Αυστρία: Ένα ξεχωριστό παράδειγμα στην ΕΕ για την ενεργοποίηση των νέων στην πολιτική

Η Αυστρία αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα στην Ε.Ε για τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, αλλά και τη σημαντική εκπροσώπηση τους σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Πρόκειται για μια ομοσπονδιακή χώρα με ενεργό παρουσία της κοινωνίας στα πολιτικά πράγματα από το Vorarlberg μέχρι τη Στύρια και από την Άνω Αυστρία μέχρι την Καρίνθια.

Επίσης, επί αυστριακού εδάφους υπάρχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ενώ συνιστά μία εκ των ελάχιστων

χωρών που διαθέτει ξεχωριστό υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Αλλά και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, δίνεται από τα πολυάριθμα αναγνωρισμένα δημόσια ιδρύματα της μεγάλη έμφαση στην έρευνα γύρω από το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διεύρυνση και την προοπτική της.

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε ένα πολύ χειροπιαστό παράδειγμα ανθεκτικής επικοινωνίας με το κοινό, πως δηλαδή η νεολαία ενός κόμματος προσπαθεί μέσα από ένα συγκροτημένο σχέδιο να ενεργοποιήσει τους νέους της χώρας, εντάσσοντας τους σε ένα πλαίσιο συμμετοχικής εργασίας με φόντο τόσο τις παρούσες προκλήσεις, όσο και το διακύβευμα της επόμενης μέρας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η νεολαία του μεγαλύτερου πολιτικού οργανισμού στη χώρα, του Λαϊκού Κόμματος (κεντροδεξιά) ή ÖVP (Österreichische Volkspartei), έχει αναπτύξει ένα υψηλής σπουδαιότητας project, με το οποίο επιχειρεί μέσα από την τακτική του πληθοπορισμού για την οποία αναφερθήκαμε πρόσφατα, να συγκεντρώσει ιδέες που ακολούθως μπορούν να μετατραπούν σε ένα εργαλείο βιώσιμης πολιτικής για το συμφέρον των πολιτών.

Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν δεκάδες στελέχη του κόμματος που εδώ και εβδομάδες πραγματοποιούν στοχευμένες περιοδείες παντού, προκειμένου να συναντηθούν και να συζητήσουν με τους συνομήλικους τους και άλλα μέλη των τοπικών κοινωνιών.

Χτίζουν δηλαδή μέσα από μία βαθιά πολιτική διαδικασία σχέσεις εμπιστοσύνης, δυναμώνουν τη φωνή της παράταξης τους και κατ’ επέκταση καθιστούν τους ομοτράπεζους τους συνδιαμορφωτές της πολιτικής πρότασης της νεολαίας που ανήκει στο ισχυρότερο κόμμα αυτή τη στιγμή τουλάχιστον στη χώρα και το οποίο διαδραματίζει ένα ξεχωριστό ρόλο στα πολιτικά πράγματα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ταυτόχρονα να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση θέσεων και απόψεων μέσω και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφού οι σχετικοί λογαριασμοί είναι διαθέσιμοι και το επιτρέπουν.

Η αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων δίνει ακόμα ένα σαφές πλεονέκτημα στους νέους, καθώς αφενός είναι κατά συντριπτική τους πλειοψηφία καθημερινοί χρήστες, αφετέρου μπορούν να παρεμβαίνουν στη δημόσια αυτή συζήτηση ανά πάσα στιγμή και χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Digital Report του 2022 το 46,4% των νέων από 18 έως 24 ετών στην Αυστρία χρησιμοποιούν το Instagram ως τη βασική επιλογή για την ενημέρωση τους.

Η περιγραφείσα διαδικασία συνιστά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συμμετοχικής δημοκρατίας, όπου ο πολίτης και ειδικά εκείνος που ανήκει στις νεότερες γενιές αφήνει το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στους μηχανισμούς παραγωγής πολιτικής. “Deine Meinung ist gefragt”, δηλαδή «η γνώμη σου έχει σημασία» είναι το μότο της καμπάνιας της νεολαίας του Λαϊκού Κόμματος που δείχνει πως κατέρχεται στο πολιτικό στίβο με όρους μέλλοντος και εμφανίζεται αποφασισμένη να ισχυροποιήσει τη θέση της στο αυστριακό πολιτικό status quo.

H συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποκτά ένα ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παρούσα συγκυρία, όπου το δεξιότερο κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) καταγράφει υψηλή δυναμική σε πολλές από τις εννέα ομοσπονδιακές περιφέρειες της χώρας. Κοντολογίς, η πολιτική διαδικασία ενισχύεται μέσα από επιλογές που καθιστούν τον πολίτη πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Έτσι, οι πολιτικοί οργανισμοί διατηρούνται ζωντανοί και βιώσιμοι μέσα στις τοπικές κοινωνίες, εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενσυναίσθηση, μεταβάλουν τη δράση τους σύμφωνα με τις ανάγκες της στιγμής, προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και απολαμβάνουν στο τέλος του δρόμου το πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών τους αντιπάλων.

#ΑΥΣΤΡΙΑ #ΕΥΡΩΠΗ #ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα