H Ισπανική προεδρία, οι προτεραιότητες και τα νέα δεδομένα στην Ε.Ε

Στα χέρια των Ισπανών βρίσκεται εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα η Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει έντονες πολιτικές αναταράξεις αφού οδηγείται στις 23 Ιουλίου σε πρόωρες εκλογές. Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες καλούνται να διαχειριστούν πολλά ανοιχτά μέτωπα, ενώ πολιτικοί αναλυτές εύλογα χαρακτηρίζουν τους επόμενους μήνες ως πολύ κρίσιμους.

Η ισπανική πλευρά αναμένεται να δώσει έμφαση σε τέσσερις πυλώνες

πολιτικής που της χαρακτηρίζει κομβικές για όλα τα κράτη-μέλη. Το βάρος ρίχνεται στην παρούσα φάση στη βιομηχανοποίηση της Ε.Ε και στη στήριξη της στρατηγικής της αυτονομίας σε σημαντικούς τομείς όπως είναι η ενέργεια, η υγεία, οι ψηφιακές τεχνολογίες και τα τρόφιμα.

Τόσο οι Ισπανοί, όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν μεγάλη έμφαση στο πεδίο της πράσινης μετάβασης και της περιβαντολογικής προσαρμογής. Όπως σημειώνουν κύκλοι της Ισπανικής πλευράς, θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο, προκειμένου να προωθηθούν στοχευμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών, στη μείωση των τιμών και στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Στις προτεραιότητες της Μαδρίτης για τους επόμενους έξι μήνες συγκαταλέγεται η υλοποίηση μέτρων που θα έχουν βασικό παρονομαστή την οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το αίτημα για μια πιο κοινωνική Ευρώπη αγγίζει πλέον όχι μόνο τις χώρες του νότου, αλλά επεκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής επικράτειας, ενώ η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που κοστίζει πολλά ετησίως, αλλά και η αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου της προγραμματική περιόδου 2021-2027 αποτελεί για την προεδρία επιτακτική ανάγκη, ώστε να αντιμετωπιστεί ολιστικά η λιτότητα και να εμπεδωθούν κανόνες μεγαλύτερης διαφάνειας.

Την ίδια ώρα, η ισπανική προεδρία βάζει στο κέντρο των πρωτοβουλιών της θέματα που αγγίζουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αλλά και το μέλλον του πρωτόγνωρου ιστορικά εγχειρήματος που παρά τα προβλήματα, έχει διασφαλίσει συνθήκες ειρήνης, συνεργασίας, και προοπτικής για όλα τα κράτη-μέλη.

Στο πλαίσιο αυτό τα φώτα θα πέσουν σε κρίσιμα ζητήματα όπως η εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς, η καλύτερη αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαδικασιών μετανάστευσης και ασύλου, αλλά και η στήριξη της Ουκρανίας και άλλων γειτονικών κρατών που επηρεάζονται από τις γεωπολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε η ρωσική εισβολή. Μάλιστα σε πρόσφατη επίσκεψη του στο Κίεβο, ο απερχόμενος Ισπανός Πρωθυπουργός Σάντσεθ τόνισε ξεκάθαρα ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε συνιστά προτεραιότητα για την Ισπανική Προεδρία. Κοντολογίς, η Μαδρίτη αναλαμβάνει τα ηνία σε μία περίοδο με πολλά ανοιχτά μέτωπα και την Ευρώπη ως ένα βιώσιμο πολιτικό σύστημα να αναζητά υψηλότερους βαθμούς αποτελεσματικότητας και προσαρμοστικότητας.

#ΕΥΡΩΠΗ #ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΙΣΠΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα