Αμερικανικές εκλογές: Τραμπ ή Μπάιντεν, οι έξι πολιτείες που θα κρίνουν το αποτελέσματα και η ψαλίδα που μειώθηκε

Οι Αμερικανικές εκλογές 2020 έφτασαν και ήδη 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει στην πρώιμη διαδικασία, είτε δια ζώσης είτε μέσω ταχυδρομείου, για να αποφύγουν τον συνωστισμό στα εκλογικά τμήματα εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές των ΗΠΑ όλα τα μάτια σήμερα θα στραφούν σε 6 πολιτείες. Ανοιξαν στις 06.00 τοπική ώρα τα εκλογικά τμήματα στην Νέα

Υόρκη, καθώς και ορισμένα από τα εκλογικά τμήματα σε τέσσερις ακόμη ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Μέιν και την Βιρτζίνια.

Η συμμετοχή στις σημερινές Αμερικανικές  εκλογές προαναγγέλλεται αυξημένη σε ιστορικά επίπεδα, καθώς περισσότεροι από 97 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων --δια ζώσης ή δι' αλληλογραφίας--, ήτοι ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016.

Οι εκλογικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι έξι πολιτείες θα κρίνουν την εκλογική μάχη ενώ τα εκλογικά αποτελέσματα θα κρίνουν το ποιος θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου ενδεχομένως και τις επόμενες ημέρες.

Τα πεδία μάχης που θα καθορίσουν τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν η Πενσιλβανία, η Αριζόνα, η Φλόριντα και η Βόρεια Καρολίνα. Οι πολιτείες αυτές είναι πολύ πιθανό να καθορίσουν εάν ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ ή ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν θα έχουν την πλειοψηφία στο σώμα των εκλεκτόρων.

Σύμφωνα με το Wesleyan Media Project, οι πολιτείες αυτές είναι κάθε μία τους και από τις 15 κορυφαίες, στην προεκλογική μάχη των υποψηφίων τις τελευταίες εβδομάδες της εκστρατείας.

Αυτές οι έξι πολιτείες αντιπροσωπεύουν 101 από τις 270 εκλογικές ψήφους που χρειάζονται για να κερδίσουν.

Αν αυτός ο εκλογικός αγώνας είναι κοντά στα αποτελέσματα του 2016, όταν λιγότερες από 80.000 ψήφοι στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβανία καθόρισαν την προεδρία, θα μιλάμε σύμφωνα πάντα με τους εκλογικούς αναλυτές για εκλογικό θρίλερ.

Για να κερδίσει τις εκλογές, ένας υποψήφιος δεν χρειάζεται την πλειοψηφία των ψήφων σε εθνικό επίπεδο: Θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον 270 από τους 538 μεγάλους εκλέκτορες που εξασφαλίζει σε επίπεδο πολιτειών.

Σήμερα το βράδυ, αρχικά τα βλέμματα όλα θα είναι στραμμένα στην Φλόριντα, μια από τις πιο διάσημες πολιτείες-κλειδί για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η οποία έχει μάλιστα υποσχεθεί να δείξει το χρώμα που κερδίζει ήδη από την νύχτα των εκλογών. Χωρίς αυτήν την πολιτεία, στην οποία είχε κερδίσει το 2016, η νίκη είναι σχεδόν αδύνατη για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αντιθέτως, αν καταφέρει να διατηρήσει την Φλόριντα, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις παλεύει στήθος με στήθος με τον Τζο Μπάιντεν, η προσοχή θα στραφεί στην Πενσιλβανία, τη γενέτειρα του Δημοκρατικού υποψηφίου. Εκεί, η πρόθεση ψήφου εμφανίζεται λίγο πιο θετική απέναντι στον πρώην αντιπρόεδρο, αλλά και εκεί η μεταξύ τους διαφορά εμπίπτει στο περιθώριο σφάλματος.

Ο Μπάιντεν τον Οκτώβριο είχε ένα μέσο προβάδισμα στις εθνικές δημοσκοπήσεις των 8 με 9 μονάδων. Η ψαλίδα όμως τις τελευταίες ημέρες άρχισε να κλείνει όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα.

Άλλες πολιτείες είναι κρίσιμες όσο αφορά την επικράτηση στο Κογκρέσο. Όπως η Νεμπράσκα αλλά και οι Μινεσότα και η Αϊόβα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στο Μίτσιγκαν φαίνεται πως σήμερα θα επικρατήσει ο Μπαίντεν.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις ήθελαν το μέσο προβάδισμα του Μπάιντεν να κλειδώνει στις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό της Χίλαρι Κλίντον στις προηγούμενες εκλογές.

Κανείς δεν είναι βέβαιος για το πώς θα εξελιχθεί η βραδιά των εκλογών για το Μίσιγκαν.

Το πρώτο αποτέλεσμα για τις Αμερικανικές εκλογές 2020

Οι πέντε ψηφοφόροι του Ντίξβιλ Νοτς, που είναι ένα χωριουδάκι 12 κατοίκων στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, έδωσαν σήμερα συμβολικά το εναρκτήριο λάκτισμα των αμερικανικών εκλογών, ακριβώς μετά τα μεσάνυχτα, ψηφίζοντας ομόφωνα τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν.

Το χωριό αυτό που βρίσκεται χαμένο μέσα στα δάση του Νιου Χάμσαϊρ, κοντά στην μεθόριο με τον Καναδά, τηρεί την παράδοση αυτή από το 1960, η οποία του έχει χαρίσει και τον τίτλο του "Πρώτου στο Έθνος", δηλαδή του πρώτου μέρους στις ΗΠΑ που ψηφίζει στις εκλογές.

Με εξαίρεση και το διπλανό του χωριό Μίλσφιλντ, το οποίο ψήφιζε επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα περισσότερα εκλογικά τμήματα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ θα ανοίξουν στις 06:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) ή στις 07:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα.

Η επιστολική ψήφος και ο αριθμός ρεκόρ συμμετοχής

Οι Δημοκρατικοί είχαν καλέσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν φέτος εκ των προτέρων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού και τώρα μένει να διαπιστωθεί αν οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι παρουσιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την τάση να επισκεφθούν την επίσημη ημέρα των εκλογών τα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν, θα τηρήσουν πιστά το ραντεβού τους.

Η συγκέντρωση ενός αριθμού ρεκόρ επιστολικών ψήφων, οι οποίες σε ορισμένες πολιτείες θα μπoρούσαν να συρρέουν ως και μέρες μετά τη σημερινή, εγκυμονεί τον κίνδυνο να περιπλακεί η καταμέτρηση ή ακόμη να καθυστερήσει η ανακοίνωση του νικητή, αν το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο.

"Όταν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, οι δικηγόροι μας θα είναι έτοιμοι", προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνείται πεισματικά να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών σε περίπτωση ήττας του, κάτι που δεν έχει ξανακάνει κανένας απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αμερικανικές, 2020, Τραμπ, Μπάιντεν,amerikanikes, 2020, trab, bainten