Αφγανιστάν: Γεννήθηκε εν πτήσει φεύγοντας μακριά από την Καμπούλ και πήρε το όνομα του… αεροσκάφους

Ένα κοριτσάκι ήρθε στον κόσμο, μετά τη φρίκη στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, καθώς γεννήθηκε εν πτήσει, φεύγοντας μακριά από την Καμπούλ, με προορισμό τη Γερμανία. Πήρε, μάλιστα, το όνομα του αεροσκάφους. Mείωση 80% των εμβολιασμών μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ένα κοριτσάκι, που γεννήθηκε μέσα σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος εν πτήσει στο πλαίσιο της επιχείρησης απομάκρυνσης ανθρώπων από το Αφγανιστάν, πήρε το όνομά του από το όνομα του αεροσκάφους.

Την ίδια ώρα, μείωση 80% των εμβολιασμών μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Το κοριτσάκι ήρθε στον κόσμο στην Αμερικανική Αεροπορική Βάση Ramstein στη Γερμανία και ονομάστηκε «Ριτς» από το διακριτικό σήμα του αεροπλάνου, είπε σήμερα, Πέμπτη (26/08) στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στο Πεντάγωνο ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη Τοντ Γουόλτερς.

Τα αεροσκάφη τύπου Boeing C-17 που χρησιμοποιεί η αμερικανική πολεμική αεροπορία χρησιμοποιούν συχνά το διακριτικό σήμα «Reach» ακολουθούμενο από έναν συνδυασμό αριθμών.

Το Σαββατοκύριακο ο αμερικανικός στρατός έγραψε στο Twitter ότι στη διάρκεια μιας πτήσης από το Κατάρ προς τη Γερμανία έπιασαν οι πόνοι μια έγκυο Αφγανή, η οποία μάλιστα εμφάνισε επιπλοκές.

{https://twitter.com/DeptofDefense/status/1429249189968588803?s=20}

Η κατάστασή της βελτιώθηκε όταν το αεροσκάφος κατέβηκε σε χαμηλότερο ύψος προκειμένου να αυξήσει την πίεση, γεγονός που συντέλεσε στο να σωθεί η ζωή της.

Στρατιώτες βοήθησαν να την Αφγανή να φέρει στον κόσμο το μωρό της μέσα στο αεροσκάφος, προτού η γυναίκα μεταφερθεί με το νεογέννητο προς ένα κοντινό νοσοκομείο.

Όπως είπε ο Γουόλτερς, έκτοτε ο αμερικανικός στρατός ήρθε σε επικοινωνία με τους γονείς του νεογέννητου.

«Όπως μπορείτε εύκολα να φανταστείτε, ως πιλότος μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας , το όνειρό μου είναι να δω αυτό το μικρό παιδί ονόματι Ριτς να μεγαλώνει, να είναι αμερικανίδα πολίτης και να πετάει αμερικανικά μαχητικά», αστειεύτηκε ο Γουόλτερς.

Η γερμανική αεροπορική βάση λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός για τους ανθρώπους που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν.

Προς το παρόν, από εκεί συνήθως μεταφέρονται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ντάλες, κοντά στην πόλη της Ουάσινγκτον, και στη συνέχεια κατανέμονται στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Η βάση Ράμσταϊν, κοντά στην πόλη Καϊζερσλάουτερν της δυτικής Γερμανίας, είναι η μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ σε μη αμερικανικό έδαφος.

Αφγανιστάν: Mείωση 80% των εμβολιασμών μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

Την ίδια ώρα, την πρώτη εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 στο Αφγανιστάν μειώθηκαν κατά 80%, ανέφερε την Τετάρτη η υπηρεσία του ΟΗΕ UNICEF, η οποία προειδοποίησε πως οι μισές από τις λίγες δόσεις που έχουν παραδοθεί στη χώρα μέχρι τώρα είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης.

Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της αφγανικής πρωτεύουσας στις 15 Αυγούστου, αφού είχαν ήδη καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας νωρίτερα τον ίδιο μήνα μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις έπειτα από 20 χρόνια πολέμου. Αφότου ανέλαβαν οι Ταλιμπάν «έχει υπάρξει μια μείωση 80% στη λήψη εμβολίων κατά της COVID-19», δήλωσε εκπρόσωπος της UNICEF στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου, 30.500 άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί σε 23 από τις 34 επαρχίες της χώρας, ενώ την εβδομάδα που είχε προηγηθεί 134.600 άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί σε 30 επαρχίες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η UNICEF, η οποία συντονίζει τη χορήγηση εμβολίων κατά της COVID-19 που διανέμονται σε όλο τον κόσμο από το πρόγραμμα εμβολίων Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η μείωση είναι κατανοητή, καθώς σε καταστάσεις χάους, σύγκρουσης και έκτακτης ανάγκης, οι άνθρωποι θα θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλειά τους», δήλωσε o εκπρόσωπος της UNICEF, σημειώνοντας πως η υπηρεσία του ΟΗΕ καλεί όλους τους Αφγανούς υγειονομικούς, περιλαμβανομένων των γυναικών, να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει αν η μείωση των εμβολιασμών είναι επίσης αποτέλεσμα των επιφυλάξεων που μπορεί να έχουν οι Ταλιμπάν για τα εμβόλια, προειδοποίησε όμως για τους κινδύνους που προκαλούνται από μια παρατεταμένη επιβράδυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson που διανεμήθηκαν στο Αφγανιστάν, που είναι περίπου οι μισές από όσες έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα, λήγουν τον Νοέμβριο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της UNICEF. Τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. δείχνουν πως μόνο 1,2 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί από τις 20 Αυγούστου στο Αφγανιστάν, που έχει πληθυσμό 40 εκατομμύρια κατοίκους.

Η Gavi, που ηγείται της Covax από κοινού με τον ΠΟΥ, ανέφερε πως το πρόγραμμα έχει διανείμει μέχρι τώρα πάνω από τέσσερα εκατομμύρια δόσεις στο Αφγανιστάν. «Η προτεραιότητά μας σήμερα είναι να εργαστούμε με τα γραφεία ανά χώρα της UNICEF και του Π.Ο.Υ. προκειμένου να διασφαλίσουμε την ικανότητά μας να συνεχίσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας κατά της COVID-19», δήλωσε εκπρόσωπος της Gavi, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι εμβολιασμοί παρεμποδίστηκαν από τους Ταλιμπάν.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα