Αυτή είναι η γυναίκα που... σχεδίασε τον κορονοϊό

Ποιά είναι η Αλίσα Έκαρτ, η γυναίκα που σχεδίασε την πιο γνωστή απεικόνιση του κορονοϊού και έχει προέλθει από το αμερικανικό CDC. 

Η Αλίσα Έκερτ δέχθηκε ένα τηλεφώνημα τον Ιανουάριο του 2020 από τους εργοδότες της στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ. Ένας καινούργιος ιός που προέκυψε στην Κίνα μεταδίδεται γρήγορα και το κοινό χρειάζεται να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο.

Ως εκπαιδευμένη επιστημονική εικονογράφος, η Έκερτ, είναι μια καλλιτέχνης με βαθιά κατανόηση

των επιστημών της ζωής αλλά και της οπτικής επικοινωνίας.
Για εκείνη, η αποστολή της ήταν σαφής. Να δημιουργήσει μια απεικόνιση του ιού ώστε να του δώσει ταυτότητα αλλά και να δώσει υπόσταση σε κάτι που ο κόσμος δεν μπορεί να δει με γυμνό μάτι. Η Έκερτ συνεργάστηκε με τον για χρόνια συνάδελφό της Νταν Χίγκινς ώστε να δημιουργήσουν την πλέον περίφημη απεικόνιση του ιού SARS-CoV-2, τον ιό δηλαδή που προκάλεσε την πανδημία Covid-19.

Πολύ σύντομα η εικόνα του ιού με τον γκρι πυρήνα και τις κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες πρωτεϊνικές «ακίδες» βρίσκονταν παντού. Αν αναζητήσετε στην Google covid-19 η πρώτη εικόνα που θα δείτε είναι αυτή της απεικόνισης του ιού από την Αλίσα Έκερτ.

Πώς καταλήγεις να ζωγραφίζεις ιούς;

Η Έκερτ δεν είχε από μικρή το όνειρο να... ζωγραφίζει ιούς. Τα πρώτα της τρία χρόνια στο κολλέγιο προετοιμαζόταν για την κτηνιατρική. Ήταν φοιτήτρια βιολογίας, όμως έπαιρνε συχνά και καλλιτεχνικά μαθήματα «για πλάκα», δεν είχε σκοπό να ασχοληθεί επαγγελματικά με κάτι τέτοιο. Αφού όμως έμαθε για την επιστομονική εικονογράφηση, ένιωσε πως ήταν κάτι που θα μπορούσε να κοιτάξει.

Η Έκερτ μεταγράφηκε στην Σχολή Καλών Τεχνών Lamar Dodd και θεώρησε ότι το πρόγραμμα της ταίριαζε εξαιρετικά. Παρότι «έχασε» αρκετά χρόνια σε σπουδές που τελικά δεν ήταν ο τομέας που διάλεξε η ίδια δήλωσε πως δεν το μετάνιωσε ποτέ. Άλλωστε τα έξτρα μαθήματα βιολογίας που έκανε την βοήθησαν αρκετά και στο σχέδιο.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣΣΧΕΔΙΟCDCΠΑΝΔΗΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα