Qatar Gate - Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» : Άρση ασυλίας ακόμη δυο ευρωβουλευτών, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Η ΕΕ δηλώνει ότι θα κινήσει διαδικασίες για την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας δύο ευρωβουλευτών που εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαφθοράς, Qatar Gate, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε ότι προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά από αίτημα της βελγικής αστυνομίας.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον περασμένο μήνα μετά τη σύλληψη ενός ευρωβουλευτή και άλλων τριών με την κατηγορία της διαφθοράς και του

ξεπλύματος χρήματος.

«Το Κατάρ ότι διευθύνει την επιχείρηση;»

Ενώ οι αρχές δεν έχουν κατονομάσει τη χώρα που βρίσκεται πίσω από το δίκτυο δωροδοκίας, πολλές πηγές της ΕΕ έχουν κατηγορήσει το Κατάρ ότι διευθύνει την επιχείρηση.

Ωστόσο, το κράτος του Κόλπου αρνήθηκε σθεναρά κάθε ισχυρισμό για παραβατική συμπεριφορά ως άδικο και "σοβαρά παραπληροφορημένο".

Η Ρομπέρτα Μέτσολα - η οποία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι το σκάνδαλο δείχνει ότι "οι ανοικτές, ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες δέχονται επίθεση" - δήλωσε ότι θα κινήσει τώρα μια "επείγουσα διαδικασία" για την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών μετά το αίτημα της αστυνομίας.

Αστυνομικοί είχαν έρθει σε επαφή με το γραφείο της στις 30 Δεκεμβρίου

Το αίτημα πρέπει τώρα να κατατεθεί ενώπιον ολόκληρου του κοινοβουλίου της ΕΕ στις 16 Ιανουαρίου, προτού προωθηθεί στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του σώματος. Στη συνέχεια θα συνταχθεί έκθεση σχετικά με τους ισχυρισμούς, πριν από την ψηφοφορία στην ολομέλεια για την άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών.

Η ίδια δήλωσε ότι επιθυμεί την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Όλοι οι ευρωβουλευτές διαθέτουν κάποια περιορισμένη ασυλία, η οποία σημαίνει ότι μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, να εκφράζουν τις απόψεις τους και να ψηφίζουν ελεύθερα χωρίς να ζουν με τον φόβο της σύλληψης ή της πολιτικής δίωξης.

Η διαδικασία επιτρέπει στους κατηγορούμενους ευρωβουλευτές να παρουσιάσουν στοιχεία και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

«Σκοπός της ασυλίας είναι να διασφαλιστεί ότι το κοινοβούλιο μπορεί να λειτουργήσει»

Η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιασμίνα Γιακίμοβα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπός της ασυλίας είναι να διασφαλιστεί "ότι το κοινοβούλιο μπορεί να λειτουργήσει".

Μία από τις αντιπροέδρους του σώματος, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ήταν μεταξύ των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια των επιδρομών του περασμένου μήνα.

Παραμένει προφυλακισμένη, μαζί με τον σύντροφό της, Francesco Giorgi, και έναν Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, τον Pier Antonio Panzeri.

Σε ακρόαση τον περασμένο μήνα, προέκυψε ότι η κρατική υπηρεσία ασφαλείας VSSE του Βελγίου εργαζόταν πάνω σε έρευνα για τις κατηγορίες διαφθοράς για περισσότερο από ένα χρόνο, με τη βοήθεια άλλων χωρών της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε τη Δευτέρα (2 Ιανουαρίου) ότι η επικεφαλής του, Ρομπέρτα Μετσόλα, ξεκίνησε "επείγουσα διαδικασία" για την άρση της ασυλίας δύο ευρωβουλευτών εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς που συνδέεται με το Κατάρ.

Ο Βέλγος και ο Ιταλός έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα

Το κοινοβούλιο δεν έδωσε τα ονόματα των βουλευτών. Αλλά πηγές που ενημερώθηκαν για την έρευνα των βελγικών διωκτικών αρχών σχετικά με τις καταγγελίες για δωροδοκία δήλωσαν στο AFP ότι πρόκειται για έναν Ιταλό ευρωβουλευτή, τον Andrea Cozzolino, και έναν Βέλγο, τον Marc Tarabella.

Ο Βέλγος και ο Ιταλός έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα από την πολιτική τους ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και από τα αντίστοιχα εθνικά τους κόμματα.

Το σπίτι του Ταραμπέλα ερευνήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου, παρουσία της προέδρου Μετσόλα

Ο Tarabella ήταν αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας "για τις σχέσεις με την αραβική χερσόνησο".

Εν τω μεταξύ, ο Γκιόργκι φέρεται να ομολόγησε ότι ελήφθησαν χρήματα για το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ο Κοζολίνο ασκεί την προεδρία της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, το αίτημα άρσης της ασυλίας πρέπει πρώτα να ανακοινωθεί στην ολομέλεια, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στις 16 Ιανουαρίου, και στη συνέχεια να ανατεθεί στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Η επιτροπή αυτή συντάσσει στη συνέχεια σύσταση, υπέρ ή κατά της άρσης της βουλευτικής ασυλίας, η οποία πρέπει στη συνέχεια να ψηφιστεί στην ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μετσόλα ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες και τις επιτροπές να δώσουν προτεραιότητα στη διαδικασία αυτή, με στόχο την ολοκλήρωσή της στις 13 Φεβρουαρίου.

#QATAR_GATE #ΣΚΑΝΔΑΛΟ #ΔΙΑΦΘΟΡΑ #ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ #ΑΡΣΗ_ΑΣΥΛΙΑΣ #ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ #ΜΕΤΣΟΛΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Qatar Gate - Άνοιξε, Αιόλου, Άρση,Qatar Gate - anoixe, aiolou, arsi