τονίζουν επίσης πως έχει βαδίζει σε μια αυστηρή γραμμή όσον αφορά τις παραδόσεις όπλων. Ακόμα και όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα επιτελεία του στην Άγκυρα προσπάθησαν να τις κρατήσουν κρυφές, ορισμένοι από τους στενούς τους έμπιστους -συμπεριλαμβανομένου του γαμπρού του προέδρου, ο οποίος είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που κατασκευάζει τα Bayraktar TB2- έχουν υπερασπιστεί ανοιχτά τις ικανότητες του μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο πεδίο της μάχης.

Παρόλο που η Τουρκία δεν έχει μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες πυρομαχικών διασποράς στο απόθεμά της, η εταιρεία Mechanical and Chemical Industry Corporation με έδρα την Άγκυρα έχει παράγει στο παρελθόν ένα βλήμα πυροβολικού εκτεταμένου βεληνεκούς που μπορεί να εκτοξευθεί από πυροβόλα των 155 χιλιοστών με αυτοκαταστρεφόμενα υποπυρομαχικά DPICM, καθώς και παρόμοια βλήματα που βρίσκονται υπό άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Roketsan, ένας άλλος σημαντικός τουρκικός παραγωγός όπλων, κατασκεύαζε κάποτε πυραύλους TRK-122 για συστήματα πυροβολικού 122 mm που επίσης διασκορπίζουν υποπυρομαχικά DPICM. Η Σλοβακία, η Χιλή και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταφέρει στο παρελθόν πυρομαχικά διασποράς στην Τουρκία.

Είχε δεσμευτεί στη διεθνή κοινότητα του αφοπλισμού ότι δεν θα χρησιμοποιούσε πυρομαχικά διασποράς

Αλλά η κίνηση αυτή εξακολουθεί να αποτελεί μια ανατροπή για την Τουρκία, αφού είχε δεσμευτεί στη διεθνή κοινότητα του αφοπλισμού ότι δεν θα χρησιμοποιούσε πυρομαχικά διασποράς.

Σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Σύμβασης για τα πυρομαχικά διασποράς, ενός διεθνούς οργανισμού με έδρα τη Γενεύη, τον Οκτώβριο του 2021 και η οποία περιήλθε στην κατοχή της Foreign Policy, η Τουρκία επέμεινε ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει, παράγει, εισάγει ή μεταφέρει πυρομαχικά διασποράς από το 2005 -όταν τέθηκε σε εφαρμογή η σύμβαση- και δεν προτίθεται να το πράξει στο μέλλον.

Ειδικοί υποστηρίζουν πώς καθώς ο Ερντογάν αντιμετωπίζει φέτος μια αμφιλεγόμενη μάχη για την επανεκλογή του, με την οικονομία να μαστίζεται από προβλήματα πληθωρισμού, κράτησε μια συνεπή πολιτική κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενήργησε ως οικονομικός φίλος του Κρεμλίνου, ενώ συμμάχησε με άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ στρατιωτικά εναντίον της Ρωσίας.

Παρόλο που το Κρεμλίνο έχει απογοητευτεί από τις τουρκικές στρατιωτικές παραδόσεις στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει ταυτόχρονα επεκτείνει τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Ρωσία, αντιστρατευόμενη τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ να απομονώσουν τη ρωσική οικονομία από τις παγκόσμιες αγορές.

«Είναι τα πυρομαχικά DPICM ένα κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου;»

Η σφαίρα DPICM έχει επίσης μια βεβαρημένη ιστορία στον αμερικανικό στρατό και σε όλο τον κόσμο.

Σε μια ενημέρωση για τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, η 3η Μεραρχία Πεζικού του αμερικανικού στρατού χαρακτήρισε το DPICM "χαμένο" στη σύγκρουση, λέγοντας ότι το όπλο δεν μπορούσε να εμπιστευτεί κανείς σε αστικές περιοχές και ότι οι διοικητές ελιγμών δίσταζαν να το χρησιμοποιήσουν.

«Είναι τα πυρομαχικά DPICM ένα κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου;» αναφερόταν σε μια διαφάνεια. Έκτοτε, το Πεντάγωνο εργάστηκε για την ανάπτυξη μιας λεγόμενης εναλλακτικής σφαίρας για ελαφρούς εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων που εκτοξεύουν θραύσματα βολφραμίου αντί για εκρηκτικά υποπυρομαχικά.

«Αυτό το όπλο είναι πασίγνωστο για την αναξιοπιστία και την ανακρίβειά του», δήλωσε ο Mark Hiznay, ανώτερος ερευνητής στο Τμήμα Όπλων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αλλά οι ουκρανικές πιέσεις έχουν ενταθεί, καθώς οι σφοδρές μάχες πυροβολικού με τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη αρχίσει να φθείρουν ορισμένες από τις κάννες των αμερικανικών και νατοϊκών όπλων Χάουιτζερ των 155 χιλιοστών.

Το DPICM, το οποίο μπορεί να εκτοξευθεί από τα συνήθη πυροβόλα, είναι περίπου πέντε έως 10 φορές πιο θανατηφόρο από τα συνήθη βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει στην Ουκρανία. Επικαλούμενη τη φθορά των πυροβολαρχιών, η Ουκρανία ζήτησε επίσης τα λεγόμενα βλήματα διασποράς BONUS από τη Σουηδία και βόμβες μικρής διαμέτρου που μπορούν να εκτοξευθούν από τα HIMARS, τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να στείλουν αλλά δεν έχουν παράσχει ακόμη.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει στα αποθέματά του περίπου 3 εκατομμύρια βλήματα DPICM, τα οποία χρονολογούνται από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι Αμερικανοί πολεμικοί σχεδιαστές προέβλεπαν τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού για να σταματήσουν την προέλαση σοβιετικών αρμάτων μάχης στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα σχέδια που οραματίζονται οι Ουκρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, οι DPICM θα χρησιμοποιούνται εναντίον γνωστών ρωσικών στρατιωτικών στόχων, που θα επιβεβαιώνονται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και θα καθαρίζονται από ομάδες μη εκρηγνυόμενων πυρομαχικών μετά την εκτόξευσή τους, αλλά πριν ανοίξουν ξανά οι περιοχές για τους πολίτες.

#ΠΟΛΕΜΟΣ_ΣΤΗΝ_ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ #ΗΠΑ #ΝΑΤΟ #ΡΩΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα